Okna a další produkty Veluxu umožňují bezproblémovou integraci do Loxone


22 června, 2021 in Technologie

Produkty Velux jsou na našem trhu velmi známé. Proto nás tolik těší spolupráce s tímto výrobcem, díky níž je možná integrace jeho produktů do systému Loxone. Tu ocení zákazníci pro komerční výstavbu i v domácnostech. Umožňuje například automaticky větrat podle koncentrace CO2 v místnosti, vlhkosti vzduchu, s ohledem na topení a mnoho dalších kritérií.

Jaké výhody má integrace Veluxu do Loxone?

Elektrické ovládání střešních oken a stínění se stává pomalu standardem. Často je to jediná možnost v hůře dostupných místech. Například tam, kde jsou střešní okna nebo stínicí prvky příliš vysoko či daleko a jejich manuální ovládání by bylo obtížné. Ve většině projektů, ve kterých jsou elektricky ovládaná okna, najdete produkty od společnosti Velux.

Obtížně dostupná, vysoko umístěná okna v tělocvičně

Možnost integrace produktů Velux do systému Loxone je velká příležitost pro Loxone Partnery i Investory. Je možné použít například naši Meteostanici a na základě dat z ní optimalizovat pohyb oken a stínění. Využít Komfortních senzorů (CO2, vlhkost, teplota) pro automatizaci větrání pro optimální kvalitu vzduchu. Možností je mnoho a náš systém nemá (téměř) žádná omezení.

Loxone bere v potaz každou technologii a informaci, kterou má k dispozici. Funguje jako jeden orchestr řízený přesným dirigentem (Miniserverem) a to i v případě integrace produktů třetích stran.

Video od našeho partnera, pana Smutného, Resident control s.r.o.

Příklady využití

Je třeba vyvětrat?

Na základě kritérií jako např. koncentrace CO2 v místnosti, vlhkosti, teploty a počasí se elektrická okna sama otevřou.

Venku řádí živly?

Nemusíte se bát ani deště, ani větru, Loxone se podle předpovědi počasí postará o to, abyste zůstali v suchu a včas okna zavře. I kdyby měla přijít vichřice, okna budou zavřená v pravý čas.

Starosti o stínění?

Rolety a žaluzie se budou zatahovat tak, aby zabránily přehřátí místnosti, a přitom využily sluneční světlo na maximum. Vše je ale podmíněné tím, jestli topíte, nebo naopak chladíte, nebo také vaší přítomností atd. Více o chytrém stínění zde.

Jednotné ovládání:

Pověstné jedno tlačítko v místnosti, které zaručí ovládání stejně jednoduché, jako měla naše babička. Díky Loxone není třeba mít na každou věc samostatné složité ovládání, které zabere každý den spoustu času.

Kontrola a přehled kdykoli a kdekoli. Jedna aplikace na vše v domě. Kdykoli vidíte, co se s okny děje a můžete zasáhnout, třeba zavřít okna, když na zahradě rozděláte grill.

A řada dalších funkcí, které vám dohromady ušetří spoustu času, peněz a zaručí pohodlí. 

Žena používá aplikaci
Tip

Náš tip:
S Loxone Miniserverem je možné zpětně integrovat ovládání střešních oken Velux typu GGL, GGU nebo GPU. Díky Miniserveru si můžete váš systém libovolně rozšiřovat. Např. topení či osvětlení je otázkou pouze relátek nebo PMW dimmerů, a přitom získáváte veškeré funkce, které náš systém nabízí.

Integrace Veluxu do systému Loxone

Do systému je možné integrovat libovolné produkty Velux, které využívají technologii Velux io. Rozhraní KLF 200 dovoluje přidat až 200 výrobků a rozdělit je do 5 samostatně ovládaných skupin. Rozhraní KLF 050 také umožňuje přidat až 200 výrobků, ale ovládány jsou pouze jako jedna skupina zároveň (jeden příkaz pro všechny). 

Zapojení Miniserveru a rozhraní KLF 200

Princip ovládání

Pro ovládání používáme jedno z výše jmenovaných rozhraní, které potom komunikuje s výrobky Velux. V případě KLF 200 jsou jednotlivé skupiny popsány písmeny (A) a každá skupina má 4 vstupy (nahoru, dolů a 2x GND). Pro ovládání používáme bezpotenciální relé, která spojí obvod např. mezi vstupem nahoru a GND. Výstupy na rozhraní rozhraní KLF potom slouží jako zpětná vazba, jestli daná skupina splnila příkaz. Počet ovládaných skupin je možné zvýšit přidáním dalšího rozhraní KLF. To může být ovládáno libovolným Loxone prvkem s bezpotenciálními relé výstupy (např. Relay Extension). Více k zapojení a ovládání rozhraní zde.

Zaujalo vás to?

Jako profesionál s Loxone nabídnete víc!

Pro vyzkoušení našeho systému si můžete stáhnout bezplatný software Loxone Config, ve kterém najdete hotové funkční bloky jako například střešní okno nebo ovládání větrání. To šetří elektrikářům obrovské množství času a umožňuje jim nabídnout spolehlivý a dostupný systém každému. Pokud patříte mezi ně, rádi vám ukážeme, jak se s naším systémem pracuje.

Budete potřebovat ovládat okna a další zařízení?

Ať už elektrická střešní okna, stínicí technika, topné systémy nebo třeba zabezpečení a světla: Všechny technologie potřebují nějaké ovládání. Můžete zvolit složitější cestu a připravit se o řadu funkcí a možností, nebo za podobné peníze zvolit systém Loxone. Co vám to přinese navíc a co si naopak ušetříte vám rádi vysvětlíme v rámci bezplatné konzultace vašeho projektu.

Chci být informován o novinkách