Sekačka seká skvěle – nemluví ale s inteligentním domem


11 května, 2012 in Technologie

Před časem jsme se stali hrdými uživateli robotické sekačky. Přesně se jedná o typ Husqvarna 230 ACX.

Principielně nám tato náhrada za ovce dělá velkou radost: Kompletně se postará o sečený trávník, již nemusíte zbírat posekanou trávu. Zkrátka se můžete těšit z krásně posekané trávy každý den.
Žádné květiny = žádné včely = žádný strach o dítě = užívání si slunce.

Co je uvnitř …

Náš robotek v sobě ukrývá pár skvělých funkcí:

  • Tichý chod – skutečně supertichý chod. Náš robotek jezdí každý den ráno od 5:00 – 10:00 a  o víkendu pouze do 8:00. Skutečně jej nelze slyšet.
  • Ochrana při zvednutí – vynikající, pokud máte děti. Jakmile se robotek zvedne, zastaví se.
  • Ochrana proti krádeži
  • Časové programy – možnost pracovat s týdenním programem a také víkendovým (pá, so, ne). Principielně se jedná o jednoduchý (lepší slovo pro “primitivní”) časovač
  • a další

Jak nám sekačka dosud chodí …

K tomu musíme jít maličko do hloubky. Jak je zmíněno nahoře, používáme nastavení jednoduchého časového režimu, který rozhoduje o pracovním týdnu a víkendu.

Další možnosti použití jsou ještě otevřené:

  • Trávník by měl dle informací od profesionálů z Husqvarny 2 – 3 dny v měsíci odpočívat
  • Principielně robotkovi déšť nevadí, ale pro jistotu by bylo lepší, kdyby v případě deště nevyjížděl
  • Během roku existuje několik sezón, kterým by se mělo sekání přizpůsobit. Někdy je třeba sekat více, jindy zase méně.
  • Robotek by v určitých chvílích neměl vyjíždět vůbec. Například při zahradní oslavě.
  • Počítání i se svátky

V těchto případech si musíme bohužel poradit sami, manuálně.

Jistě Vás to už také napadlo: Aby byl náš robotek komunikativnější, bylo by vynikající, kdybychom jej mohli připojit na Miniserver.

Díky programu, který je naplánován na měsíce dopředu, by šlo sekání řídit úplně dokonale. V případě, že by dešťový senzor zaznamenal spršku, robotek by nevyjel a další.

Řešení by bylo …

Jednoduchý kontakt (například v podobě digitálního vstupu) v dokovací stanici robotka by byl absolutně dostačující, abychom mohli realizovat veškeré zmíněné body. Ještě bohužel není…

Můj prvnotní nápad byl připojit nabíječku na digitální výstup a jednoduše ji spínat dle potřeby. Již jsem měl vše perfektně rozmyšlené: Pokud nepotřebujeme, aby robotek vyjel, jednoduše nabíječku před začátkem programu odpojím.
Perfektní. Zapomeňte na to!
Robotek vyjede z dokovací stanice ven, zjistí, že není napájen a zůstane stát (samozřejmě na dešti) s chybovou hláškou na displeji “chyba signálu”.
Aaaaarrrgghhh…
Jeden by si myslel, že jakmile se sekačka nenabíjí, nevyjede. Stejná inteligence jako ovce…

Apel na Husqvarnu a další výrobce

Pokud čte tyto řádky někdo z vývojářů od Husqvarny, potom PROSÍM! vybavte Vaše zařízení rozhraním – nebo ještě jednodušeji digitálním vstupem:
0 = Nedělá nic. Nejede. Netočí se. Jednoduše stojí a spí.
1 = Jedeme!

Domácí automatizace může Vaší skvělou sekačku využít skutečně na 100% a posunout její hranice daleko dopředu. Aby nedošlo k nějakému nedorozumění, skládáme ještě jeden kompliment: Robotek nám skutečně dělá obrovskou radost a jsme s ním nad míru spokojeni.

Budeme se těšit na jakýkoliv komentář a také na aktualizaci jednotky Husquarny, která robotkovi řekne: “Bez nabíjení nevyjížděj ze stanice Smile“. To by nám pro začátek stačilo.

Chci být informován o novinkách