Perpetuum Smart Home: energie sparen op het hoogste niveau


november 23, 2017 in Case Studies

Het “Passivhaus Eisenstraße” project werd gecreëerd door een geëngageerde groep vakmensen uit de regio Mostviertel in Oostenrijk en werd geïmplementeerd als het paradepaardje voor de staatstentoonstelling. Het doel was te tonen hoe duurzaam en innovatief een woning kan zijn. Het resultaat is een visueel en technisch buitengewone woning met Loxone apparatuur.

Over het project
Naam: Passivhaus Eisenstraße
Plaats: Neubruck bei Scheibbs, Niederösterreich
Bouwjaar: 2014
Oppervlakte: 150m2
Partner: Elektrotechnik Schornsteiner

Alles onder controle. Eenvoudiger wordt het niet.

Dit referentieproject is het perfecte voorbeeld van de Loxone standaard. De verantwoordelijke Loxone Partners hebben onze standaarden en aanbevelingen opgevolgd en hebben de Loxone drukknopstandaard gebruikt voor alles van zonwering tot het alarm.

Energie besparen op het hoogste niveau

Dit is geen gewone passieve woning. Het heeft geen externe energiebronnen nodig voor de verwarming. Het genereert werkelijk meer energie dan het verbruikt. Deze woning heeft een energiewaarde van 9,2 kWh / m², dit is ver onder het gemiddelde van 50-65 kWh / m² aan warmte voor vergelijkbare nieuwbouwwoningen.

De woning heeft zonnepanelen op het dak net boven het terras, een ideale plek om de energie van de zon te benutten. Met behulp van de Loxone componenten wordt de elektriciteitsproductie op een intelligente manier geïntegreerd in het Smart Home systeem. Met deze informatie zorgt het intelligente beheer van de woning ervoor dat de woning op de meest energie-efficiënte manier wordt gebruikt, dit op elk moment van de dag of nacht. Bepaalde apparaten in de woning worden gestuurd met Smart Socket Airs die alleen geactiveerd worden wanneer een bepaalde hoeveelheid energie werd geproduceerd. Alle overtollige zelf-geproduceerde energie wordt automatisch opgeslagen in een zonnebatterij. Wanneer toestellen niet gebruikt worden of wanneer niemand thuis is, dan worden alle toestellen en lichten automatisch uitgeschakeld. Daarbovenop kunnen het energieverbruik en de energieproductie op elk moment geraadpleegd worden dankzij de kosteloze Loxone Smart Home app.

 

Geen verwarmingskosten

Elektriciteit en warm water kosten niets in deze woning. Dit dankzij het ingenieuze energiemanagement concept in het Passivhaus Eisenstraße. De Loxone Miniserver speelt hierbij een belangrijke rol. Deze regelt intelligent de temperatuur in de hele woning.

In tegenstelling tot individuele ruimteregeling heeft deze woning overal dezelfde temperatuur. Sleuven onder de deuren zorgen ervoor dat de warme lucht van de woonkamer naar elke andere ruimte kan circuleren. Een temperatuursensor in elke ruimte van de woning betekent dat de Miniserver kan zorgen voor consistentie doorheen de woning. Bij het design van de passieve woning werd er bewust gekozen voor grote glazen panelen die deel uitmaken van de buitenmuren om zo de zonnewarmte binnen te laten.

In de winter, wanneer de zon minder tevoorschijn komt, wordt de woning verwarmd met een warmtepomp en een ventilatiesysteem met CO2-controle dat dankzij een interface geïntegreerd werd in het Loxone systeem.

Meer dan 200.000 personen hebben dit showhome al bezocht. Echter, wanneer er niemand aanwezig is, dan laat de Loxone Miniserver automatisch de temperatuur zakken. Wanneer er een bezoeker verwacht wordt, kan de temperatuur vanop afstand verhoogd worden om zo een warm welkom te garanderen.

Zonwering met dat beetje extra

De houten constructie, het puntdak en de simpele lijnen zijn niet alleen een architecturaal kenmerk, maar hebben ook een doel in deze passieve woning. Enerzijds wou de architect een traditionele constructie combineren met een moderne constructie. Deze mooie façade dient ook als een schaduwsysteem voor het gelijkvloers. De houten latten vormen de perfecte hoek om de harde stralen van de zon te blokkeren, maar laten toch voldoende natuurlijk licht binnen.

Automatische zonwering

Daarbovenop is er ook een “gewoon” zonweringssysteem met externe jaloezieën dat intelligent geautomatiseerd wordt door de Miniserver, afhankelijk van de temperatuur in de ruimte, het zonlicht en de zonnewarmte. De Miniserver kent de exacte coördinaten van de woning en weet daardoor waar de zon staat op elk moment van de dag en doorheen het hele jaar. Wanneer de zon ondergaat en de verlichting actief is, dan zal de Miniserver ervoor zorgen dat de zonwering sluit om de bewoners zo privacy te geven.

Bescherming tegen zichzelf buitensluiten

Een bijzonder leuke toepassing in het Loxone Smart Home is dat het detecteert indien iemand de deur heeft opengelaten. Met deze kennis zal, wanneer het tijd is voor het sluiten van de externe zonwering, de sectie boven de deur open blijven om er zo voor te zorgen dat zowel de deur als de zonwering niet beschadigd worden. Wanneer echter de deur geopend wordt wanneer de zonwering naar beneden is, zal de zonwering openen en open blijven zolang de deur geopend is. Op die manier is er geen risico van buitengesloten te worden wanneer de zonwering naar beneden gaat terwijl u buiten aan het genieten bent van zonsondergang met een drankje. De zonwering kan uiteraard ook steeds bediend worden via verschillende Loxone Touch drukknoppen.

Laat er licht zijn

Licht was een belangrijk element in de constructie van het Passivhaus Eisenstraße. Dankzij de grote glazen panelen, wordt het interieur perfect verlicht door daglicht. Tijdens donkere dagen of ’s avonds activeert de Loxone Miniserver de verlichting in de ruimtes waar er bezoekers aanwezig zijn.

De leefruimte, de eetkamer en de kantoorruimte worden tot leven gebracht dankzij verschillende lichtstemmingen. Deze kunnen eenvoudig geselecteerd worden door een druk op de Loxone Touch of via de Loxone Smart Home app. RGBW LED strips helpen ook om de perfecte lichtstemming en atmosfeer te creëren.

Veilig en zeker

Aangezien het Passivhaus Eisenstraße een showhome is, is er niet altijd iemand aanwezig. Daardoor wordt beveiliging heel belangrijk en werden toepassingen voor veiligheid geïntegreerd in de Loxone set-up.

Toezicht

Wanneer niemand aanwezig is in het showhome, dan houdt de Miniserver de wacht met deurcontacten en bewegingsmelders buiten. Wanneer iemand tracht binnen te dringen in het Passivhaus Eisenstraße, dan wordt er onmiddellijk een melding gestuurd naar de eigenaars. Daarbovenop wordt de Facility Manager op de hoogte gebracht met een telefoontje op zijn GSM dankzij de Loxone Caller Service.

Aanwezigheidssimulatie

Tijdens de expositie was het Passivhaus Eisenstraße steeds goed bezocht. Nu dat de tentoonstelling gedaan is, kan het showhome bezocht worden op afspraak. U kunt van buitenaf echter niet zien of er iemand aanwezig is of niet. Dankzij een aanwezigheidssimulatie gedragen de verlichting en de zonwering zich net alsof er iemand aanwezig zou zijn. Zo wordt ongewenst bezoek misleid.

Toegang

Het showhome is in het bezit van een intelligente toegangscontrole dankzij de Loxone Intercom, een iButton sleutellezer en een elektronisch slot. Programmeerbare elektronische sleutels met vooraf ingestelde toegangsrechten kunnen toegewezen worden aan specifieke personen. Met het video intercom systeem en de toegang log functie, kunnen de Facility Manager en eigenaars steeds zien wie er aan de voordeur staat en wie de woning betreden heeft.

Bescherming tegen brand

Veiligheid staat niet alleen voor het buiten houden van indringers, maar staat ook voor bescherming tegen brand. Elke ruimte in het showhome beschikt over een Rookmelder Air. Wanneer één van de sensoren iets ongewoon opmerkt, dan wordt de Facility Manager verwittigd via een telefoontje op zijn gsm.

The sound of music

In het Passivhaus Eisenstraße zijn er drie multiroom audio zones: de leef- en eetruimte, het kantoor en de kelder. Muziek wordt beheerd door de Loxone Music Server en versterker en wordt uitgezonden via verschillende ingebouwde luidsprekers in het plafond en de Wall Speaker. Het hebben van meerdere muziekzones in de woning betekent dat dezelfde audio doorheen deze ruimtes gespeeld kan worden of dat overal verschillende muziek luidt.

(Vraagt u zich af waarom de kelder een muziekzone heeft? Dit komt omdat gedurende de expositie een presentatie over de constructie van het Passivhaus Eisenstraße getoond werd in de kelder.)

Ik wil meer over LOXONE weten