Wij zijn BEN!


november 23, 2017 in Know How


BEN bouwen betekent Bijna-EnergieNeutraal bouwen. Dit is een belangrijke mijlpaal in de beleidslijn energiezuinig bouwen en zal vanaf 2021 de standaard worden voor nieuwbouwwoningen. Dit wil zeggen dat alle nieuwbouwprojecten aan een zeer hoge energieprestatie (E30) moeten voldoen. Ook dient de beperkte hoeveelheid energie die de bewoners nodig hebben, ter plaatse of uit nabij gelegen groene bronnen opgewekt worden. (1)

In deze blog nemen we een kijkje hoe wij dit allemaal kunnen verwezenlijken.

(1) Bron: Energie Vlaanderen – www.energiesparen.be/BEN

Intelligente verwarming

In een conventionele woning met één thermostaat in de woonkamer, stuurt één systeem de temperatuur in heel uw woning. Zo heeft u geen controle over de temperatuur in individuele ruimtes. Anders gezegd: u verwarmt ruimtes waar u niet aanwezig bent. Niet energiebewust, toch?
Daarbovenop kan er ook geen rekening gehouden worden met uw comforttemperatuur die in elke ruimte verschillend is.

Een Loxone Smart Home biedt een intelligente automatische sturing van het verwarmingssysteem waarbij individuele ruimteregeling centraal staat. Dit bespaart een enorm energieverbruik en biedt in elke ruimte de gewenste comforttemperatuur. Een aangename 21,5°C in de leefruimte, een koele 18°C in de slaapkamer en een lekker warme badkamer van 22,5°C? Alles is mogelijk! Onze verwarming denkt zoals haar bewoners, weet wanneer zij thuis zijn, weet wat ze moet doen wanneer zij afwezig zijn en leert zichzelf voortdurend te optimaliseren.
Waar wacht u nog op? Een intelligentie sturing van de verwarming is namelijk een energiebewuste sturing!

Slimme zonwering

Nu denkt u misschien: wat heeft zonwering te maken met het bewust omgaan met energie? Neem het even van ons aan: heel veel! We leggen u in het kort uit hoe dat komt.

Zonwering + klimaat = passief klimaat

In een Loxone Smart Home staan al de componenten in verbinding met elkaar. Zo biedt Loxone de unieke samenwerking tussen het buiten- en het binnenklimaat, met andere woorden: het samenspel tussen de zonwering en de verwarming.

Stel u voor: het is een koude winterdag, maar toch schijnt de zon. Uw Loxone Smart Home zorgt op die momenten dat de zonwering open blijft of automatisch opent zodat de ruimtes opgewarmd of op temperatuur worden gehouden dankzij de invallende zonnestralen. Op die momenten warmt u uw woning op met de gratis zonne-energie en bent u dus passief aan het verwarmen.

In tegenstelling tot de koude wintermaanden, weten we allemaal hoe heet het kan worden in de zomer. U kent onwaarschijnlijk wel die situatie waarin u thuiskomt en de woning veel te warm is. Een airco kan hier soelaas bieden, maar is helaas helemaal niet energiebewust. Denk daarom steeds aan een actieve zonwering die automatisch weet wat ze moet doen. Een Loxone Smart Home weet dankzij het weerstation met weerservice wanneer de zon zal invallen in uw woning en zal de zonwering zo sturen dat uw woning nooit te warm wordt. Zo komt u na een plakkerige dag thuis in een lekker koele woning.

Zonwering + verlichting = energiebewuste verlichting

Even een korte toelichting over hoe verlichting kan bijdragen tot een energiebewuste woning. Verlichting kan een belangrijke bron van energiebesparingen vormen. Onze Loxone LED Spots, LED Strips of mooie LED Pendulum Slim hebben de grootste energie-efficiëntie. Wanneer we denken aan verlichting is niet alleen het lamptype van belang, maar ook het uitschakelen van de verlichting wanneer er niemand meer aanwezig is, is zeer belangrijk. Uw Loxone Smart Home zet automatisch de lichten aan wanneer u een ruimte betreedt en schakelt ze ook automatisch uit wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd.

Een andere vorm van energiebesparing kan gevonden worden in de helderheid van de verlichting. Deze wordt bepaald door het tijdstip van de dag en de hoeveelheid natuurlijk licht dat binnenvalt in de ruimte. Een slim samenspel tussen de zonwering en verlichting kan dus heel wat energiebesparingen opleveren.

Beheer uw energie

Het opwekken van eigen energie is vandaag de dag niet langer een uitzondering op de regel. Meer en meer mensen kiezen voor een milieubewuste productie van energie. Uw Loxone Smart Home helpt u deze energie bewust te managen. Zij zal de opgewekte energie gebruiken om dagelijkse taken uit te voeren.

Daarbovenop wordt uw energieverbruik voortdurend geregistreerd. Om een overzicht te bekomen over uw energieverbruik en de opslag van energie, kunt u heel eenvoudig uw Loxone app gebruiken. Dankzij de app kunt u heel uw woning beheren. Deze biedt nl. energiestatistieken die u helpen om nog meer energiebesparingen te ontdekken.

Praktijkvoorbeeld: Perpetuum Smart Home

Dit zijn allemaal heel mooie woorden, maar uiteraard hebben we alles zelf ook al talloze malen uitgetest. Een heel mooi voorbeeld is terug te vinden in onze blog over het showhome “Passivhaus Eisenstraße”.

Dit project is geen gewone passieve woning, het genereert werkelijk meer energie dan het verbruikt. Deze woning heeft een energiewaarde van 9,2 kWh / m² tegenover het gemiddelde van 50-65 kWh / m² vergelijkbaar met andere nieuwbouwprojecten.

Van een eigen elektriciteitsproductie tot het slim inzetten van Loxone apparaten, u leest er alles over in onze aparte blog:

Sterke samenwerkingsverbanden

Wanneer het gaat om totaaloplossingen voor Smart Homes, is Loxone de grootste speler in Europa. Dit blijft uiteraard niet onopgemerkt.
Veel spelers op de markt zijn een samenwerking aangegaan met Loxone, denk zo bijvoorbeeld aan BMW, Geiger, Froling, Keba en vele anderen.

Dankzij samenwerkingen met grote namen in de sleutel-op-de-deur industrie, krijgen wij veel feedback en kunnen wij steeds innoveren en verbeteren. De laatste jaren hebben wij samen met deze firma’s veel ’turn key projecten’ gerealiseerd met de implementatie van de Loxone standaard. De samenwerkingsverbanden zijn het laatste jaar sterk gegroeid en zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote organisaties zoals Bien Zenker, Hartl Haus en Vario Haus.

Meer weten over onze diverse samenwerkingsverbanden? Lees dan nu snel onze Duitstalige blog:

Laat ons praten over jouw Smart Home!

Overtuigd? Laat ons dan praten over jouw Smart Home! Wij beantwoorden jouw vragen over het leven in een Loxone Smart Home en helpen je graag de perfecte Loxone Partner te vinden.

Ik wil meer over LOXONE weten