RELAXUJTE O DOVOLENÉ: 5 CHYTRÝCH TIPŮ PRO VÁŠ MINISERVER JAKO CHŮVU


14 srpna, 2013 in Know How

Volno, sluníčko, starosti s dětmi – to je čas prázdnin! Dlouhý spánek, spousta volného času, plnění svých přání – takto si děti a teenageři představují prázdniny. Pro Vás, jako pro rodiče, jsou prázdniny zkouškou pro Vaše nervy. Věděli jste, že Vám chytrý dům může v tomto hektickém období pomoci? Loxone Miniserver je vynikajícím pomocníkem i v roli chůvy.

ÚKOL 1: ZAČÁTEK SLUŽBY

Dienstbeginn

Pro starší děti, popřípadě teenagery, znamenají prázdniny příjemné přispání. Vy jako rodiče jste se s tímto nešvarem již mnohokrát zlobili. Vaše děti zase nevstávají, aby Vám pomohli se zahradou a okolo domu. Tyto časy jsou ve Vašem chytrém domě minulostí. Miniserver Vám pomůže: Postará se o Vaše multiroom audio systém, a nařídí mu, aby se CasaTunes server postarat o vzbuzení Vašich ratolestí. Samozřejmě nezapomene ani na automatické vytažení žaluzií, aby sluníčko vytáhlo z postele i ty největší spáče. U multiroom audia můžete samozřejmě ovládat jednotlivé místnosti zvlášť – v kuchyni hraje rádio ke snídaní a v dětském pokoji hrají Rammsteini 🙂 .

Záleží pouze na Vás, jak chcete ratolesti vzbudit – měkce nebo tvrdě:

MOŽNOST 1: TVRDÉ PROBUZENÍ

Rychlé vytažení žaluzií a puštění Rammsteinů na plné pecky.

MOŽNOST 2: MĚKKÉ PROBUZENÍ

Žaluzie se otevírají pozvolna, pěkně pomaloučku. Postupně se začíná linout pokojem příjemný muzika. Nejprve potichoučku, později začne nabírat na intenzitě.

PS: Tato funkce se také dokonale hodí pro vyrovnání účtů s rodiči (pokud mají děti přístup do Loxone Configu 🙂

ÚKOL 2: SMART CHŮVA VÁS VIDÍ

Spielen im Garten

Snad každé dítě na světě si vybere pro hraní místo u bazénu. Tato skutečnost nenechá chladným žádného z rodičů. U chytrého domu je vše jinak. U bazénu se nacházejí pohybové senzory (nebo světelné závory) a pokud si Vaše děti hrají na zahradě, jednoduše aktivujete scénu “Hraní na zahradě”. Jakmile se Vaše ratolesti ocitnou příliž blízko bazénu, Miniserver vyvolá alarm: světla v kuchyni nebo obývacím pokoji se rozblikají. To je pro Vás varování, že by se mohlo něco přihodit.

Jakmile se děti chtějí zchladit a hupsnout do bazénu, vypnete scénu a Vaše chytrá chůva má pauzu 🙂 .

ÚKOL 3: LEDNIČKOVÝ ALARM

Eis-Alarm

Pokud jde o mrazák, Miniserver nemá nikdy pauzu Děti milují zmrzlinu a jsou profíci v plundrování mrazáku, když se rodiče nekoukají. Není divu, že čas od času jej zapomenou otevřený. S chytrou chůvou v podobě Miniserveru to není žádný problém. V kombinaci s 1-Wire teplotním čidle v mrazničce je lehké monitorovat teplotu. Jakmile stoupne nad -10°C, zavolá nám Miniserver pomoci Loxone Caller, že je mrazák otevřený.

ÚKOL 4: Čas, kdy bude TV zapnutá

TV an - Die Zeit läuft

Špatné počasí? I to se občas stává. Signál pro děti, že by mohly celý den strávit u televize. Dříve jste se patrně s dětmi hodně nazlobili, dnes Vám TV pohlídá chytrá chůva – Loxone Miniserver.

Zadáte, kdy a jak  dlouho mohou Vaše děti sledovat TV a Miniserver se o to postará.

Příklad: Mezi 9.00 a 18.00 e mohou děti koukat na TV pouze 1 hodinu. Děti zapnout TV a spustí se časovač. Jakmile uplyne 1 hodina, TV se vypne a nepůjde do 18:00 zapnout.

Chytrá chůva se také dokáže postarat o Vaše teenagery, aby nemohli sledovat TV dlouho do noci. Můžete omezit sledování TV v dětských pokojích například na dobu do 22:00 – pak mají útrum. Stačí časovač a vše máte vyřešeno – tuto funkci doporučujeme i mimo prázdniny.

ÚKOL 5: KONEC SLUŽBY

Szene Schlafen

Všechny děti jsou již v posteli, to znamená konec služby pro Vás, ale nikoliv pro chytrou chůvu. Odpočiňte si v obývacím pokoji při sledování dobrého filmu. Nastavte scénu “Spaní” a Miniserver se o vaše děti postará. Jakmile se některé z nich vypraví na procházku po domě, budete o tom vědět, protože Vám Miniserver zavolá (Loxone Caller Service) nebo se Vám rozblikají světla. Jakmile totiž děti otevřou dveře pokoje, dojde k zaznamenání otevření dveří díky konktaktu.

Možná by takováto forma monitoringu byla dobrá i pro Vaše teenagery 😉

Den se chýlí ke svému konci a Vy jako rodiče byste rádi šli spát. Jediným stiskem “tlačítka na dobrou noc” v obývacím pokoji dojde k přesměrování funkce scény “Spaní” z obýváku na ložnici. Vypnou se všechny spotřebiče, které přes noc nemusí být v pohotovostním režimu, zkontrolují se garážová vrata a vchodové dveře, přepnou se světla do nočního režimu, …

ULEHČETE SI TAKÉ STAROSTI O PRÁZDNINÁCH A ZAMĚSTNEJTE VÁŠ MINISERVER JAKO CHŮVU!

Chci být informován o novinkách