Oppervlak met diepgang
Enkele jaren geleden, bij de bouw van een zwembad, kwam de volgende vraag bovendrijven: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de tegenstroominstallatie direct vanuit het zwembad bediend kan worden? Het antwoord was een schakelaar die op een aantrekkelijke manier in het design van de installatie geïntegreerd wordt en door aanraking geactiveerd wordt.
Het basisidee voor de Touch Surface was geboren.
Een symbolische start
“Waarom integreren we dat niet in de stenen zwembadboord? Gewoon zo. En in- en uitschakelen door aanraking”, toetste stichter (Thomas) zijn spontane idee aan de andere stichter (Martin).
“Dat klinkt goed, zo doen we het. Ik bedenk een paar mooie symbolen en laat de steen frezen”, luidde het al even spontane antwoord. En zo werd een prototypeproject geboren, werden er onderdelen besteld, kabels getrokken en werd er geëxperimenteerd.
Het resultaat was een praktische, stijlvolle en in essentie eigenlijk een eenvoudige oplossing: een sensor geïntegreerd in de rand van het zwembad. Een technologie die vandaag in elke smartphone gebruikt wordt, bezorgde de gasten hier steevast een wow-moment.
Jaren later was de keuken aan de beurt
Enkele jaren later (de zwembadsteen werkt nog altijd) kwam bij de planning van het eerste Loxone showhome in Kollerschlag een gelijkaardige vraag naar boven.
“Kunnen wie niet op één of andere manier iets integreren in het werkblad zodat je niet altijd met vuile en vettige vingers de touchknop moet bedienen?”
Er werd wat in elkaar geknutseld en geschetst en het oude idee van de “zwembadsteen” werd weer bovengehaald. Het concept moest wat verfijnd worden. Het moest afgestemd worden op de standaard bediening in een Loxone Smart Home.
Ideeën werden geboren: “We kunnen alles direct in het stenen werkblad frezen en daaronder de elektronica wegstoppen”. En er volgden er nog: “Ingezette LEDs zouden tof zijn om de status weer te geven.” Uitdagingen werden niet uit de weg gegaan: “We hebben iets nodig om te voorkomen dat het per ongeluk geactiveerd wordt, bijvoorbeeld wanneer iemand er een pot op neerzet.”
TOUCH SURFACE ONDER DE LOEP
> Tovert het Loxone Touch concept op jouw meubels en oppervlakken
> Om eenvoudig verlichting, zonwering, muziek … te bedienen
> Vijf aanrakingsgevoelige drukpunten (bijkomende activeringsknop)
> Vrij te definiëren status-LEDs
> Werkt op steen, hout, keramiek, glas
Op naar het atelier, prototypes bouwen
Vervolgens werd er gebeld naar het bedrijf Strasser, een vriend des huizes en een specialist op vlak van keukenwerkbladen van steen. “Hannes, we hebben een idee. We hebben een paar stalen en gefreesde stukken nodig.” Binnen de kortste tijd stapelden de verschillende steenstalen zich op bij ons in de ontwikkelingsafdeling. Er werd gesoldeerd en geëxperimenteerd. De 3D-printer in het labo produceerde de eerste ontwerpen voor de behuizing. Al na 14 dagen hadden we een eerste staal klaar die gebruikt kon worden. We vonden het super hoe het werkte en waren ervan overtuigd dat dit in de smaak zou vallen bij onze klanten.
En het moest natuurlijk zo snel mogelijk in de eigen keuken ingebouwd worden. Het project “Touch Surface” werd in het leven geroepen onder de codenaam “Excalibur” en de “zwembadsteen” van weleer werd verder ontwikkeld.
Wat lukt in de keuken, lukt overal
Zodra het idee van een bediening via een oppervlak ingang vindt, ontstaan snel nieuwe ideeën waar een oplossing nog mooi is ook:
“Aan de terrastafel – daar heb ik altijd al zitten over denken, hoe ik dat kan oplossen. Mijn afstandsbediening voor verlichting en muziek leggen mijn kinderen altijd ergens anders.”
“Aan de salontafel, daar wil ik het volume en de lichtstemming altijd meteen binnen handbereik hebben.”
Toen de eerste prototypes aan onze medewerkers vrijgegeven werden om te testen, werden de ideeën alsmaar creatiever. Een collega, die graag naar muziek luistert tijdens het douchen, had de geniale ingeving om van de tegels in zijn douche bedieningselementen te maken. “Yes! Eindelijk kan ik tijdens het douchen de muziek luider zetten wanneer mijn lievelingsmuziek door de boxen schalt.”
Nu is het aan jullie!
Waar denk jij aan?
Wat jaren geleden begon als idee voor een zwembadproject, is vandaag in de vorm van de Touch Surface als product beschikbaar voor iedereen. Iedereen kan vandaag van elk willekeurig oppervlak in zijn woning een bedieningselement maken. Met de draadloze variant kan dit zelfs met elke tafel en elk vrijstaand meubel of voorwerp. Laat jouw creativiteit de vrije loop en betrek jouw vertrouwde Loxone Partner erbij om alles te implementeren.
Meer info vind je terug in deze blog.
Nu is het aan jullie!
Waar denk jij aan?
Wat jaren geleden begon als idee voor een zwembadproject, is vandaag in de vorm van de Touch Surface als product beschikbaar voor iedereen. Iedereen kan vandaag van elk willekeurig oppervlak in zijn woning een bedieningselement maken. Met de draadloze variant kan dit zelfs met elke tafel en elk vrijstaand meubel of voorwerp. Laat jouw creativiteit de vrije loop en betrek jouw vertrouwde Loxone Partner erbij om alles te implementeren.
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.