Thermostaat instellen: welke temperatuur dag en nacht?

Bertien Van Peer
oktober 11, 2022 in Know How
De thermostaat correct instellen is belangrijk omwille van twee redenen. Enerzijds wil je in huis genieten van een comfortabele temperatuur, anderzijds wil je jouw verwarmingskosten zo laag mogelijk houden.
Maar hoe doe je dat precies?
Op deze pagina vind je een paar nuttige tips voor de beste thermostaat instellingen overdag en ‘s nachts, zowel met radiatoren als vloerverwarming.

Goed om te weten

Voordat we de instellingen bekijken, geven we nog twee aandachtspunten:

  • De temperaturen in dit artikel zijn aanbevelingen. Sommige mensen hebben het graag wat warmer of kouder. Weet wel dat je gemiddeld 120 m³ gas per jaar bespaart wanneer je de thermostaat 1 graadje lager
  • Verwarm energiezuinig door gebruik te maken van de restwarmte. Zet de thermostaat dus niet uit vanaf je naar het werk vertrekt of gaat slapen, maar iets vroeger. De temperatuur blijft immers nog even behouden.
  • De minimale temperatuur in huis is 12 °C. Bij lagere temperaturen is er condensvorming, wat tot schimmelvorming kan leiden. Natuurlijk stel je deze minimale temperatuur enkel in bij langdurige afwezigheden.

Thermostaat instellen bij radiatoren

Nachttemperatuur: 16 °C

Tijdens de nacht is een temperatuur van 16 °C voldoende. Een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning zal zo traag afkoelen dat je cv-ketel tijdens de nacht niet zal aanslaan. Bovendien is het verschil met de ochtendtemperatuur klein genoeg om snel en energiezuinig te verwarmen.

Ochtendtemperatuur: 21 °C

Stel 30 minuten voor het opstaan de comforttemperatuur in (zo’n 21 °C). Dan is het binnen aangenaam warm wanneer je aan de ontbijttafel zit. Ongeveer 15 minuten voor je vertrek zet je de verwarming op de afwezigheidstemperatuur (16 °C).

Dagtemperatuur bij afwezigheid: 16 °C

Waarschijnlijk is je woning overdag leeg. Het heeft dan geen zin om een comforttemperatuur van 21 °C aan te houden. Verlaag de temperatuur daarom tot 16 °C.

Werk je van thuis uit? Dan is 19 à 20 °C ideaal om je productiviteit te stimuleren. Bovendien vertaalt deze kleine verlaging zich in een mooie besparing op je stookkosten.

Avondtemperatuur: 21 °C

Stel de thermostaat zo in dat de cv-ketel 30 minuten voor je thuiskomst begint te verwarmen tot een temperatuur van 21 °C.

Deze warmte blijft lang behouden. Daarom mag je al 30 minuten voor het slapengaan de thermostaat op het nachtregime zetten (16 °C).

Temperatuur tijdens vakantie: 12 °C

Wanneer je gedurende lange tijd afwezig bent, bijvoorbeeld tijdens je vakantie, raden we aan om de thermostaat in te stellen op 12 °C. Hiermee wordt condensvorming in de woning vermeden (wat optreedt onder de 10 °C), en ben je niet onnodig veel energie aan het verspillen.

Thermostaat instellen bij vloerverwarming

Nachttemperatuur: 18 °C

Bij vloerverwarming is het een goed idee om temperatuurschommelingen tot een verschil van maximum 2 °C te beperken. Dat komt omdat vloerverwarming een traag systeem is. Het duurt langer om een kamer op te warmen.

Daarom kiezen we ’s nachts voor een temperatuur van 18 °C.

Ochtendtemperatuur: 20 °C

Vloerverwarming voelt warmer aan t.o.v. radiatoren. Daarom ligt onze comforttemperatuur niet op 21 °C maar op 20 °C.

Stel de thermostaat zo in dat de cv-ketel of warmtepomp 2 uur voor het opstaan begint met te verwarmen. Omdat de restwarmte goed behouden blijft, mag je dit al uitschakelen 30 minuten voor je vertrek.

Dagtemperatuur bij afwezigheid: 18 °C

Net als de nachttemperatuur ligt de dagtemperatuur bij vloerverwarming iets hoger: 18 °C. Indien je thuis werkt, is het vaak interessanter om de temperatuur niet te verlagen maar constant te houden.

Avondtemperatuur: 20 °C

Wanneer je overdag gaat werken, kan je best 1 à 1,5 uur voor je thuiskomst een comforttemperatuur van 20 °C instellen. Schakel een uur voor het slapengaan om naar de nachttemperatuur.

Temperatuur tijdens vakantie: 12 °C

Ook bij vloerverwarming is een temperatuur van 12 °C voldoende tijdens lange afwezigheden. Weet dan wel dat het even duurt voordat de woning warm is wanneer je thuiskomt.

Een slimme thermostaat met Loxone

Heb je geen zin om zo vaak met je thermostaat te prutsen? Loxone kan je ontzorgen. Onze Miniserver zorgt voor een intelligente temperatuurregeling. Daarbij werken je cv-ketel, warmtepomp, radiatoren, vloerverwarming en andere technieken samen in harmonie.

Laat je inspireren door enkele slimme functies:

home cinema maken
N

De verwarmingsbehoefte wordt dynamisch berekend op basis van het binnenklimaat, rekening houdend met de buitentemperatuur. Zo zal de verwarming sneller opspringen op koude ochtenden om op het gewenste moment de comforttemperatuur te bereiken.

N

De temperatuur is per kamer individueel regelbaar. De meeste woningen hebben slechts één of twee thermostaten om de temperatuur te meten. In een Loxone smart home wordt in elke ruimte continu de temperatuur gemeten, zodat de verwarming (of koeling) sneller kan ingrijpen.

N

De thermostaatfunctie van Loxone is slim. De verwarmingsregeling leert zichzelf te optimaliseren. Je bespaart dus automatisch energie, zonder in te boeten op comfort.

N

Niet alleen de cv-ketel of warmtepomp dient om de woning te verwarmen, dankzij de slimme zonwering maakt je woning optimaal gebruik van de gratis zonnewarmte.

N

Wanneer je terugkomt van vakantie kan je vanop afstand de verwarming activeren, zodat je thuiskomt in een knus, warm huis.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 512 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten