Predstavenie: Loxone Config a App 11.1


03/09/2020 in Pre partnerov

Jeseň sa blíži a ako každý rok to neznamená len ochladzujúce sa počasie, ale aj novú verzia Loxone Config. Každým updatom sa snažíme zjednodušiť život našim partnerom a posunúť hranice automatizácie budov. Veríme, že vás verzia Config & App 11.1 poteší nielen spojením s novým revolučným HW (Audioserver), ale aj novými funkciami.

Update: Loxone Config 11.1.9.14

S novšou verziou Loxone Config 11.1.9.14 boli opravené drobné chyby. Aktualizácia vašich projektov je nutná, iba ak sú ovplyvnené vaše zákaznícke inštalácie. Všetky informácie o opravených chybách nájdete v sekcii „Známe problémy“ a v Changelogu.

Novinka: Aktualizácia Miniservera priamo z Loxone aplikácie

Od 14. októbra sa aktivuje funkcia, ktorá vás nielen informuje o blížiacej sa aktualizácii prostredníctvom notifikácie, ale vám aj umožní začať aktualizácu softvéru Miniservera priamo z Loxone aplikácie.

Vďaka tomu je oveľa jednoduchšie mať softvér v Miniserveri vždy čo najaktuálnejší.

Základným predpokladom k správnej funkčnosti je, že Miniserver aj aplikácia Loxone majú momentálne verziu softvéru 10.3 alebo vyššiu a príslušný užívateľ má oprávnenie „Plný prístup“ alebo „Aktualizácia Miniservera cez app“.

Ak vy alebo vaši zákazníci nechcete informácie o aktualizáciách dostávať, možno túto funkciu pohodlne deaktivovať v rámci skupín užívateľov („Skryť indikáciu stavu systému“).

 
 
 
 
Ikona 1

Nové funkčné bloky Audio Prehrávač a Fixná skupina Audio prehrávačov

Jednoduchá, robustná a flexibilná konfigurácia je základ každého projektu a vďaka novým blokom Audio Prehrávač a Fixné skupina Audio prehrávačov to platí ako nikdy predtým.  

Audioserver disponuje 4 integrovanými výstupmi zosilovača a Stereo Extension ho rozširuje o ďalšie 2. Výstupy môžete teraz voľne pripájať na bloky Audio Prehrávač, ktorý reprezentuje zónu, rovnako jednoducho ako výstupy k osvetleniu. Ak budete chcieť pevne zafixovať rôzne zóny (Audio Prehrávače) tak, aby vždy hrali rovnaký zdroj hudby, ale ovládanie hlasitosti fungovalo separátne, môžete tieto Audio Prehrávače zoskupiť do Fixné skupiny Audio prehrávačov. Táto funkcia sa perfektne hodí do väčších otvorených priestorov (obývačka + kuchyňa + jedáleň, reštaurácie, …).

Ikona 2

Nový funkčný blok: Prítomnosť

Senzor prítomnosti je základným vybavením každej miestnosti a napomáha presnej detekcii osôb v miestnostiach naprieč celým domom. Funkčný blok ho vylepšuje na novú úroveň. Do funkčného bloku môžete teraz pripojiť aj ďalšie senzory, ktoré detekciu prítomnosti vylepšujú. Okenné kontakty, vypínače alebo napr. aj spotrebu TV alebo kuchynskej dosky (cez jednoduchú externú logiku). 

Výstupy zo senzora prítomnosti sa u Loxone používajú naprieč všetkými technológiami (osvetlenie, audio, vykurovanie, …) a zosynchronizovať ich časy bol až doteraz oriešok. Tento blok odstraňuje a výrazne vylepšuje prehľadnosť a integritu programovania. 

Navyše možno perfektne kombinovať aj s rozoznaním prítomnosti cez aplikáciu pre Windows PC a Mac.

Loxone Config modul Prítomnosti
Ikona 3

Učenie & nahradzovanie Tree zariadení cez App

Z minulých verzií Loxone Config poznáte možnosť učenia Loxone Air zariadení cez aplikáciu. Táto funkcia sa stala perfektným pomocníkom pri všetkých dorábok. Teraz túto funkciu prinášame aj pre technológiu Tree. 

Doteraz, keď ste pripájali jednotlivé Tree zariadenia, ste vždy museli vybrať počítač, naštartovať Loxone Config, pripojiť sa k programu, vyhľadať Tree zariadenia a uložiť. Nielen že behanie po budove s PC nie je pohodlné, ale navyše to zabralo veľa času. Teraz si môžete oddýchnuť a všetko urobiť z telefónu – vyhľadanie, identifikovanie a naučenie / nahradenie – aké jednoduché.

iPhone X ukázka
iPhone X ukázka
Ikona 4

Podpora BACnet IP

Minulý rok sme dali svetu jasný signál: Loxone nie je len systém pre domácu automatizáciu, ale dokáže spoľahlivo automatizovať aj tie najväčšie budovy. V novej verzii sme sa teda rozhodli pridať protokol BACnet IP, ktorý sa stará o výmenu dát a ovládanie obrovských stavieb.

  Miniserver funguje ako BACnet server. Komunikácia je založená na princípe Client-Server. Miniserver dáva k dispozícii dáta, klient funguje ako „Používateľ“, ktorý k dátam pristupuje. Komunikácia prebieha v závislosti na službe cielene (point-to-point) alebo na všetky (Broadcast).

Ikona 5

Šifrovaný prenos dát cez Tree Interkomunikáciu

Vďaka Tree Interkomunikácii je možné cez Tree rozhranie spojiť viac Miniserverov a docieliť tak výmenu dát. Od verzie 11.1 sme tento spôsob komunikácie vylepšili o silné šifrovanie. 

Príklad: Bytový dom, kde je štandardne každá bytová jednotka vybavená Miniserverom. Jeden Miniserver je tiež určený pre celú budovu, kde riadi spoločné priestory, spotrebu budovy a tiež je naň pripojená meteostanica. Na Miniserver v každom byte je pripojený elektromer, ktorý cez Tree Interkomunikáciu odosiela dáta do centrálneho Miniserveru – tieto dáta sú teraz šifrované a zabezpečené.

Loxone Tree Interkomunikácia
Ikona 6

Známe chyby a Changelog priamo v Loxone Config

Loxone Config je teraz tvorený miliónmi riadkami zdrojového kódu. Veľmi starostlivo ho pred každým Release testujeme – stále sme ale ľudia a občas nám nejaká drobná chybička unikne. 
 
Akonáhle sa o chybe dozvieme, otestujeme ju a potvrdíme ju, môžete sa teraz spoľahnúť na to, že o nej v novej verzii Loxone Config budete vedieť a nebudete musieť tráviť hodiny s diagnostikou. Symbolizovať to bude po novom vlajka, ktorá vás upozorní. 
 
Changelog je od verzie 11.1 tiež priamou súčasťou Loxone Config.
Changelog v Loxone Config
Ikona

…a ešte oveľa viac

Ako vždy to nie je celý výpis noviniek a vylepšení. Za zmienku ešte stojí napr.:

  • Bezpečnostný update služby Loxone DNS
  • Zrýchlená komunikácia dát z meteostanice
  • Zjednodušené nastavenie Debugu
  • Znížené zaťaženie komunikácie na technológii Tree (redukcia množstva dát)

a mnoho ďalších zmien, ktoré nájdete v Changelogu.

Teraz k stiahnutiu: Loxone Config a Loxone App 11.1

Objavte teraz Loxone Config & App 11.1 a ťažte z mnohých nových funkcií.

– Stať sa Loxone Partnerom –

Zamestnanec pracujúci v Loxone Config

Staňte sa Loxone Partnerom


Chcete svojim zákazníkom ponúknuť  jedinečnú automatizáciu pomocou Loxone Miniservera? Spojte sa s nami a ťažte zo silnej spolupráce so spoločnosťou Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Chcem byť informovaný o novinkách