Jaký vybrat systém domácí automatizace?

Daniel Gahleitner
18 srpna, 2020 in Know How
Dneska je vše inteligentní a chytré. Ovládá se to přes telefon a je to děsně sexy. Jaká je skutečnost a na co si během výběru systému automatizace domu dát pozor? Pojďme se na to podívat – rychle, stručně a bez obalu.
Dneska je vše inteligentní a chytré. Ovládá se to přes telefon a je to děsně sexy. Jaká je skutečnost a na co si během výběru systému automatizace domu dát pozor? Pojďme se na to podívat – rychle, stručně a bez obalu.

Co je to Home Automation?

Home Automation je v zahraničí velmi rozšířený pojem. Český překlad v podobě domácí automatizace vyhledávají spíše pokročilejší uživatelé. Běžnější je u nás spíš pojem smart home, který záměrně v tomto textu nechci používat. Má řadu negativních konotací a spojujeme si jej spíš s jednotlivými produkty než uceleným řešením, které přinese větší užitek.

Abychom si v textu rozuměli, navrhuji si popsat základní pojmy:

Hračka = hračkami budu nazývat vše, co patří do světla IoT. Je to módní, většinou sexy zabalené, jednoúčelové zařízení, které se zdá být cenově dostupné.

Inteligence = spousta věcí na internetu začíná označením inteligentní nebo chytrý. Často se jedná pouze o ovládání přes mobilní telefon. Mohu vás ujistit, že ovládat zařízení telefonem a ne vypínačem nebo termostatem opravdu chytré není a pokud ho tak chceme nazvat, tak musí dělat i něco samo. Něco, čím ušetří majiteli práci – dělá něco automaticky. Ovládání přes mobilní telefon by měl být jenom bonus.

Cloud = ke svému ovládání (nebo alespoň nastavení) potřebuje připojení k internetu. Posílá data (v lepším případě šifrovaně) ven z domácnosti a zase zpět. To, jestli se dostanou do cizích rukou závisí na spoustu okolnostech. Někdy jsou data (ano, vaše data) účelově prodávána, někdy mohou uniknout do nesprávných rukou (hacker) a tak je možné zjistit, jestli jste doma či nikoliv atp.

Aktualizace = tímto způsobem zařízení/systém dostává nové funkce (většinou lepší), bezpečnostní záplaty, atp. Jestli chcete, aby s vámi zařízení žilo opravdu dlouho (20 a více let), chcete aktualizace. Jestli ho chcete za 2 roky vyhodit s vyjádření „Podpora ukončena“, přeskočte.

Udržitelnost a budoucnost

Většina z nás nechce házet peníze z okna a nechat se ovlivňovat každou chvíli novými trendy. Systém pro automatizaci domácnosti není televize, kterou mohu jednoduše vzít a vyměnit. To ani vzhledem k počáteční investici nedoporučuji. Co ale doporučuji, je dát si pozor na to, co a proč kupujete. Pokud jste mladí, bydlíte v pronájmu v Praze nebo jiném městě, a víte, že vlastní (to opravdové a pořádné) bydlení budete řešit za rok nebo za dva, můžete si dovolit koupit si pár hraček, které budete ovládat přes nějakou aplikaci. Po 2 letech je vyhodíte, protože se buď rozbijí nebo jim skončí podpora a výrobce je prostě odpojí. Pokud k tomu přistupujete tímto způsobem, je to pro vás cesta.

Pro ty, kteří to s domácí automatizací myslí vážně (mám tím na mysli, že chcete, abyste systém nemuseli po 5 letech měnit, ale vydrží s vámi 20 a více let), doporučuji ověřený systém, který je na trhu alespoň 10 let, nevydává každé 3 roky novou verzi, která není kompatibilní s tou předchozí a není založen na cloudovém řešení. Takový systém nemusí nutně stát jako půlka domácnosti a k jeho základní správě nemusíte volat raketového inženýra, který si za správu řekne nekřesťanské peníze.

To, jestli systém dostává aktualizace po celou dobu životnosti komponent nebo pouze v době zákonné záruky, je dost často velký rozdíl, který hraje ku prospěchu prodejce. Vám pak nezbyde nic jiného, než systém kompletně vyměnit. Dejte si na to při nákupu pozor.

Cena automatizace domácnosti

  Na prvním místě je nutné si říct, že hračky nelze s plnohodnotným systémem cenově moc srovnávat. Jejich životní cyklus se počítá na roky a výrobce počítá s tím, že jej, stejně jako jiné spotřební zboží, za 2 roky vyměníte (buď se rozbije nebo nebude dostávat aktualizace, čímž vás vlastně také vyřadí ze hry). Jejich cena je tedy proto mnohdy výrazně nižší.

Kvalitní systém automatizace domácnosti, který má sloužit 20 a více let, je však vyvíjen od začátku jinak. Nároky, materiály a celý přístup je daleko robustnější, a ačkoliv se může zdát, že počáteční náklady jsou větší, nemusí to tak být. Zařízení většinou neslouží jednoúčelově, ale v domácnosti se používají opakovaně (např. pohybový senzor se nevyužije pouze pro osvětlení, ale i pro zabezpečení, hudbu, vytápění, atp.).

Důkaz o tom, že cena domácí automatizace se zásadně neliší od ceny běžného ovládání, můžete najít zde.

Vzdálený přístup a cloud

Žijeme v době internetové – s tím nic neuděláme. O svém soukromí bychom však měli vědět vše a snažit se ho chránit. Vzdálený přístup (ať už ovládání nebo nastavování) k chytré domácnosti patří. Je to standard a pokud vás někdo přesvědčuje o opaku, bere si za něj peníze nebo dokonce tvrdí, že to nejde (např. upravit program vzdáleně), tak lže, nebo se vás snaží obrat o peníze, nebo jste na špatné adrese.

Nejjednodušším způsobem, jak vyřešit vzdálený přístup, je cloudové řešení. V tu chvíli data putují při každé interakci s domovní automatizací do centrálního cloudu (mimo váš domov) a zpět. Většinou nepotřebujete venkovní IP adresu, ale zase se můžete potýkat s větší odezvou, nedostupností v případě výpadků a s jistou dávkou rizika.

Každý výrobce vás bude ujišťovat, že jeho cloudové řešení je perfektně zabezpečené atp. Podívejme se ale na velikány jako je Facebook, LinkedIn a další, kteří jsou na cloudu založení. Jak často čteme o úniku dat od těchto firem, které investují do zabezpečení svého cloudu několikrát více, než si může dovolit většina výrobců elektroniky?
Rada je jednoduchá: Nevsázejte na cloudová řešení, spoléhejte se na vestavěné firewally, silná hesla, HTTPS, …

Inteligence

 Vše kolem nás je chytré – od lednice, přes vysavač, … Je to ale to, co potřebujete? Pokud opravdu chcete domů přijít a rozsvítit si z aplikace (modlete se, abyste měli žárovky od jednoho výrobce, jinak budete mít appek více) jednu žárovku po druhé, potom otevřít jinou app na hudbu atp., tak si můžete koupit cokoliv.

To samé platí v případě, že pokud máte v obývacím pokoji 3 okruhy osvětlení, 3 žaluzie, topení, klimatizace, rekuperace a alarmu a nějaký specialista vám navrhne 5 vypínačů na osvětlení, 6 na žaluzie, termostat na topení, termostat na chlazení, regulátor na rekuperace a jako bonus skvělou odklápějící klávesnici na alarm.

V 21. století, kde se technologie kolem nás kupí, by měl být hlavní přínos inteligence v tom, že technologie dělají to, co mají, komunikují spolu a hlavně, pokud je to již nutné, je jejich ovládání maximálně jednoduché.

Náklady na programování automatizace

Mezi nastavením systémů je velký rozdíl a poznáte to hlavně na vaší peněžence a to v nejen době instalace, ale také v budoucnosti. Rozdíly v cenách jsou propastné a v nejhorším případě můžete za samotné nastavení zaplatit i více než za komponenty.

Čím to je? Do ceny se mohou promítnout licenční poplatky, každá hodina nastavování, kdy existují systémy, které se nastavují týdny, aby vůbec byly schopné fungovat tak, jak uživatel očekává. V neposlední řadě to pak může být vytvoření vizualizace (ovládání přes mobilní telefon), který se v drtivé většině případů musí dělat zvlášť (nová parametrizace).
Jakmile budete chtít v budoucnosti na domácí automatizaci cokoliv předělat, tak opět platíte hodiny a hodiny, výjezdy servisního technika, nové licence, aktualizace, …

Jak z toho ven? Najděte si moderní systém, kde neplatíte licence, SW aktualizace jsou zdarma a jakýkoliv zásah jde udělat během pár minut odkudkoliv na světě. Nastavení systému by mělo být jednoduché (v rámci několika hodin a ne týdnů) a vizualizace by se měla vygenerovat automaticky. Také se ptejte na to, jestli si můžete nejdůležitější změny udělat sami.

koláž z produktů Loxone pro automatizaci domácnosti

 

Konzultace projektu domácí automatizace zdarma


Jestli se chcete dozvědět více o výběru systému pro efektivní ovládání a inteligentní automatizaci domácnosti, rádi vám poradíme.

 

Chci být informován o novinkách