Inteligentní automatizace: Jak na úspory 30 % v každé skladovací hale?

David Nebor
20 dubna, 2023 in Know How

Automatizace osvětlení, fotovoltaiky či HVAC zásadně snižuje spotřebu v komerčních skladech. Návratnost investice (ROI) je přitom velmi rychlá, instalace se může zaplatit už za 1 rok. Řešení se dá aplikovat na naprostou většinou skladovacích hal a nabízí ho dnes celá řada elektroinstalačních firem. Všechny oblasti efektivně odřídí jeden all-in-one systém. Kde již inteligentní automatizace pomáhá ušetřit?

Automatizované osvětlení, které má snížit spotřebu o třetinu, se řídí 3 zásadami – svítí kde je potřeba, kdy je potřeba a kolik je potřeba. První i druhou podmínku snadno splní senzor přítomnosti. Ten lze umístit úplně všude, tedy i do chodeb a na toalety. Světla ví, kdy se zapnout, nikde a nikdy se nesvítí zbytečně. Osvětlení hlavních, největších prostor se pak může řídit i přednastaveným časovým harmonogramem, který počítá s provozní dobou, víkendy, svátky i mimořádnými událostmi.

Úspory, přestože oko nepozná rozdíl

A třetí podmínka, tedy „kolik“ svítit? Základem je stmívatelné osvětlení, které chytrý systém povýší o automatickou regulaci jasu na základě intenzity přirozeného světla. Pokud je potřeba přisvítit, jas se automaticky zvýší. Když ale slunce osvětluje sklad přes světlíky, světla se ztlumí na nižší úroveň. Automaticky regulovaný jas může fungovat podle principu 80/30. – Pokud snížíte jas na 80 % (lidské oko nepozná rozdíl), snížíte spotřebu o 30 %.

Sklady v pražském showroomu kávovarů Jura (ilustrační obrázek)

Příklad: Komerční sklad o 5 600 metrech čtverečních disponuje 250 svítidly. Do hardwaru pro inteligentní automatizaci firma investovala 5 600 eur. Za rok na spotřebě za osvětlení ušetřila 30 %, tedy snížila výdaj z 27 666 eur na 18 988 eur. Úspora tedy činí 8 678 eur (cca 200 000 korun) a ROI je pouhých 8 měsíců!

Inteligentní řízení osvětlení využívá například společnost Vermont ve svém bratislavském skladu o 1 750 metrech čtverečních, kde obstarává logistiku prémiových značek oblečení. Do svého skladu v Kralicích na Hané implementovala funkce i společnost LINAPLAST.

Skladovací hala Linaplast zvenku

Stejný systém efektivněji odřídí energie včetně FVE

Stále větším tématem je využití fotovoltaiky, která vedle snížení nákladů na energii přináší řadu dalších výhod. Střechy pokrývá fotovoltaikou i CTP, největší developer skladů a hal v Česku (zdroj: Seznam zprávy).

Pokud již firma využívá inteligentní osvětlení, stejný řídicí systém může využít i pro FVE.

Není potřeba investovat do dalšího, jednoúčelového systému. Navíc hala získá komplexní energetický management. Správce či vedení má neustálý přehled tocích energie v objektu, včetně té z fotovoltaiky, a může i zpětně sledovat statistiky.

Pavel Lískovec

Branch Manager CZ, Loxone

Odpovědná osoba nastavuje priority pro využívání přebytků z FVE či jejich ukládání do baterie. V neposlední řadě má k dispozici funkci zátěžového manažera. Systém automaticky monitoruje aktuální zátěž a chrání proti přetížení. Po překročení definovaného maxima zátěže sám odpojí zařízení s nejnižší prioritou v budově.

Do popředí zájmu se postupně dostává i nakupování energie na spotovém trhu. U dynamických tarifů cen elektřiny se obchoduje v daném čase – v některých hodinách je nákup elektřiny výhodnější. Inteligentní energetický management dokáže elektřinu automaticky odebírat podle cenových výkyvů v časech, kdy to je nejvýhodnější. Pokud si například ohřev vody (a celkově HVAC) vyžaduje pět hodin denně, dojde k tomu v 5 „nejlevnějších“ hodinách daného dne. Takto lze ušetřit desítky i stovky tisíc korun měsíčně, záleží na velikosti objektu.

Další úspory za HVAC

Po osvětlení a FVE je třetím pilířem úspor chytré řízení HVAC (systém vzduchotechniky – vytápění, ventilace a klimatizace) . A opět – topení, klimatizaci i ventilaci skladu dokáže ovládat stejný systém automatizace. Je to podobné jako s osvětlením – topí/chladí/větrá se, kdy a kde je to potřeba. S tím pomohou zmíněné senzory přítomnosti s doplněním o čidla vnitřního klima. V harmonogramu regulace vnitřní teploty je možné zadat ideální teplotu a hodnoty vzduchu pro dané prostory i časy. Systém pak reguluje vnitřní klima automaticky podle aktuálních hodnot.

Příklad schématu systému pro správce budovy

A to i s „fuzzy“ prediktivní logikou. To znamená, že když do logistického skladu přicházejí první zaměstnanci v 5 hodin ráno, již budou mít vytopeno a nemusí zůstávat ještě dvě hodiny v bundě. Systém se naučí, jak dlouho trvá daný prostor vytopit a podle toho natápění spustí ve správný čas. Stejně tak počítá se setrvačností a nevytápí tak ani o minutu déle, než je skutečně potřeba.

Další užitečnou funkcí je reakce na otevřená okna či světlíky. Stačí umístit malé kontakty a pokud je okno otevřené déle než například 5 minut, klimatizační a ventilační jednotky se vypnou, aby nespotřebovávaly zbytečně.

Co vše ve skladu dokáže řídit jeden systém?

Snížení spotřeby o třetinu se vrátilo za rok

Opět něco z praxe – podívejme se do prostor firmy Stavební práce Plzeň, které zahrnují 20 kanceláří i halu o 600 metrech čtverečních. Hned v první topné sezoně 2022/2023 firma jen za topení ušetřila 30 % nákladů. Ze vstupní investice šlo na hardware pro inteligentní řízení HVAC zhruba 2 000 eur. Snížení spotřeby o třetinu zaplatilo tuto částku již za první rok.

Ve firmě Stavební práce Plzeň jeden systém řídí sklad i kanceláře

HVAC zde chytře řídí automatizace Loxone, stejně jako ve zmíněném skladu LINAPLAST. „Do systému velké skladové haly nebyl problém integrovat DALI osvětlení, kterému lze kdykoli přidat funkci automatické regulace jasu. Zprovoznili jsme kompletní chytré řízení vytápění i klimatizace a stínění. Součástí systému je i schematická vizualizace BMS,“ vysvětluje Martin Brož, CEO společnosti CL Tech, která Loxone instalovala. „V hale Linaplast funguje Loxone ve spolupráci s provozními zařízeními HVAC od známé značky Belimo. Pohony, senzory, měřiče, klapky i regulační ventily Belimo se dají do systému bez problému integrovat,“ přidává Brož.

Spolupráce produktů obou značek je velkým přínosem i pro správce a facility managery objektů. „Díky komunikaci MP-bus dostává správce chybová hlášení. Pokud nezavře klapka, rovnou ví, že došlo například k jejímu vzpříčení. A může tak efektivně řešit konkrétní problém,“ zmiňuje Filip Hajšo, obchodní ředitel Belimo CZ.

Šance pro firmy se sklady, developery i instalatéry

Právě produkty Belimo jsou dnes v sestavách hojně využívané a dobře si s inteligentní automatizací rozumí. Ta je vhodná prakticky do všech komerčních hal, skladů a obdobných objektů – nově stavěných i stávajících. Zároveň nabízí levné rozšíření o další funkce jako řízení přístupu a zabezpečení, evidenci docházky, propojení mezi více budovami a pobočkami (administrativní budova + sklady) apod.

Řešení Loxone je pro každou budovu a dokáže ho realizovat celorepubliková síť instalačních partnerů. Stačí si vybrat.

Ptejte se zdarma

Chcete, aby automatizace usnadňovala práci a šetřila peníze ve vašem skladu, nebo chcete umět instalovat žádané řešení pro komerční objekty?

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním skladu nebo logistické hale využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak automatizovat haly.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách