Od chytrých domácností k automatizaci budov a průmyslu


3 srpna, 2020 in Zákulisí
Co kdyby přišel na trh systém pro řízení a automatizace nejrůznějších zařízení, který by byl stejně spolehlivý, ale přitom více flexibilní, mnohem jednodušší a méně nákladný než současné nejrozšířenější platformy? 
A přesně to se stalo za uplynulých 10 let v segmentu profesionální domácí automatizace díky Loxone. Tento segment rychle ovládl. Nyní se naplno vydává do segmentu komerčních a veřejných staveb i speciálních projektů automatizace (průmysl, zemědělství atp.). 

V čem je síla tohoto systému?

Jednoduchost

Hlavní motivací vzniku Loxone byla komplikovanost tehdy dostupných platforem pro automatizaci v domácnostech. Zakladatelé Thomas Moser a Martin Öller prostě nenašli nic vyhovujícího pro své domy a vznikl Loxone. Jednoduchost je tak součástí DNA.

Cílem Loxone je, aby každý, kdo zvládne tradiční elektroinstalaci, zvládl i tu inteligentní. Nejviditelnější to je zejména u konfigurace a vizualizace. To, co je „normální dělat celý den,“ je u Loxone otázka několika kliknutí. Tajemství spočívá v mocném nástroji jménem Loxone Config, který je zdarma bez licenčních poplatků a to včetně aktualizací.

Klíčové jsou zde především předpřipravená logika, vizuální editor a automatizace konfigurace. V Configu jsou k dispozici hotové a prověřené funkční bloky, na nichž pracují desítky špičkových vývojářů, kteří sedí hned vedle inženýrů navrhujících hardware. Výsledkem je perfektní symbióza HW i SW, kterou jinde nenajdete.

Tyto funkční bloky lze dále kombinovat. Např. automatizace závlahy je hotová spojením tří bloků a vyplněním požadovaných hodnot. Integrátor tak nepotřebuje vlastní tým vývojářů ani znalost programovacích jazyků nebo používání příkazové řádky. Nový zaměstnanec bude schopný se vyznat i v hotových projektech během 1 odpoledne.

Špičková vizualizace zdarma

Vývoj běžné vizualizace ve formě mobilní či webové aplikace a interaktivních schémat běžně stojí desítky i stovky tisíc korun. Každý projekt je přitom nutné dobře dokumentovat a každá změna se řeší individuálně a vyžaduje hodiny práce programátora. U Loxone se vizualizace vygeneruje automaticky pro všechny běžné platformy (Windows, Mac, iOS, Mac, Android, Linux a webové rozhraní). Běží přitom přímo na Miniserveru (bez cloudu: není nutný internet) a dostává pravidelné aktualizace, které jsou také zdarma.. Kdykoli ji lze upravit, disponuje systémem pro uživatelská oprávnění a dalšími prvky zabezpečení. Uživatel samotný může (pokud je to žádoucí) mít obrovskou svobodu v personalizaci.
Loxone Config vizaluzace

Mrazák i mrakodrap

Pro Loxone je typická neuvěřitelná flexibilita využití. Používá se pro projekty jako monitorování teploty v chladících boxech a odesílání reportu do e-mailu po komplexní řízení mrakodrapů. Vždy jde o stejný hardware, který se pouze škáluje dle potřeby projektu. Toto škálování je stejně snadné i u existujícího projektu. Pokud například přibudou nová zařízení nebo objekt, stačí přidat nové moduly k řídicí jednotce a doplnit konfiguraci.
Příklady projektů realizovaných s Loxone:

  • Řetězec Kika řídí centrálně (vzdáleně) zásobování a přístup
  • Vzdálené měření teploty a vlhkosti na Temelíně
  • Ovládání vodní elektrárny na Moravě
  • Přístupový systém a výdej obědů v Kroměříži
  • Osvětlení a žaluzie v Palladiu v Praze
  • Osvětlení v NC Eden v Praze
  • Interaktivní prohlídky pivovaru Budvar
  • Centrální ovládání v řetězci wellness center
  • Proces kvašení vína na Moravě
  • Sídlo Červeného kříže v Barceloně
  • Asistované bydlení organizace Lebenshilfe (Rakousko)
  • Výroba matrací Träumeland 
  • Bytový komplex Das Levels v Linci

Silnou zbraní systému Loxone je vlastní vývoj hardware. Jde zejména o zaručení dokonalé kompatibility. Není nutné řešit žádné speciální aktualizace jednotlivých prvků. Firmware všech zařízení se aktualizuje automaticky s aktualizací konfigurace. U nových produktů je tak vždy zajištěna 100% interoperabilita.

 

Práce v Configu
V úvodu jsme zmínili cenovou dostupnost. Jelikož Loxone vyrostl v kontextů domácností, kde se obvykle počítá každá koruna, je v porovnání se systémy v komerčních instalacích mnohem levnější.

Často oceňovanou je velikost a design jednotek. Může se to jevit jako maličkost, přesto si integrátoři chválí, že se jednotky od Loxone vejdou do standardních rozvaděčů (není nutný rack atp.) na din lištu, kdy jedna zabere max. 9 modulů (obvykle 2).

Loxone používá mimo jiné i vlastní komunikační rozhraní Air (bezdrátové) a Tree (kabelová sběrnice). Motivací jejich vývoje byla neuspokojivá kvalita a komplikovanost práce s takzvaně standardizovanými rozhraními, která se často mění a není možné se za plně zaručit. 

Díky plné kontrole nad vývojem bylo možné dosáhnout mnohem jednodušší a flexibilnější práce a plného výkonu za nižší cenu. Například volná topologie kabeláže Tree je snadno rozšiřitelná a v rezidenci obvykle proti klasické hvězdě ušetří až 80 % kabeláže. Na jednom kabelu, který jsme si pro tento účel sami navrhli (Tree Kabel), je vše od tlačítek přes senzory světla po třeba žaluziové aktory – komunikace i napájení. 

Vedle toho je systém zároveň velmi otevřený. Umožňuje použití klasické hvězdicové topologie, binární, analogové i LAN řízení a s pomocí rozšiřujících modulů celou řadu běžných protokolů jako RS232, RS485, DALI, ModBus, IR, KNX, 1-Wire a další. Běžné jsou i individuální integrace. Loxone v podstatě může řídit statisíce zařízení – víceméně pro vše, co se vyloženě nebrání, lze najít cesta, a interní konzultanti Loxone jsou zdarma k dispozici pro pomoc.

Nedílnou součástí je také otevřené API, které umožňuje využití Loxone ve speciálních aplikacích.

Nouzový alarm: ukázka Configu

Podpora z říše snů

Loxone je k dispozici v češtině: Aplikace, konfigurační software, školení, technická podpora na telefonu a e-mailu i kompletní dokumentace. Loxone pořádá téměř každý týden některé z několika úrovní školení v češtině i slovenštině.

U Loxone se neplatí žádné licence ani na použití HW ani za softwarové nástroje a aktualizace. I pro první Miniserver vyrobený před 10 lety vycházejí stále nové aktualizace a získává nové funkce.

Většina produktů Loxone (kromě doplňkového příslušenství) je vyráběna v Evropě (samozřejmě udržitelným způsobem). Důkazem kvality systému a síly Loxone jako potenciálního partnera je přes 140 000 realizovaných projektů nejrůznějšího druhu po celém světě.

Zájemce o využití systému může přijet si vše vyzkoušet do vzorových instalací (České Budějovice, Bratislava) a sednout si nad projekt na individuální konzultaci zdarma. Případní zájemci mohou Loxone kontaktovat na www.loxone.com/kontakt.

Chci být informován o novinkách