Ako vybrať ovládanie žalúzií či roliet: od šnúrok cez diaľkové ovládanie až po inteligentné tienenie


21/08/2020 in Know How
Brániť prehriatiu, zaistiť súkromie či určitú mieru zabezpečenia. Že by naše tieniaca technika mala plniť svoj účel, na tom sa asi zhodneme. Zaobstarať si predokenné rolety či žalúzie, ale zďaleka nestačí.

Je potrebné tiež tienenie patrične používať, čo zvyčajne vyžaduje veľa času a starostí. Našťastie už dnes aj tento problém môže byť minulosťou.

Ako si ušetriť prácu a starosti?

Poďme sa pozrieť na možnosti ovládania od tých najjednoduchších až po to, čo by malo byť dnes už štandardom v každom modernom dome.

Elektrické vonkajšie žalúzie a rolety

Najstarším spôsobom ovládania roliet a žalúzií či iného tienenia sú rôzne šnúrky alebo kľučky. Najväčšou výhodou je cena, teda aspoň tá obstarávacia. O pohodlie ale – najmä pre predokenné žalúzie a rolety – nemôže byť príliš reč.

Preto prišlo elektrické ovládanie žalúzií a roliet. Ľudskú silu nahradili motorky a tlačidlá. Bohužiaľ ale doba strávená s tlačidlami je väčšinou dlhšia, než bola so šnúrkami.

Vonkajšie žalúzie

Centrálne ovládanie a diaľkové ovládanie

„Riešenie“ priniesli takzvané inteligentné tlačidlá, respektíve riadiace jednotky. Aby sme nemuseli čakať a celú dobu držať tlačidlo, jedným stlačením sa tienenie vytiahne a zatiahne samé.

Ďalším variantom môže byť aj diaľkové ovládanie umožňujúce ovládanie predokenných roliet napríklad z pohodlia kresla. Nesmieme len zabudnúť, kde je ovládač prípadne, ktorý patrí do akej miestnosti (to väčšinou vyriešia nevzhľadné popisky), a naučiť sa všetko ovládať.

Ešte o stupeň vyššie potom komfort posúva možnosť centrálneho ovládania napr. ovládanie vonkajších roliet v celej miestnosti (prípadne v celom dome) jedným stlačením. Samozrejme za nemalý príplatok.

ikona centrálneho ovládania
dálkové ovládání žaluzií a rolet v mobilní aplikaci

​Mobilná aplikácia nie je inteligentné tienenie

S rozšírením smart telefónov a tabletov prišli aj mobilné aplikácie. Tieniace systémy, ktoré ich podporujú, sa potom často označujú ako inteligentné tienenie. V podstate je, ale celé čaro v tom, že ovládače a vypínače nahradí smartphone.

Áno, grafické rozhranie s interaktívnymi prvkami je určite prehľadnejšie a pohodlnejšie. Navyše môžeme tienenie kontrolovať aj v práci či na dovolenke a vidieť pozíciu tienenia vo všetkých oknách. Koľko ľudí to v praxi využije, je iná otázka.

Stále sa ale musíme každý deň rozhodovať a robiť opakujúce úkony. Za rok to je až desivé množstvo času.

diaľkové ovládanie žalúzií a roliet v mobilnej aplikácii

Automatické ovládanie žalúzií a inteligentné riadenie

Preto na trhu už nie sú nijako ojedinelé systémy s rôznou úrovňou automatizácie. V prvej generácii išlo predovšetkým o rôzne časovače. Umožňujú nastaviť, v aký čas napr. predokenné žalúzie zatienia a naopak.

Ďalej vie pracovať s dátami zo senzorov. Trebárs vytiahnuť tienenie v prípade silného vetra. Takéto systémy si vyžiadajú investíciu zďaleka najvyššiu a nastavovanie vyžaduje odbornosť.​

kuchyňa s jedálňou a žalúziami na oknách
Skoro to vyzerá, že príbeh nebude mať šťastný koniec. Všetko je zatiaľ stále drahšie a zložitejšie. A aká je teda súčasnosť?

Snahu o inteligentné tienenie na svoje plecia prevzal a vyriešil koncept takzvane skutočne inteligentnej domácnosti: Loxone. Takej, kde všetky funkcie spolupracujú v rámci jedného systému a ušetrí nám cez 50 000 úkonov a rozhodnutí ročne.

Tieniaca technika tak spolupracuje napríklad s kúrením či alarmom, lamely žalúzií sa samy nakláňajú podľa polohy slnka a pod.

Viac času pre život

V takom dome sa tienenie správa tak, ako keby sme ho neustále ovládali sami. Nonstop, aj keď nikto nie je doma. Nemusíme na nič myslieť a už vôbec nič programovať. Zároveň máme možnosť manuálneho ovládania, redukciu tlačidiel (stačí jeden dotyk pre všetky okná v miestnosti) i využitie mobilnej aplikácie.

A cena? Astronomická? Práve naopak! Vďaka integrácii totiž nie sú potrebné drahé riadiace jednotky pre jednotlivé technológie (napr. pre inteligentné žalúzie) a jednoúčelové ovládacie prvky.

matka číta synovi rozprávky
Nejde len o úsporu na zriaďovacích nákladoch. Nezanedbateľné sú úspory za vykurovanie a chladenie vďaka optimálnemu tieneniu – najmä vzhľadom k trendu používania veľkoformátových okien.

Predovšetkým však ušetríme veľa času a starostí.

Voľba je samozrejme na každom z nás. V byte 1+kk budú šnúrky skvelé. Sama, hoci napr. retro nábytok mám rada, u väčších stavieb by som pre ovládanie tienenia nevolila nič iné, než súčasnosť: inteligentné tienenie.

Zaujalo vás inteligentné tienenie?

Či už premýšľate o modernizácii vlastnej budovy / domácnosti alebo máte firmu a chcete ponúknuť inteligentné tienenie svojim zákazníkom: Radi s vami ako výrobca riešenia inteligentného ovládania preberieme všetky možnosti a odpovieme na vaše otázky.​

Chcem byť informovaný o novinkách