Smart Home vs. Dumb Home


22 května, 2013 in Know How

Jak se díváte na chytré budovy a domy bez inteligentních prvků? Patříte mezi ty, kteří stojí v červeném rohu, využívající tradičních technologií pro domácnost? Nebo stojíte v zeleném rohu a snažíte se využívat nejnovějších a nejstabilnějších vlastností pro Vaše inteligentní bydlení? Co myslíte, že je lepší? Připravili jsme si pro Vás souboj chytrého domu a domu, ve kterém nejsou použity žádné prvky domácí automatizace. Nemyslíme si, že budete překvapeni,  který příklad se stane vítězem. V 5 bojových kolech se budeme snažit tento zápas rozsoudit!

http://www.loxone.com/blog-en/image.axd?picture=FIGHT_1.png
Boj začíná! *DING DING!*


1. kolo: Termostaty vs. Inteligentní regulace vytápění

Obyčejné termostaty sice umožňují kontrolu nad ovládáním teploty ve Vašem domě, ale nedokážou sami nastavit reálnou a potřebnou hodnotu teploty pro Váš topný systém. Na rozdíl od inteligentní regulace vytápění nelze klasické termostaty řídit na dálku. Chytré systémy vytápění umožňují topit v “zónách”. To znamená, že lze topení nastavit pro každou místnost individuálně a to jednoduše se softwarovou aplikací přes Váš smartphone, tablet nebo webový prohlížeč. Díky tomuto řešení můžete sledovat statistiky a ovlivnit tak spotřebu energie za vytápění, které Vám ušetří nemalou částku z Vašeho rodinného rozpočtu.

Skóre v prvním kole: Smart Homes 10 – 7 Dumb Homes


2. kolo: Tradiční alarm vs. Loxone bezpečnostní alarm

Tradiční alarmy pracuji velmi spolehlivě, ale jsou příliš drahé. Největší výhoda alarmu s Loxone je, že nepotřebujete kupovat žádné další zařízení – stačí využít komponenty, které již máte ve Vašem domě nainstalované. Do alarmu můžete zakomponovat světla, žaluzie, hudební zdroj nebo nastavit automatické upozornění na email, SMS či zavoláním. Tímto způsobem se oprávněná osoba dozví, že se něco v domě děje. Alarm se může libovolně zapnout dle Vašeho přání. Ať již tlačítkem anebo v naprogramovaný čas. Jako detektory se využívají pohybová čidla, okenní a dveřní kontakty a také lze použít tlačítko v domě, kterým se alarm může zastřežit. Opět jednoduše na dálku kliknutím v aplikaci Vašeho telefonu nebo webovém prohlížeči!

Skóre v druhém kole: Smart Homes 10 – 8 Dumb Homes


3. kolo : Klasické vypínače osvětlení vs. Světelné scény

Opravdu si myslíte, že doma potřebujete zeď plnou vypínačů? Nebo je to hloupost…?

S inteligentním ovládáním osvětlení můžete převzít absolutní kontrolu nad Vašimi světly. Stisknutím tlačítka ve Vašem telefonu můžete aktivovat specifickou scénu jako například: Centrální funkci, nastavení barevného LED osvětlení, stmívání, zatáhnutí žaluzií…, které se hodí pro určitou událost – večeře, vaření, relax. U Dumb home nemáte při stisknutí vypínače mnoho možností. Můžete jen rožnout nebo světlo zhasnout.

Skóre v třetím kole: Smart Homes 10 – 7 Dumb Homes


4. kolo: Klasický audio systém vs. Multiroom Audio systém

Doposud jsme poslouchali naši oblíbenou hudbu přes klasickou hifi věž v jednom pokoji, že ano? Domníváme se, že technologie jdou rychle kupředu a je na čase něco s ovládání hudby změnit. Co takhle bezdrátově ovládat  Mutliroom audio systém, který dokáže přehrát  různé kanály hudby v každé místnosti Vaší domácnosti zvlášť? Ovládání hlasitosti, změna písničky nebo rádio stanice můžete ovládat přes iPad, iPhone, Android nebo webový prohlížeč. Využití multiroom audio systému ve světelných scénách (3. kolo) – např. alarm nebo párty režim? S Loxone řešení to není problém! Lepší než klasický audio systém? Co myslíte?

Skóre v čtvrtém kole: Smart Homes 10 – 7 Dumb Homes


5. kolo: Dálkové ovládání vs. automaticky ovládané kino

Nepořádek na konferenčním stolku? Chaotické ovládání…

http://www.loxone.com/blog-en/image.axd?picture=remotes.jpg

Nebaví Vás používat mnoho dálkových zařízení k ovládání všech Vašich přístrojů nebo nastavování HDMI vstupu pro sledování filmů. Dnes je to už minulostí, protože k ovládání multimédií v obývacím pokoji můžete použít Miniserver. Získáte tak jednotné dálkové ovládání pro všechny zařízení – ano, jednoduše přes iPad, iPhone, Android nebo tablet! Když se máte chuť podívat na nějaký film, vyberete přes Loxone aplikaci scénu “Film”. Tato funkce automaticky zapne všechny potřebné zařízení, vybere správný kanál a začne přehrávat například DVD. Konferenční stoleček může vypadat bez dálkových ovladačů daleko příjemněji! Co si o tom myslíte Vy?

Skóre v pátem kole: Smart Homes 10 – 9 Dumb Homes


Výsledek zápasu: Smart Homes 50 – 38 Dumb Homes

Přesvědčil Vás výsledek našeho hodnocení tohoto zápasů? Pokud ano, na co čekat..? Pořiďte si Miniserver a vypracujte Váš dům na mistra domácí automatizace ještě dnes! Možná nebudeme moci připevnit na Váš dům mistrovský zlatý pás, ale určitě Vám můžeme nabídnout trička pro Loxone fanoušky!

Chci být informován o novinkách