Thermostaat instellen: welke temperatuur dag en nacht?

Bertien Van Peer
oktober 11, 2022 in Know How
Je thermostaat correct instellen is van groot belang, want dit heeft twee voordelen. Allereerst zorgt het voor een aangename temperatuur in huis, terwijl je tegelijkertijd ook je verwarmingskosten laag kan houden. Maar hoe stel je de thermostaat precies in? Gelukkig hebben we enkele handige tips in dit blogartikel voor je verzameld zodat je zowel overdag als ’s nachts de beste instellingen kunt hanteren. Of je nu radiatoren of vloerverwarming hebt, je vindt hier nuttige adviezen om jouw ideale temperatuur correct in te stellen.

Interessante weetjes

Voordat we de instellingen van de thermostaat bekijken, willen we graag enkele belangrijke punten benadrukken:

 

 1. Allereerst zijn de temperaturen in dit artikel aanbevelingen en het kan zijn dat sommige mensen het liever warmer of kouder hebben. Onthoud echter dat je gemiddeld 120 m³ gas per jaar bespaart wanneer je de thermostaat één graad lager instelt.
 2. Het is energiezuinig om restwarmte te gebruiken. In plaats van de thermostaat uit te zetten voordat je naar het werk gaat of gaat slapen, kun je deze beter iets eerder verlagen. Hierdoor blijft de temperatuur nog even behouden. Houd er wel rekening mee dat de minimale temperatuur in huis 12°C moet zijn, omdat bij lagere temperaturen condensvorming kan optreden die tot schimmelvorming kan leiden. Deze minimale temperatuur is alleen geschikt voor langdurige afwezigheden.

Thermostaat instellen bij radiatoren

Nachttemperatuur: 16 °C

Tijdens de nacht is het aan te raden om een temperatuur van 16°C in te stellen. Als je in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning woont, zal deze niet snel afkoelen en zal je cv-ketel ’s nachts waarschijnlijk niet aanslaan. Bovendien is het temperatuurverschil met de ochtend relatief klein, waardoor je snel en op een energiezuinige manier kunt verwarmen.

Ochtendtemperatuur: 21 °C

Om te zorgen dat het binnen aangenaam warm is wanneer je aan de ontbijttafel zit, is het aan te raden om 30 minuten voor het opstaan de comforttemperatuur in te stellen op zo’n 21°C. Ongeveer 15 minuten voordat je vertrekt, kun je de verwarming vervolgens op de afwezigheidstemperatuur (16°C) instellen. Zo voorkom je onnodige energiekosten terwijl je wel kan genieten van een comfortabele temperatuur tijdens het ontbijt.

Dagtemperatuur bij afwezigheid: 16 °C

Waarschijnlijk is je woning overdag leeg, waardoor het geen zin heeft om een comforttemperatuur van 21°C aan te houden. Verlaag de temperatuur daarom tot 16°C om energie te besparen.

Werk je vanuit huis? Dan is een temperatuur van 19 à 20°C ideaal om je productiviteit te stimuleren. Bovendien resulteert deze kleine verlaging in een mooie besparing op je stookkosten.

Avondtemperatuur: 21 °C

Stel de thermostaat zo in dat de cv-ketel 30 minuten voor je thuiskomst begint te verwarmen tot een temperatuur van 21°C. Deze warmte blijft lang behouden, waardoor je al 30 minuten voor het slapengaan de thermostaat op het nachtregime (16°C) mag zetten.

Temperatuur tijdens vakantie: 12 °C

Als je gedurende lange tijd afwezig bent, bijvoorbeeld tijdens je vakantie, is het aan te raden om de thermostaat in te stellen op 12°C. Hiermee voorkom je condensvorming in de woning, wat kan optreden bij temperaturen onder de 10°C, en bespaar je onnodig energieverbruik.

Thermostaat instellen bij vloerverwarming

Nachttemperatuur: 18 °C

Bij vloerverwarming is het belangrijk om de temperatuur niet te snel te laten stijgen of dalen. Vloerverwarming is een traag systeem en het duurt langer om een kamer op te warmen of af te koelen. Daarom is het aan te raden om temperatuurschommelingen tot een maximum van 2 °C te beperken. Voor vloerverwarming is een nachttemperatuur van 18 °C meestal voldoende. Dit zorgt voor een comfortabele temperatuur, terwijl de verwarmingskosten toch laag blijven.

Ochtendtemperatuur: 20 °C

Aangezien vloerverwarming warmer aanvoelt dan radiatoren, is een comforttemperatuur van 20°C voldoende. Stel de thermostaat in op 2 uur voor het opstaan, zodat de cv-ketel of warmtepomp op tijd begint met verwarmen. Door de goede isolatie van de vloer blijft de warmte goed behouden en kan je de verwarming uitschakelen 30 minuten voor je vertrek.

Dagtemperatuur bij afwezigheid: 18 °C

Bij vloerverwarming is het belangrijk om de temperatuur constant te houden. Daarom raden we aan om de thermostaat in te stellen op 20 °C gedurende de dag, zelfs als je van thuis werkt. Zo kan je genieten van een aangename temperatuur en bespaar je nog steeds energie. Verlaag de temperatuur naar 18 °C ongeveer 30 minuten voor je vertrek of voordat je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat je bespaart op je stookkosten zonder in te boeten aan comfort.

Avondtemperatuur: 20 °C

Als je gedurende de dag buitenshuis werkt, is het aan te raden om ongeveer 1 à 1,5 uur voor je thuiskomst de thermostaat in te stellen op een comfortabele temperatuur van 20 °C. Vervolgens kun je ongeveer een uur voor het slapengaan overschakelen naar de nachttemperatuur. Zo creëer je een efficiënt en comfortabel verwarmingsschema voor je woning.

Temperatuur tijdens vakantie: 12 °C

Bij vloerverwarming is een temperatuur van 12°C voldoende tijdens lange afwezigheden. Houd er echter wel rekening mee dat het bij thuiskomst even kan duren voordat de woning weer op temperatuur is.

De slimme thermostaat met Loxone

Loxone biedt een slimme oplossing voor mensen die geen zin hebben om steeds aan hun thermostaat te prutsen. Met de Loxone Miniserver heb je een intelligente temperatuurregeling die ervoor zorgt dat alle technieken – waaronder je cv-ketel, warmtepomp, radiatoren en vloerverwarming –  in harmonie in je huis samenwerken. 

Laat je alvast inspireren door enkele slimme functies:

Thermostaat instellen via de Loxone App
N

De verwarming past zich dynamisch aan het binnenklimaat en de buitentemperatuur aan om op koude ochtenden sneller op te starten en de gewenste comforttemperatuur te bereiken.

N

In een Loxone smart home is de temperatuur per kamer individueel regelbaar. De temperatuur wordt continu gemeten in elke ruimte, zodat de verwarming of koeling sneller kan ingrijpen dan bij woningen met slechts één of twee thermostaten.

N

De thermostaatfunctie van Loxone is slim omdat het systeem zichzelf leert hoe het de verwarming optimaal kan regelen. Hierdoor bespaar je automatisch energie, zonder dat je comfort in het geding komt. 

N

Niet alleen de cv-ketel of warmtepomp is verantwoordelijk voor het verwarmen van je huis. Dankzij slimme zonwering kan je woning optimaal profiteren van gratis zonnewarmte.

N

Wanneer je terugkomt van vakantie kan je vanop afstand de verwarming activeren, zodat je thuis kan komen in een gezellig en warm huis.​

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten