INTELIGENTNÍ ELEKTROINSTALACE – PRYČ S DRAHÝMI SBĚRNICOVÝMI SYSTÉMY


2 ledna, 2011 in Know How

Od použití termínu inteligentní domácnost uplynula již řada let (poprvé byl termín použit v USA v polovině 90. let minulého století). Od té doby se inteligentní stavby rozšiřují po celém světě, nejen v nejvyspěleších státech. Každým rokem narůstá počet instalací a v současné době se také začínají inteligentní budovy prosazovat ve větším měřítku i v ČR a SR.

Inteligentní domácnost by nebyla inteligentní domácností bez inteligentní elektroinstalace. Pokud zmíníme tento termín, každého napadne sběrnicový systém typu EIB a nebo další sběrnicový systém výrobců na trhu. Na sběrnici jsou veškeré inteligentní prvky spojeny párem slabých drátů, silové vedení je naopak vedeno od každého el. zařízení zvlášť a je ovládáno přímo v rozvaděči. Ano, sběrnice má své výhody, ale má jednu nespornou nevýhodu a tou je cena celého inteligentního systému.

Sběrnicový systém je podmíněn použitím speciálních systémových tlačítek, jejichž cena je ve srovnání s konvenčními ovládacími prvky (vypínače, přepínače, tlačítka) velice vysoká a pohybuje se řádově v tisících za jeden prvek. Pokud si navíc vybereme některého z výrobců, který má svůj sběrnicový systém, jsme zpravidla odkázáni na použití systémových tlačítek, které sám vyrábí. V tu chvíli jsme omezeni na výběr pouze několika málo designových tlačítek a musíme si z nabízeného vzorkovníku vybrat.

Jde to ale i jinak. Společnost Loxone přišla s novým řešením pro inteligentní domy, které není založeno na sběrnici a tak je schopné využívat konvenční ovládací prvky. Tímto se celá instalace dostává již na cenově přijatelnou hladinu. Hlavní rozdíl mezi topologií sběrnicového systému a systému od Loxone je zasíťování ovládacích prvků. Každý ovládací prvek je nutno zasíťovat zvlášť (např. pomocí CAT5) a dovést jej do rozvaděče, kde se nacházejí moduly (viz. obrázek).

Tato úprava elektroinstalace nám zaručí, že se systém bude chovat úplně stejně, jako sběrnicový systém, ale bude mít jeden centrální prvek a také lepší odezvy. Systém lze libovolně programovat a změnu, díky jednoduchosti konfiguračního software, zvládne i uživatel domu během pár minut. Ovládání přes mobilní telefon, PC a dotykové panely je dnes již standardem. Již nebudete muset kupovat drahá systémová tlačítka ani investovat do dalšího speciálního hardware (webový server, paměťová karta pro zaznamenávání statistik, LAN konektor, procesor… – vše v centrále zdarma) ani software. Vizualizační a programovací nástroje dáva totiž Loxone i s aktualizacemi zcela zdarma.

Chci být informován o novinkách