Rekuperace vzduchu: Přinášíme fakta, mýty a co vám obvykle nikdo neřekne

David Nebor
25 dubna, 2023 in Know How

Rekuperace je dnes často skloňované téma a naprosto oprávněně. Spousta lidí se na něj dívá skrze nízkoenergetické nebo pasivní domy a berou ji jako součást energetického štítku, protože by bez ní nedostali „Áčko“. Tento pohled je také možný, ale pojďme se na to podívat z pohledu žití v domě.

„Zásadní pro kvalitu bydlení není rekuperace tepla ale spíš větrání.“

Rekuperační větrání je to správné slovo pro funkci těchto zařízení, protože nám pomáhají v dnes hermeticky uzavřených a utěsněných domech přivádět čerstvý vzduch do místností a tím pádem zdravě dýchat.

Úspora je vedlejší efekt.

Paralela auta a chytrého domu platí i v této oblasti. Zkuste nasednout do auta a vypnout větrání ve voze. Do několika minut o tom budete vědět. Nedostatek čerstvého vzduchu se projeví zíváním, zvýšenou únavou, bolestí hlavy… Stejně o větrání uvažujeme i v domě.

Přívod čerstvého vzduchu potřebujeme v každé oblasti života. Je jedno, zda při oslavě, kdy je v domácnosti více lidí, při hraní s dětmi, práci nebo spánku.

Zrovna kvalita spánku je poslední dobou často diskutovaná. Nemožnost usnout, buzení se, únava, bolesti hlavy… Marně se sami sebe ptáme „Co to se mnou je?“ Odpověď je přitom většinou jednoduchá: špatná kvalita vzduchu.

Rodinná večeře před zahradou

Fakta a mýty o rekuperacích:

Zanesené trubky

Prach, bakterie, vlhkost… Ano, ale v autech je to často ještě horší. Má to jednoduché řešení, které by mělo být samozřejmé: pravidelná údržba.

Je to hlučné

Ano, je to hlučné – pokud člověk šetří a koupí si laciné trubky s mnoha ostrými záhyby a má systém špatně nastavený.

Údržba není zadarmo

Vzduch zvenku je třeba v jednotce filtrovat. To samé platí o nasávaném „špinavém“ vzduchu z interiéru. Dohromady se bavíme minimálně o dvou filtrech, o které je nutné se starat. Pravidelné vysávání a výměna cca čtyřikrát do roka je také věc, s níž je třeba počítat. Četnost záleží na výrobci a přímo ovlivňuje kvalitu vzduchu vháněného do místností.

Rekuperační jednotka na stěně

Nikdo to za mě ovládat nebude

U větrací jednotky se nejčastěji setkáme se čtyřmi základními stupni: 1, 2, 3 a „absence mode“. Na počátku dojde k výpočtu a vybalancování vháněného a odsávaného vzduchu. To by mělo tak akorát stačit pro normální provoz domácnosti na stupeň 1, který běží nejvíce času. Jsou ale chvíle, kdy se kvalita vzduchu zhorší. V tu chvíli je nutné většinou zvýšit intenzitu větrání na stupeň 2. Stupeň 3 se používá výjimečně a to převážně na rychlé vyvětrání, které se spouští tlačítkem.

Ovládání rekuperace je do jisté míry autonomní (běží sama). Pokud chcete, můžete do něj zasáhnout přes tlačítko rychlého vyvětrání nebo nástěnnou jednotku. Zvlášť trendy jsou dnes mobilní aplikace. Za ty si ale obvykle připlatíme.

Měl bych ovládání větrání nechat na „počítači“ od výrobce nebo na chytrém domě?

V tradičním pojetí má rekuperace s větráním samostatný ovládací prvek ve formě tlačítka, displeje či zmíněné aplikace. Vy jako uživatel si nastavíte dobu přítomnosti v domě a podle toho rekuperace ví, kdy nejspíš bude potřeba větrat. To ale neřeší skutečnou kvalitu vzduchu. Tu je třeba znát pomocí čidla (minimálně CO2). To je ale obvykle jen jedno v celém domě, to ale není optimální řešení. Čidlo v obýváku je prakticky k ničemu, když spíte v ložnici a máte tam vydýchaný vzduch.

V každé místnosti může být navíc v různé časy jiná potřeba. Co když vaříte? Co když se sprchujete? Co když přijdete domů dřív? Co když otevřete okna? Se všemi těmito situacemi se obvykle váže nutnost zvednout se a jít k manuálnímu ovládání. A po chvíli zase zpátky a vrátit zpět automatiku.

Chytrý dům má centrální mozek, který je schopný vyhodnocovat všechny informace dohromady. Jestli jste doma, jakou máte kvalitu vzduchu, jestli se právě sprchujete nebo dokonce jestli právě nehoří. Chytrý dům vám dokáže v krajním případě zachránit život, protože rekuperaci včas vypne, aby nevháněl jedovatý kouř do místnosti, kde spíte. Vy se tak nemusíte o nic starat a vždy máte optimální kvalitu vzduchu.

Statistiky hodnot CO2 v místnosti zobrazené v aplikaci Loxone

Na co si dát při výběru rekuperace pozor?

Pokud to s bydlením myslíte vážně, ušetřete za jednotlivé řídicí jednotky, ovládací prvky a aplikace. Jsou sice módní a „cool“, ale prvních 14 dní. Za zhruba tuto dobu zjistíte, že jste si připlatili pouze za jiný způsob ovládání a ne za to, že se věci budou dělat přesně tak, jak byste chtěli – samy. Domácnost se vám například dokáže v létě předchladit nočním vzduchem za předpokladu, že je venku teplota dostatečně nízko. Nebo se vám pokoje předvětrají, ještě než se vrátíte domů z práce.*

Vybírejte tedy rekuperaci tak, aby ji bylo možné napojit na systém chytré domácnosti, který zajišťuje mnohem komplexnější automatické ovládání a funkce. To je záruka skutečné inteligence.

*Za předpokladu, že je rekuperace vybavená bypassem (dokáže větrat, aniž by rekuperovala teplo). Záleží také na výkonu jednotky, tedy kolik vzduchu dokáže vyměnit, a na typu a velikosti budovy.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách