Een intelligent sproeisysteem voor het voetbalveld

In het kort: intelligent sproeisysteem voor het voetbalveld heeft veel voordelen

Het sproeisysteem van een voetbalveld heeft zijn eigen specifieke eisen. Het verschilt volledig in het waterverbruik, de waterdistributie en de timing van andere sportveldberegening zoals bv. een tennisveld. De behoefte aan water van een sportveld verschilt ook regionaal, zodat het sproeisysteem van het voetbalveld ook moet worden aangepast aan de verschillende omstandigheden.

Een ongelijk beregeningssysteem van een voetbalveld zorgt voor zachte en harde plekken die geen steun bieden en blessures kunnen veroorzaken. Ook de bijbehorende herstelwerkzaamheden zijn kostenintensief.

Het oppervlak van voetbalvelden is meestal natuurlijk of bestaat uit grasmatten. Dit gazon moet goed worden onderhouden en besproeid om mooi en slijtvast te blijven. Daarom wordt het beregenen van een voetbalveld aangeraden. In veel gevallen moet een tuinman het gazon manueel besproeien wat uren in beslag neemt en heel kostelijk is.

Kortom, een sproeisysteem voor een voetbalveld betekent veel middelen in termen van tijd, personeel, geld en water. 

Oplossing & Configuratie: hoe een intelligent sproeisysteem voor een voetbalveld implementeren

Het gazon van het sportveld moet worden bewaterd op basis van tijd en weer en is ook afhankelijk van de behoefte aan water in het betreffende gebied. Een intelligent sproeisysteem voor een voetbalveld biedt meer tijd en comfort.

De Loxone Miniserver controleert en stuurt het volgende aan:

 1. Niveau van het waterreservoir:
  Het waterreservoir moet voldoende worden gevuld om te voorkomen dat de pomp zonder succes draait. Het waterreservoir wordt bewaakt door een Loxone Ultrasone Sensor. Deze sensor heeft een geïntegreerde 0-10V omzetter. Zo kunt u bepalen in welk bereik u het waterniveau wilt meten (bijv. 0-400 cm).
 2. Waterpompen:
  Het water uit het reservoir wordt via de waterpomp in de waterleidingen van het sproeisysteem van het voetbalveld geleid. De pomp kan handmatig worden geactiveerd via de Loxone App, Loxone Remote of kan worden geautomatiseerd op een vooraf bepaald tijdstip.
  Als er niet genoeg water in het reservoir zit, zal de reservoirpomp automatisch het reservoir bijvullen of als het waterniveau kritisch is, wordt deze gedeactiveerd. Een reservoirpomp is alleen nodig als het water moet worden opgepompt.
 3. Ventielverdelers & sproeiers:
  We hebben 9 pop-up sproeiers die zijn aangesloten op een waterleiding. Bij de waterleiding is een ventiel geïnstalleerd dat is aangesloten op het Loxone systeem. Pop-up sproeiers worden geactiveerd door de waterdruk. De sproeier bevindt zich ondergronds. Zodra het ventiel op de waterleiding open is, komt de sproeier tevoorschijn en draait deze. Dit geautomatiseerde proces resulteert dan in een sproeisysteem van het voetbalveld.
  Meestal is er te weinig druk om alle waterleidingen tegelijk te openen, u kunt het dan zo automatiseren dat het ene na het andere ventiel opent. Dit is eenvoudig te realiseren via de Radioknoppen module.

We hebben twee modi: 

 1. Modus 1: beregenen voetbalveld van max. 60 min → elke pop-up sproeier is 8 min. open (de ene na de andere), automatische veiligheidsuitschakeling na 60 min.
 2. Modus 2: beregenen voetbalveld kort voor de wedstrijd en in de halftime is elke pop-up sproeier 1 min. open (de ene na de andere). Dit vermijdt blessures van de voetballers en zorgt ervoor dat ze vlot en snel kunnen passen. De modus moet handmatig worden gestart. 

De automatisering is afhankelijk van de hoeveelheid regen en het niveau van het waterreservoir.

Hoeveel heeft het de laatste 30 uur geregend en hoeveel gaat het de komende 35 uur regenen? Als de weerservice aan de Miniserver doorgeeft dat het minder dan 2 l/m² heeft geregend, dan treedt het sproeisysteem van het voetbalveld 2 keer per week in werking (dinsdag tot en met woensdag en vrijdag tot en met zaterdagavond). Een virtuele invoer maakt het mogelijk om een interval in te stellen in de Loxone App, maar let op, de hoge druk van het water kan gevaarlijk zijn. Daarom is het ook mogelijk om een melding “Beregenen voetbalveld” te sturen en het proces handmatig te starten. 

Bij het maken van deze configuratie hebben we gebruik gemaakt van ons bestaand praktijkvoorbeeld: het voetbalveld in Kollerschlag. 

Hardware:

Als er een waterreservoir is:

Configuratie:

Automatische beregening:


Automatische beregening

Regen in de volgende 35 uur:


Automatische beregening - regen in volgende 35u

Regen voorbije 30 uur:


Automatische beregening - regen in voorbije 30u

Sproeisysteem voetbalveld:


Sproeisysteem voetbalveld

Download de voorbeeld configuratie:

Watering of Sports Field

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant een automatisch sproeisysteem voor het voetbalveld moeten overwegen?

De hoeveelheid water op het oppervlak van een voetbalveld kan de manier waarop een team voetbalt veranderen en dus kunnen sportclubs, managers en anderen dit in hun voordeel gebruiken. Een optimaal geoptimaliseerd sproeisysteem van het voetbalveld zorgt ervoor dat spelers vlot en snel kunnen passen. De juiste hoeveelheid water op een bepaalde grasmat zal een correcte en snelle beweging van de bal stimuleren.

Een geautomatiseerd sproeisysteem voor het voetbalveld is dan ook een verstandige investering voor de sportclub om het voetbalveld optimaal te beregenen en om over- of onderberegening van de sportfaciliteit te vermijden. Een ander voordeel van een intelligente beregeningsinstallatie is dat het zeer weinig personeelskosten met zich meebrengt, wat tegenwoordig erg belangrijk is.

Bovendien kunnen de kosten voor de verzorging van het voetbalveld sterk gereduceerd worden door het te automatiseren met Loxone. Met name door het verminderen van de waterbehoefte, door het doelgericht en goed getimed gebruik van het water. Bovendien vermindert een goed onderhouden gazon de blessures van de voetballers. 

 

Kortom: een gezonde grasmat voor zware kampioenschapswedstrijden. 

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks