Standard v oblasti inteligentních domů! Loxone: Co ano a co ne!


26 července, 2012 in Know How

My nemluvíme o inteligentních lednicích!

Smart-Home-ist-nichtPokud jste někdy nekdě zaslechli, že inteligentní dům je o chytré ledničce, která Vám objednají mléko u Vašeho oblíbeného supermarketu, zapomeňte na to! Můžete si být jistí, že řada z Vás by byla touto “skvělou” funkcí naprosto znechucena. Kromě toho, že chybí potřebná infrastruktura (která je neuvěřitelně nákladná), je na to připraveno velice málo lidí. Média vyvinula v této oblasti falešné představy o tom, jak by měl inteligentní dům fungovat. Chtěli bychom tímto článkem objasnit tuto politováníhodnou situaci a ukázat Vám, co vlastně od inteligentního domu od Loxone můžete čekat.

Není všechno zlato, co se třpytí

Buďte kritičtí. Ačkoliv Vám někdo prodal elektricky ovládaná vrata, které můžete otevřít nebo zavřít dálkovým ovládáním, jako inteligentní, nejedná se o inteligenci a dlouho se jednat nebude. Inteligence začíná tam, kde automaticky sama končí. Dejte nám za pravdu, že to, co je opravdu inteligentní, tak nám pomáhá každý den. Ještě lepší je to tehdy, pokud se jedná o cenově dostupné řešení, které nám ušetří spoustu času.

Jak inteligentní dům může vlastně být? Nechte se inspirovat například našimi referenčními projekty. Referenční stavba “Hnědá kostka” byla nedávno dokonce oceněna cenou “SmartHome Deutschland 2012” v kategorii “Best Project”. Vyznamenání, které jistě nebylo poslední, bylo uděleno hlavně pro perfektní sladění každodenních funkcí undnadňujících život obytelům domu.

Co myslíme pod slovem inteligentní dům?!

Pro to, abychom považovali dům za inteligentní, musí splňovat určitě minimální kritéria. Jedná se například o automatizování osvětlení a pohybových senzorů pomocí Loxone Miniserveru. Mezi další kritéria patří stínící technika, topení a chlazení, které je Loxone rovněž ovládáno.

Osvětlení

light Osvětlení je spojeno přes Loxone Miniserver s pohybovými senzory, které spínají požadované světelné scény – například světlo na chodbě, které je v noci setměné, aby Vás neoslepilo, ale Vy jste pohodlně našli cestu na WC

Stínění

blind Pokud domácnost disponuje stínící technikou, musí být napojena na Loxone. Miniserver pak žaluzie/rolety automaticky ovládá na základě pozice slunce a teploty uvnitř domu. Dodatečně lze ještě do automatizace přidat okenní a dveřní senzory. Pokud jsou například otevřené dveře na terasu, nepojedou žaluzie dolů a tak podobně.

Topení/chlazení

temperature Pomocí teplotních čidel sbírá Miniserver informace o teplotě v každé místnosti. Na základě těchto dat o teplotě se pak automaticky rozhoduje, zda je třeba topit anebo chladit. Samozřejmě je možné topení/chlazení dodatečně svázat s okenními a dveřními kontakty, abychom  například zabránili temperování místností při otevřených oknech.

Pohybové senzory

icon_bewegungsmelder Ve většině místností jsou umístěné pohybové senzory. Na základě informací z těchto čidel se řídí nejenom osvětlení, ale lze s ním řídit například i vytápění nebo chlazení. Když již máte v domácnosti pohybové senzory, můžete vytvořit bez dalších dodatečných nákladů alarm. Jakmile dojde k narušení nezvanými hosty, mohou vám například začít blikat světla, vytáhnout se žaluzie, zapnout audio na maximum, …

Mluvíme o bydlení v domě!

IMG_1409

Nyní jsme zmínili pouze základní nároky na inteligentní domácnost. Bydlení v domácnosti může být ale díky Loxone Miniserveru ještě daleko chytřejší, než si dokážete představit. Objevte neuvěřitelné možnosti domácí automatizace.

Koš přání

image


Možnosti inteligentního domu jsou prakticky neomezené. Proto také mluvíme o domácí automatizaci a jejím koši přání. Zde se můžete nechat inspirovat:

  • Pohybové senzory souží po dobu, co jste na dovolené, jako čidla alarmu – zde je důležité podotknout, že k tomu nepotřebujete žádné dodatečné vybavení
  • Pokud Vaše děti právě ulehnou k odpolednímu spánku, ztlumí se zvonek domovních dveří . Pokud se ale děti nečekaně vzbudí, začnou Vám blikat světla v celém domě.
  • Teplota v místnostech se reguluje sama bez toho, aniž byste kdykoliv museli sáhnout na hlavici a změnit teplotu manuálně.
  • Pokud jsou sluneční paprsky silné, upraví se stínící technika do správné pozice a večer se automaticky úplně zatáhne.
  • “Tlačítko na dobrou noc” – jakmile jej aktivujete, vypnou se všechna světla v domě, zatáhnou se žaluzie, zavřou se garážová vrata (pokud jste je zapomněli otevřené), odpojí se všechny el. spotřebiče, … a světlo na chodbě zůstane ještě 10 minut svítit, abyste se v klidu mohli uložit ke spánku.
  • Pokud máte náhodou otevřená vrata hodinu po západu slunce, Váš inteligentní dům Vám zavolá, jestli je to v pořádku. A jestli ne? Můžete je pomocí toho samého mobilního telefonu zavřít.
  • Z toho důvodu, aby Vás světla v noci při cestě na toaletu neoslepila, budou je pohybová čidla spínat pouze tak, že budou příjemně setměná.
  • Máte doma saunu? Výborně – můžete ji pohodlně ovládat na dálku třeba ze sjezdovky nebo při cestě z práce.

Zalíbily se Vám nějaké funkce?

Možná se Vám nějaké funkce líbily a chtěli byste je mít sami ve svém inteligentním domě. Je to naprosto v pořádku. Vyberte si, co se Vám líbí a je pro Vás užitečné.
Domácí automatizace je flexibilní a pokud se rozhodnete pro jednoduché Loxone řešení, můžete Vaše ovládání kdykoliv změnit a přidat nebo ubrat.

Myslete na budoucnost

Vůbec nezáleží na tom, v jaké konfiguraci si inteligentní dům dnes pořizujete – myslete ale na budoucnost! Dnes máte na zdi obyčejná tlačítka. Za 10 let budou možná na trhu “multidotykové vypínače”- Život je změna a nároky se mění. Pokud je to v našich silách, měli bychom se na vše připravit.
Doporučujeme Vám nešetřit na elektroinstalaci a naprosto vše (i neovládané komponenty) natahat hvězdicově do rozvaděče. Zabudujte velký rozvaděč, abyste mohli Váš systém inteligentního domu kdykoliv rozšířit. Buďte připraveni na budoucnost a nenechte si to od nikoho vymluvit.

Chci být informován o novinkách