Řízení osvětlení v domě


16 října, 2015 in Know How

Osvětlení v domě, věc dnes tak běžná jako vzduch nebo voda – nikdo z nás si nedokáže představit bydlení bez osvětlení. Je to komfort, na který jsme si zvykli a bereme jej jako standard. Žijeme přeci v 21. století, nelovíme mamuty, ani nežijeme v jeskyni…

Řízení osvětlení v domě je jednoduché. Co k tomu potřebuji? Správně! Vypínač a světlo. Jak jednoduché. Tento geniální systém vymysleli naši předci před několika desítkami let a vyřešili tehdy svojí velkou potřebu – světlo v místnosti. Naši předci žili často skromně – jedna místnost, která sloužila na vše. V této místnosti bylo jedno světlo a logicky i jeden vypínač. Perfektní řešení, funkčnost, praktičnost. Vypínač je nejlepší věc pro řízení osvětlení, kterou kdy kdo v té dávné době vymyslel a používá se dodnes.

Doba se ale mění. Nejenom technologií, ale i světel v domě přibývá. Doby, kdy jsme měli jedno světlo v místnosti je nenávratně pryč. Je to přirozený vývoj. Máme na to technologie, chceme více komfortu, ale dostáváme jej skutečně? Za jistých okolností určitě. Máme přímé a nepřímé osvětlení, studenou bílou, teplou bílou nebo barevné světlo, bodovky, lustry, lampičky, … Myslíme si, že více světel = více komfortu. Počet světel na místnost roste, ale způsob řízení osvětlení v domě zůstává. A to je ten kámen úrazu.

Sami sebe jsme dostali do pasti, kdy máme např. v obývacím pokoji 5 druhů osvětlení a k tomu logicky 5 vypínačů. Vždyť je to logické, vždy to tak bylo. Zamýšlel se však někdo z Vás nad tím, jak je vlastně tento způsob ovládání složitý? Představte si 5 vypínačů vedle sebe. Co dělá první z nich? Druhy? Třetí … Ááááá, skvělý nápad, dáme tam popisky a tím to vyřešíme. Následující 2 roky se budeme dívat na popisky a podle toho budeme zapínat příslušné okruhy – možná se to někdy naučíme… A to ani nemluvím o spínaných nebo barevných světlech. STOP! Zařval by Thomas Alva Edison.

Řízení osvětlení v domě

Řízení osvětlení v domě aneb jde to i jinak

Asi jsme trošku zaspali dobu. Možná to bylo rychlým vývojem technologií, možná hektickou dobou, ve které žijeme. Jsem si jistý, že to takto naši předci nemysleli a že by to dnes udělali jinak. 5 světel a 5 vypínačů je zkrátka příliš a vůbec se nemůžeme bavit o komfortu nebo jednoduchosti.

Pokud se nad věcí logicky zamyslíme, jsem přesvědčený o tom, že společně nalezneme řešení. Představme si našich 5 vypínačů, které představují:

  • Hlavní osvětlení (stmívané)
  • RGBW pásek za TV
  • Lampa pro čtení (spínané)
  • RGBW pásek v podhledu
  • Osvětlení na zdi (stmívané)

Co se stane, když přijdeme do obýváku? Pravděpodobně sáhneme po vypínači a rozsvítíme hlavní světlo. Toto hlavní světlo je stmívané a pravděpodobně jej zapneme na poslední pozici, na které jsme jej včera vypnuli a tak u něj budu muset strávit nějaký čas, abych jej nastavil na intenzitu, která mi opravdu vyhovuje (jistě to znáte, zmáčknete, světlo se stmívá nebo rozjasňuje – pokud to ale potřebujete, dělá na první pokus vždy opačnou věc, než chcete a vy musíte otočit směr). Čas se přehoupne přes osmou hodinu a co budeme dělat dále? Budeme se koukat na TV! V obýváku máme 5 světel a tak si chceme udělat příjemnou atmosféru. Kam vedou naše kroky? Správně, k pětici vypínačů. Následující akce je Vám asi jasná – vypínám hlavní osvětlení, nastavuji azurovou barvu na RGBW pásku za TV, zapínám osvětlení na zdi a RGBW pásek v podhledu na mou oblíbenou teplou bílou a setmím jej na 10%. 3 minuty uběhly jako voda a usedáme do křesla. Nedej bože, když si za 20 minut vzpomenete, že si chcete číst…

S myšlenkou komfortu osvětlení jste vybavili obývák 5-ti světly. Investovali jste nemalou částku a komfort nikde. Víte, jaký bývá výsledek? Používáte pouze hlavní osvětlení, které ovládáte jedním tlačítkem na zdi – přesně jako naši předci. Ostatní světla? 90% nevyužitá a vy se celý život budete muset dívat na 5 vypínačů na zdi a přelepovat popisky.

Řízení osvětlení v domě – světelné scény

Nyní se zamysleme nad tím, jak ovládáme našich 5 vypínačů (pokud jsme to tedy ještě nevzdali). V obývacím pokoji děláme určité aktivity. Těchto aktivit je pár a mezi nejčastější patří:

  • Vchod do místnosti
  • Sledování TV
  • Čtení
  • nebo např. Návštěva

Při každé této aktivitě rozsvítíme nějaká světla (jako například pro sledování TV výše) na našich 5-ti vypínačích. Nyní se zamysleme nad tím, které aktivity děláme nejčastěji a které méně často a seřaďme je. Dostaneme například seznam aktivit v následujícím uspořádáním (s % využitelností v závorce): Vchod do místnosti (50%), Sledování TV (30%), Čtení (15%) a Návštěva (5%).

Sláva, světelné scény jsou na světě. Ano, aktivity v obývacím pokoji jsou naše světelné scény. Co ale s nimi? Půjdeme na to přesně jako před několika desítkami let. Vezmeme jedno tlačítko a budeme jím přepínat světelné scény. Protože ale žijeme v 21. století, máme díky Loxone Miniserver daleko větší možnosti. Světla, pokud je to potřeba, nám do základní scény rozsvítí pohybový senzor. Pokud chceme v obýváku nějakou jinou aktivitu, není nic jednoduššího, než stisknout tlačítko a přepnout na další scénu. Ano, je to jednoduché a funguje to podobně, jako když listujete v knize.

Osvětlení v domě

Řízení osvětlení v domě je díky Loxone Miniserveru neuvěřitelně jednoduché a dokáže zpříjemnit život i Vám – používejte konečně osvětlení v domě k tomu, k čemu jste zamýšleli! Co získáte řízením osvětlení v domě od Loxone:

  • Redukce libovolného počtu vypínačů pro osvětlení pouze na jeden!
  • Jednoduché řízení osvětlení v domě.
  • Možnost ovládat a nastavovat osvětlení v domě přes mobilní telefon.
  • Automatické zapnutí osvětlení při příchodu do místnosti (pouze, když jsou špatné světelné podmínky).
  • Centrální vypnutí osvětlení v celém domě (např. při odchodu).
  • Alarm zdarma
  • … a mnoho dalších funkcí.

S řízením osvětlení v domě pomůžeme i Vám

Chcete konečně využít potenciál moderního osvětlení na 100%? Rádi Vám s ním pomůžeme. Musíme Vás ale upozornit, že osvětlení je pouze malá část z toho, co doopravdy umíme. Více možností můžete najít na našich webových stránkách v sekci Chytrý dům.

Chci pomoct s řízením osvětlení v domě

Chci být informován o novinkách