Ako jednoducho ochrániť rastliny pred mrazom pomocou Loxone?


18/11/2020 in Know How
Protimrazové zavlažovanie rastlín znamená cielené postrekovanie plodín veľmi jemnými kvapkami vody. Distribuovaná voda na rastlinách zamrzne, v dôsledku čoho sa uvoľňuje teplo kryštalizácie. Takto sú listy a kvety chránené pred mrazom vrstvou vody. Vďaka automatickému postrekovaciemu systému od Loxone sú bezsenné, mrazivé noci plné neúrody minulosťou.

Problematický mráz

Vianoce bez vianočného stromčeka? Nemysliteľné! Každý rok však neskoré mrazy v máji a júni negatívne vplývajú na sadenice. Mráz, ktorý sa usadzuje na vrcholkoch mladých stromčekov, môže spôsobiť ich smrť alebo v najhoršom prípade úplné vyschnutie. V prípade vianočných stromčekov by to bola dosť veľká katastrofa. Počasie a teplota zohrávajú pri pestovaní ihličnanov dôležitú úlohu. Ak predpoveď počasia predpovedá mrazivú noc, choďte na plantáž a spustite zavlažovací systém. Kropením rastlín ich chránime vrstvou vody. Voda zamrzne, ale rastlina vo vnútri je chránená. V zamrznutej vode je teplejšie ako vonku. Dostatočný ochranný účinok je však možné dosiahnuť, iba ak je relatívna vlhkosť vzduchu najmenej 60 % a rýchlosť vetra nepresahuje 3 Beaufortovej stupnice. Ľudia, ktorí pestujú stromy alebo iné rastliny, sú často nútení tráviť noci, aby si zachránili úrodu a pokračovali v podnikaní. Jedna z týchto spoločností sa obrátila na svojho Loxone Partnera (uniserve) so žiadosťou o pomoc pri automatizácii celého procesu. Hľadalo sa spoľahlivé a jednoduché riešenie, ktoré by spustilo zavlažovanie s protimrazovou ochranou, keď sa vyskytnú nočné mrazy, monitorovalo hladinu naplnenia nádrže a v prípade núdze upozornilo majiteľa.

Automatické protimrazové zavlažovanie s pomocou Loxone Miniservera

Špecialisti z uniserve navrhli vyriešiť túto úlohu automatizácie pomocou technológie Loxone, pretože je nielen ľahko, flexibilne a spoľahlivo použiteľná, ale tiež na rozdiel od iných riešení, má svoje vlastné komplexné monitorovacie nástroje. Po dvoch dňoch smerovania WLAN a príprave kabeláže servera a senzorov bolo riešenie implementované. Vďaka pripojeniu k firemnej sieti WLAN je možné systém diaľkovo ovládať a Miniserver môže majiteľa varovať prostredníctvom push notifikácie v prípade poruchy.

Zákazník je s riešením veľmi spokojný. Už nemusí v noci vstávať, pretože Loxone Miniserver spoľahlivo prebral kontrolu nad všetkým. Vďaka možnosti diaľkového ovládania môže zákazník aktivovať systém kedykoľvek, a to aj vo veľmi suchých podmienkach.

Sven Kramer

Projektový manažér & Referent kvality, uniserve

Takto funguje ochrana proti mrazu s Loxone

Pre automatizovaný proces zavlažovania na ochranu pred mrazom sú dôležité tri faktory:: 

  • Monitorovanie teploty
  • Automatizácia zavlažovacieho systému
  • Nastavenie systému notifikácií

V našom príklade aplikácie „Protimrazová ochrana zavlažovania“ si môžete prečítať, ako je nastavený automatický postrekovací systém na ochranu rastlín a ktoré produkty Loxone na to potrebujete. Nájdete tam tiež ukážkovú konfiguráciu na stiahnutie.

– Stať sa Loxone Partnerom –

Zamestnanec Loxone pracujúci s počítačom

Staňte sa Loxone Partnerom


Chcete svojim zákazníkom ponúknuť  jedinečnú automatizáciu pomocou Loxone Miniservera? Spojte sa s nami a ťažte zo silnej spolupráce so spoločnosťou Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Chcem byť informovaný o novinkách