První pomoc: Při změně roku není Miniserver dostupný


2 ledna, 2016 in Know How

Po změně roku nás kontaktovalo několik zákazníků, u kterých došlo 1.1.2016 k výpadku Miniserveru. Případy jsme analyzovali a podařilo se nám je reprodukovat. Došli jsme k závěru, že se jedná o softwarovou chybu ve funkčním bloku budík.

Podnikli jsme nutné kroky a v brzké době můžete očekávat řešení. Do té doby Vás žádáme o to, abyste funkci budík nepoužívali.

U kterých Miniserverů může k výpadku dojít?

Tato chyba se týká výhradně zákazníků, kteří používají blok „Budík“ a na svém Miniserveru mají nahranou verzi Loxone Config 7.0 nebo Loxone Config 7.1 a mají budík aktivní (v betaverzích 7.2.x se chyba nevyskytuje).

Jak lze výpadku zabránit?

Pokud blok „Budík“ nepoužíváte, nemusíte dělat nic a chyba Vás nepostihne. Důležité: Pokud „Budík“ používáte, žádáme Vás o jeho vypnutí přes vizualizaci nebo odstranění z Loxone Configu, dokud nebude problém vyřešen!

Můj Miniserver postihl výpadek – co s tím mám dělat?

Pokud je Váš Miniserver kvůli této chybě nedostupný, můžete podniknout několik Workaroundů, při nichž dojde k odstranění budíku. Následně bude Miniserver fungovat, jak má. Máte několik možností:

Workaround pomocí FTP

  1. Připojte se pomocí FTP klienta k Loxone Miniserveru.
  2. Přepněte se do složky /prog/ a zkopírujte její obsah do Vašeho PC.
  3. Nyní odstraňte všechny soubory s příponou „.LoxCC“ z FTP serveru – Váš Miniserver se bez programu restartuje.
  4. Otevřete Loxone Config a načtěte do PC stažený soubor „.LoxCC“. Tento soubor obsahuje aktuální program z Vašeho Miniserveru (použijte soubor s nejaktuálnějším datem!).
  5. Odstraňte všechny budíky, které používáte, připojte se k Miniserveru a uložte program do Miniserveru.

Workaround přes administrační rozhraní

  1. Změňte datum ve Vašem PC na libovolný v roce 2015.
  2. Připojte se do Administračního rozhraní Miniserveru (http://ip-adresa-miniserveru/admin) a klikněte na možnost nastavení (administrační rozhraní by mělo být po restartu vždy cca 30 sekund dostupné).
  3. Klikněte na nastavení, u možnosti „NTP Server“ (časový server) vyplňte libovolnou IP adresu (např. 234.33.23.235) a uložte do Miniserveru.
  4. Po restartu Miniserveru přejděte znovu do nastavení administračního rozhraní a u položky „Aktuální čas na Miniserveru“ zvolte možnost „Použít aktuální čas“. Následně uložte.
  5. Nyní se můžete normálně přihlásit k Loxone Configu a stáhnout program z Vašeho Miniserveru. Na tomto místě je nutné upravit program tak, aby zde nebyly „Budíky“. Následně uložte upravený program zpět do Miniserveru.
  6. Aby měl Miniserver zase správný datum, odstraňte předtím vyplněný NTP server a nastavte správný datum. Uložte do Miniserveru.

Workaround prostřednictvím SD karty

  1. Vytvořte novou SD kartu bez zálohy v Loxone Config (Údržba -> Naformátovat SD kartu) a vložte ji do Miniserveru.
  2. Otevřete na PC soubor Loxone Configu, ve kterém máte program. Z tohoto programu odstraňte bloky „Budík“.
  3. Připojte se k Miniserveru a uložte do něj program.
  4. Po restartu bude Miniserver normálně fungovat.

Potřebujete naši pomoc?

Nefunguje ani jedno z nabízených řešení? Kontaktujeme Vás sami! Zanechte nám zde prosím v komentáři Vaše jméno a telefon a budeme Vás co nejrychleji kontaktovat!

Vaše důvěra je pro nás důležitá

Na kvalitu hardwaru a softwaru klademe velmi velký důraz. Přesto se softwarová chyba, jako je tato, může vyskytnout. Na tomto místě bychom se chtěli omluvit všem zákazníkům a také Loxone Partnerům, kteří byli postiženi možným výpadkem. Zároveň bychom velice rádi poděkovali všem, kteří nám problém obratem hlásili!

Chci být informován o novinkách