Fidelio Server

Micros Fidelio is een van de belangrijkste systemen in de horeca- en hotelbranche. Met deze interface kan een hotelkamer slim gecontroleerd en beheerd worden. De actuele ruimte status en actuele vorderingen van de schoonmaakploeg worden geactualiseerd tussen Mini- en Fidelioserver.

Toepassing

Geschikt voor huizen, hotels en luxe hotels met een Fidelio server. Meerdere soorten van ruimtes/kamers worden ondersteunt, zoals een-, twee-, familiekamers, junior suites en suites.

Basisopstelling

De basisstructuur is een client gateway zonder concentrator (zonder totale visualisatie). De gateway wordt ook door de Fidelio server gebruikt. Deze regelt ook alle dataverkeer.
Een aparte mini server is geïnstalleerd in elke kamer. Het is mogelijk om een programma-type voor een bepaalde kamer te kopiëren. Zo kunt u hetzelfde programma gebruiken voor hetzelfde type kamer. In Client Gateway, wordt er een onderscheid gemaakt volgens IP- of MAC-adres van elke mini server.

Opbouwen van een client-gateway

Meer informatie in onze documentatie.

Gateway

Hiervoor ga je in de config werkbalk naar “miniserver communicatie” en selecteer je de “Fidelio server”. De Fidelio-server wordt dan toegevoegd aan “miniserver Gateway”

gateway Fidelioserver

 

Bij ‘adres’ moet het juiste IP-adres van de server worden toegevoegd.

adres instellen

Bij de configuratie kan men een dialoogvenster openen. In dit venster kunt u het netwerk zoeken en het toevoegen aan de Client Gateway. Hier wordt ook bepaald wat voor soort programma (ruimte) er van toepassing is. Daarnaast kunt u het kamernummer van de Client hier definiëren. Dit is belangrijk, zodat de Gateway de individuele Clients kan onderscheiden.

 

configuratie fidelioserver

 

gateway bewerken

 

Client

Voor elk type kamer wordt er een eigen configprogramma gemaakt, bijvoorbeeld voor een eenpersoonskamer, tweepersoonskamers, suites, enz.
In het document wordt dan een Miniserver-Client ingevoegd. Hierin wordt dan dezelfde sleutel als in de Gateway toegevoegd. Verder is het serienummer van de Gateway Miniserver en programmatie type belangrijk.

 

gateway benaming

 

 

opgepastBij de Client kunnen natuurlijk ook alle extensies worden aangesloten echter wel maar 1 per type.
De reden hiervoor is dat er geen serienummers kunnen worden opgeslagen.
Hiervoor wordt de “Auto” functie gebruikt bij de extensies. Bij de Extensies wordt eenvoudig “Auto” opgegeven als serienummer.
Vervolgens zoekt de Miniserver automatisch naar een passende Extensie. Dit werkt niet met twee Extensies van hetzelfde type.

De Miniserver & kamer moeten best een sprekende apparaatnaam krijgen. Bv: Kamer0707, Suite0103, Single0104, Junior0105. Daarbij zijn Kamer: Programtype 1, Suite: Programtype 2…

 

Programma verdelen

Het Client programma moet minstens één keer in de client uitgevoerd worden. De reden daarvoor is dat onder “Miniserver communicatie” een Miniserver client opslaat met de passende sleutel, Serienummer van de Gateways en het programmatype.
Daarna kan u ook het programma verdelen over de gateway.
Hiervoor moet het Client-programma in de Gateway opgeslagen worden. Hierbij worden de verschillende programmatypes onderscheiden. Hierdoor wordt het gateway programma niet overschreven.

 

Onder “Miniserver communicatie” en de functie “Gateway client updaten” kunnen nog verschillende instellingen gemaakt worden hoe en wanneer het programma aan de Miniserver verdeelt wordt.
Hier kan een tijdstip voor de bestemmeling vastgelegd worden wanneer het programma zal verdeelt worden. Er kan ook ingesteld worden, dat de Miniserver het programma pas verzonden wordt als de kamer in stand-by modus is.
Ook kan er een Firmware Update van de Miniserver mee uitgevoerd worden.

 

programma verdelen

 

Fidelio communicatie opstellen

Client

Elke Miniserver-Client moet de te synchroniseren gegevens naar de Gateway te sturen.
Hiervoor wordt volgende opdracht van de Client via een virtuele uitgang aangeboden.
miniserver://[IP-Gateway]/dev/fidelio/io/[name]/[value]

Virtuele uitgang
Adres: “miniserver:// [IP-Gateway]”

Uitgang opdracht
Analoge actor (als digitale actor gebruiken uitvinken)
Opdracht bij één: “/dev/fidelio/io/[name]/\v”
“naam” spreekt dan de Virtuele Ingang van de Gateway Miniserver aan.

 

Gateway

Voor elke kamer moet een eigen Virtuele ingang aangemaakt worden.
Dat ziet er dan als volgt uit. Dat de kamers van het zelfde type hetzelfde programma hebben moet hier dienovereenkomstig nog onderscheiden worden.
Hiervoor gebruiken we de functie “met Kamernummer klonen” Men legt hier een nieuwe virtuele ingang aan welke natuurlijk die gedefinieerd wordt in het Client-programma op de Virtuele uitgang bij de [naam]. Vervolgens klikt u met de rechtermuisknop op de virtuele input en deactiveer de functie “met kamernummer klonen”. Dus, er wordt automatisch een virtuele ingang toegevoegd voor elke Miniserver waarvoor een kamer is gedefinieerd. De benaming is dan “[naam] _ [kamernummer]”

 

diagnose starten

 

Zenden van waardes van Gateway aan de kamer

Specifieke kamers

Miniserver://192.168.1.20/dev/sps/io/[naam]/[waarde]
Hier wordt het exacte IP adres van de kamer aangegeven. In het programma van de ontvangende Miniservers moet een Virtuele Ingang voor handen zijn met de naam [naam].

Kamers met bepaalde programmatype

miniserver://192.168.1.255/dev/sps/io/[name_1]/[value]
Hier wordt de opdracht om te zenden gezonden naar (x.x.x.255). In de programmatypes moet een Virtuele Ingang gedefinieerd zijn met de benaming [name_1]

Aan alle kamers

miniserver://192.168.1.255/dev/sps/io/[name]/[value]
Hier wordt de opdracht om
te zenden gezonden naar (x.x.x.255). In alle kamers moet een Virtuele Ingang gedefinieerd
zijn met de benaming [name]

 

Meer Inhoud

Volgende opdrachten worden geïmplementeerd:

  • Kamer gesloten
  • Kamer boekbaar
  • Kamer geboekt/gereserveerd
  • Kamer ingecheckt
  • Kamer uitgecheckt

Eigen hotelbouwsteen

Lichtsturing hotel