Jak na správné zabezpečení domu


11 května, 2022 in Know How

Už se těšíte, jak si užijete klidnou dovolenou na chalupě nebo v zahraničí? Profesionální zabezpečení vaší nemovitosti zajistí spolehlivou ochranu vašeho života a majetku a bezpečí vaší rodiny. V tomto článku se dozvíte, proč je třeba zajistit svůj dům nebo byt, jaké jsou možnosti ochrany vašeho majetku před nečekanými situacemi i třeba jak můžete k zabezpečení domu využít drony s kamerou.

Proč je důležité zabezpečit dům nebo byt

Bezpečnost domova je opravdu životně důležitá. Bez domácího bezpečnostního systému je váš majetek zranitelný, a to ať už jste doma, nebo ne. Dnes již existuje celá řada efektivních a propracovaných systémů, které dokážou chránit váš dům nebo byt a zároveň vás včas informovat o případném nebezpečí. Příkladem jsou inteligentní zabezpečovací systémy, jejichž vývoj znatelně pokročil. Poskytují více informací, snadno se instalují a udržují a kromě zabezpečení nabízejí i další možnosti využití (např. vypínání a zapínání světel nebo zalévání zahrady v době vaší nepřítomnosti).

Ikona štít
Ikona zámek

Ochrana před zloději

Jak se chránit před nevítaným návštěvníkem v podobě zloděje? Zloděje může odradit právě kvalitní zabezpečovací systém. Inteligentní zabezpečení od Loxone funguje jako neviditelný štít před nechtěnými hosty. Při detekci pohybu v zabezpečeném objektu reaguje nápadným blikajícím světlem, vytažením všech žaluzií a hlasitým zvukem v každé místnosti. Zároveň vám okamžitě odešle oznámení do vašeho chytrého telefonu. Vy navíc přesně víte, v jaké části bytu nebo domu k narušení zabezpečení došlo. Systém vám může také zavolat. Což je výhodné především v tom, že takové oznámení zcela jistě nepřehlédnete a o nastalé situaci budete vědět, i když zrovna nejste na internetu. Systém může zavolat také zvolené bezpečnostní agentuře nebo odpovědnému zaměstnanci (pokud se jedná o firmu).

Ikona domu so srdce

Ochrana budovy, rodiny a soukromí

Život nám rád přináší nečekaná překvapení. Těm se sice nedá zabránit, ale inteligentní dům si s nimi hravě poradí. Sám zavře okna při bouřce, předejde zamrznutí trubek nebo poškození stínění silným větrem a nezalekne se ani dalších situací.

Inteligentní systém se postará o váš klid v mnoha ohledech. Například pozná přítomnost vody tam, kde nemá být, požár, kouř, oxid uhelnatý apod. Na všechno ihned reaguje (vypnutím vody, plynu, spotřebičů) a dá vám o tom vědět. Na kolik věcí nesmíte zapomenout, když odcházíte z domova? Zavřeli jste všechna okna, zhasli světla, vypnuli televizi a sporák v kuchyni a nezapomněli jste před odjezdem na dovolenou přepnout topení do úsporného režimu? To a mnohem víc za vás zkontroluje vaše inteligentní domácnost.

V případě chytrého systému od Loxone jsou všechna osobní data chráněna firewally a bezpečnostními mechanismy a uložena přímo u vás doma. Soukromí je tedy chráněno na 100 %. Kromě toho inteligentní domácnost funguje i v případě, že se vyskytne problém s připojením k internetu.

Infografika ochrana soukromí a osobních dat

Běžné vs. inteligentní zabezpečení

Nejběžnějším úkonem, který lidé dělají před každým odchodem z domova, je ujištění se, zda jsou všechna okna a dveře zavřené. Trvá nějaký čas, než celý dům takto zkontrolujete, a může se snadno stát, že na nějaký pokoj nedopatřením zapomenete. V případě delší nepřítomnosti dost možná žádáte o pomoc při kontrolování stavu domu nejbližší sousedy nebo členy rodiny. Ti ale nemusí mít čas na to, aby na vše dohlíželi. Nedostatečná kontrola vypnutí/zapnutí spotřebičů či otevřených oken nebo dveří při odchodu z domu, nepravidelný dohled nad stavem domu v době vaší nepřítomnosti nebo například chybějící oplocení domu. Tyto i další chyby mohou mít negativní až katastrofický dopad na váš majetek v době, kdy se rozhodnete vyrazit na dovolenou.

Jak se zabezpečuje chytře a co všechno získáte?

Moderní zabezpečení už není jen o alarmu. Inteligentní zabezpečovací systém dokáže předcházet vloupání v době vaší nepřítomnosti a zároveň chránit budovu před nečekaným únikem vody nebo požárem. Hlavní výhodou je využití mnoha prvků, které slouží například k automatizaci osvětlení, stínění či hudby. Inteligentní systém dokáže jednotlivé technologie propojit a využít jejich potenciálu na maximum.

S inteligentním řízením můžete mít pod kontrolou celou svoji domácnost. Už se vám nikdy nestane, že nedopatřením zapomenete na otevřená okna nebo dveře či zapnutý spotřebič. Při odchodu z domu obdržíte upozornění, které zachytí inteligentní systém, a můžete na novou informaci včas zareagovat. Inteligentní zabezpečení poskytuje následující bezpečnostní funkce:

Několik úrovní alarmu

Zabezpečení oken

Vzdálené ovládání

Rozpoznání úniku vody

Různé zóny zastřežení

Jednoduché ovládání

Rozpoznání požáru

Chráněná data

O čem se mluví

Používání zabezpečovacích zařízení domácí automatizace není žádnou novinkou. Už léta se používají kamerové systémy, které slouží k ochraně rodiny, majetku a poskytují důležité informace o nečekaných situacích. Klasické bezpečnostní kamery ale začínají stále častěji nahrazovat i drony.

V současné době je již zcela běžné, že se využívají drony v zemědělství a lesnictví (například ke sledování zdravotního stavu rostlin, nebo měření úrovně vodního stresu u rostlin s pomocí termokamery) a stejně tak se setkáváme s drony v průmyslu (inspekce solárních panelů, vedení vysokého napětí, kontrola stavu větrných elektráren). S velkou oblibou využívá drony i záchranná služba a drony v armádě a u policie také nejsou žádnou novinkou. Natáčení nemovitosti pomocí dronu pak pomáhá při výškových inspekcích budov a využívá se i při zjišťování případného úniku tepla.

Své uplatnění ale drony začínají nacházet i v bezpečnostních agenturách. Drony s kamerou, v porovnání s klasickou bezpečnostní kamerou, snáze zkontrolují nemovitost ze všech úhlů. Dron může případného zloděje rovnou natočit a nahrávka může následně posloužit jako důkazní materiál pro policii. Zvuk bezpilotního letounu nevítaného návštěvníka dost možná i natolik vyděsí, že svůj původní plán přehodnotí a raději odejde s prázdnou. Speciální dron pro hlídání vnitřku objektu dokonce nedávno představila firma Amazon – dron Ring si hoví ve speciálním docku a když ho vyšlete na obhlídku nebo zaznamená narušení, vyletí vše zkontrolovat a obraz přenese do vašeho mobilního telefonu.

Dron

Co bude umět váš dům?

Líbí se vám představa bydlení v inteligentním domě? Skvělé. Jistě máte řadu otázek. Rádi vám zdarma a nezávazně představíme možnosti pro váš projekt!

Chci být informován o novinkách