Vergelijking klimaatregeling: Smart Home vs Dumb Home

Bertien Van Peer
augustus 30, 2018 in Know How
Wanneer de eigen woning zich op elk moment van de dag om het ideale binnenklimaat bekommert, vormt dit de basis voor iets wonderbaars. En natuurlijk ook voor gelukkige bewoners, zij zijn immers bevrijd van alle denkprocessen en handelingen betreffende temperatuur, frisse lucht en luchtvochtigheid.

De dagelijkse routine van twee gezinnen laat je precies zien hoe dit in de praktijk werkt. De Hansens en de Dittmanns wonen respectievelijk in een Loxone Smart Home en in een conventionele woning.

Laten we het dagelijkse leven van deze gezinnen even van dichterbij bekijken:

Smart Home Urlaub - Fam Hansen
Familie Hansen
David (37), Ella (33), Jan (3) en Sophia (3)
leven in een Loxone Smart Home
Konventioneller Urlaub - Fam Dittmann
Familie Dittmann
Wolfgang (36), Martina (32), Paulina (8) en Jonas (4)
leven in een conventionele woning

Het krieken van de dag

Smart Home Urlaub - Fam Hansen
Fam. Hansen
Zodra het tijd is om op te staan, gaat de zonwering omhoog om de slaapkamer te doen baden in zonlicht. Aansluitend galmt doorheen de boxen de lievelingszender van David en Ella. Nog even kort uitstrekken en dan naar de badkamer waar de kinderen hun tanden al aan het poetsen zijn, want ook zij worden ‘s morgens gewekt door hun lievelingsmuziek. De ramen blijven bij de Hansens ‘s morgens dicht zodat de ventilatie het klokje rond kan zorgen voor de perfecte lucht om in te slapen. En dankzij de warmtewisselaar gaat ook bij een koele buitentemperatuur geen waardevolle warmte-energie verloren.
Konventioneller Urlaub - Fam Dittmann
Fam. Dittmann
Een schril wekkeralarm doet Martina en Wolfgang bruut uit hun slaap ontwaken. Kort na het ontwaken opent Martina het raam in de slaapkamer om de slechte lucht te verdrijven.

Voordat ze naar de badkamer gaat, wekt Martina nog haar beide kindjes en opent ze daar ook de ramen. De koude ochtendtemperatuur doet de kinderen weer onder hun dekens kruipen – een nadeel voor Martina.

Ochtendroutine in de badkamer

Ochtend-
routine in
de badkamer

Smart Home Urlaub - Flughafen Fam Hansen
Fam. Hansen
David sluipt nu de badkamer in, waar het een aangename 23 graden is. Kort na het douchen krijgt de ventilatie een boost om de hoge luchtvochtigheid en bijhorende schimmelvorming tegen te gaan.

Het mooie daaraan: tijdens het verluchten verandert er niets aan de 23 graden – daarvoor zorgt de woning volledig automatisch.

Konventioneller Urlaub - Flughafen Fam Dittmann
Fam. Dittmann
Terwijl Martina nog steeds probeert de kinderen uit bed te krijgen, wacht een oncomfortabele koude tegelvloer in de badkamer Frank op.

Na de douche opent hij eerst het raam om de luchtvochtigheid te regelen. Omdat het rond deze tijd van de dag buiten nog zeer fris is, verlaagt de koele buitentemperatuur de ruimte opnieuw. Brr!

Na het werk terug naar huis

Smart Home Urlaub - Unwetter Fam Hansen
Fam. Hansen
Nog snel de kinderen van de crèche halen en dan terug naar huis. Hoewel er buiten hoge temperaturen heersen, wacht het gezin een aangenaam klimaat binnen.

Tijdens hun afwezigheid ging de zonwering automatisch naar beneden om de ruimte efficiënt te koelen. In samenspel met de ventilatie, zorgde het Smart Home ook voor regelmatige luchtverversingen en gezonde frisse lucht.

Konventioneller Urlaub - Unwetter Fam Dittmann
Fam. Dittmann
Nadat Martina de kinderen van school en de kinderopvang gehaald heeft, betreedt het drietal de woning met een zucht. De zomerse buitentemperatuur heeft hun woning in een echte sauna veranderd. Martina loopt van ruimte tot ruimte en opent de ramen om een beetje frisse lucht in de ruimtes te krijgen.

Ze doet daarna overal de zonwering naar beneden om te zorgen voor verkoeling. Helaas tevergeefs want door de geopende ramen wordt warme lucht van buiten naar binnen getrokken.

Vandaag eten we vis!

Smart Home Urlaub - Paket Fam Hansen
Fam. Hansen
Vandaag is het de beurt aan David om te koken. Hij koos voor vis. Voordat hij de vis in de pan legt, haalt hij de Smart Home App erbij en stelt hij de ventilatie in op uitlaatmodus. Zo wordt vermeden dat de intense geur van vis zich doorheen heel de woning verspreidt.
Konventioneller Urlaub - Paket Fam Dittmann
Fam. Dittmann
Wolfgang wil zijn gezin verrassen met versgebakken vis. Dampkap ingeschakeld, venster gekipt en bakken maar!

Als Martina terugkomt van het joggen en de huisdeur opent, overvalt haar, ondanks de maatregelen van Wolfgang, een stinkende geur. Dus vandaag is er vis. En voor de rest van de dag open ramen.

Een gezellige TV-avond

Smart Home Urlaub - Rückkehr Fam Hansen
Fam. Hansen
Aan het einde van de dag ontspannen alle vier de Hansens bij een aangename 21,5°C voor de televisie.

Wanneer het bedtijd is voor Jan en Sophia, verwelkomt hun slaapkamer hen met een gezonde 18°C.

Omdat ‘s nachts de buitentemperatuur overal daalt, maakt de intelligente woning zich nuttig en gebruikt ze de koele lucht van buiten om de temperatuur binnen gratis te laten zakken.

Konventioneller Urlaub - Rückkehr Fam Dittmann
Fam. Dittmann
De hitte, die zich overdag doorheen de woning verspreid heeft, wil gewoon niet wijken. Bij de volle 26°C liet de ontspanning voor de tv te wensen over.

Net voordat de kinderen gaan slapen, opent Wolfgang al de vensters in de slaapkamer om frisse lucht binnen te krijgen. Toch raken de Dittmanns later moeilijk in slaap omdat het nog steeds veel te warm is.

Onze conclusie

Dankzij het intelligente samenspel van ventilatie, individuele ruimteregeling, zonwering en co besparen de Hansens naast handelingen ook nog op energiekosten – meer bepaalt tot wel 50%. In tegenstelling tot de Dittmanns kunnen de Hansens dus achteroverleunen en genieten van een (bijna) goed verloop van hun dagelijks leven.

Droom jij ook over dit eenvoudige dagelijkse leven? Boek dan één van onze gratis infosessies en plaats jezelf voor korte tijd in de schoenen van de Hansens!

Versie 10: de volgende generatie van intelligente klimaatregeling

Met versie 10 betreed je de volgende generatie van intelligente klimaatregeling. Nog meer comfort – nog minder handelingen. Verzamel nu al alle nodige info voor de officiële release in september 2018.

Ik wil meer over LOXONE weten