Inteligentní elektroinstalace pomáhá na operačním sále


8 února, 2022 in Reference
Perfektní pracovní prostředí pro lékaře je jedna z věcí, na kterých při operacích závisí naše zdraví. Pokud je špatné osvětlení nebo třeba organizace nástrojů a personálu, i chirurg může následkem toho chybovat. Seznamte se s výjimečným projektem, ve kterém Loxone pomáhá lékařům ze specializované nemocnice CDT Medicus přímo na operačním sále.

Jak to začalo?

K našemu instalačnímu partnerovi přišel zákazník, který požádal o pomoc při realizaci tří ultramoderních operačních sálů se vší potřebnou infrastrukturou. Vzhledem k charakteru projektu vznikla velmi důležitá otázka – jak je to se spolehlivostí systému? Použité přístroje jsou na světové úrovni a stejně to muselo být i s inteligentní instalací. Také bylo nutné (vzhledem k charakteru místnosti) vyloučit plnou automatizaci, protože personál bude ovládat různé technologie manuálně.

Jaká technologie byla použita?

Mozkem celé instalace je Miniserver, stará se o všechny funkce od osvětlení až po hudbu. Díky DALI Extensionu bylo možné k systému připojit operační osvětlení a libovolně ovládat jas. Venkovní rolety lze řídit z aplikace i přes ovládací panely namontované na stěnách sálů.

Jednou z nejdůležitějších funkcí je integrace komunikačního systému pro zaměstnance. Zdravotnický personál může jednoduše zavolat lékaři a komunikovat mezi jednotlivými odděleními. Stačí vybrat místnost, nebo skupinu místností a zmáčknout tlačítko mikrofonu.

„Loxone nám ulehčuje práci, používáme ho každý den. Šetří nám čas i naše nohy. A nemusíme doktorům ani uklízečkám telefonovat.”
Anna Wołoczko

Operační oddělení, Specializovaná nemocnice CDT Medicus

Fakty

Lokalita:
Polsko, Lubin


Projekt:
Specializovaná nemocnice CDT Medicus


Loxone Partner:
TEL-BUD Krzysztof Hyrczak


Komponenty Loxone:
Miniserver
Audioserver
Loxone Speaker
DALI Extension
• a jiné

90 % chirurgů operuje s hudbou

Uspaní pacienti to těžko zjistí, ale chirurgové velmi často operují za doprovodu hudby. Podle výzkumu to dělá až 90 % z nich. A nejčastější hudbou, která naplní operační sál je údajně Rock. Proto dalším důležitým aspektem pro zákazníka byl kvalitní multimediální systém. Tedy jednoduchá volba – Audioserver, který obsáhne obrovskou hudební knihovnu, má přístup ke Spotify a všem existujícím internetovým rádiím. Každá místnost má svou vlastní zónu AirPlay. Takže každý může streamovat svoji oblíbenou hudbu pomocí vlastního telefonu.

Proč právě Loxone?

Vraťme se ještě k otázce spolehlivosti: V operačním sále není prostor pro žádné chyby. Spolehlivost přístrojů, které ovlivňují práci chirurgů, musí být perfektní. Loxone to garantuje. Díky mnohým rozšířením je také velmi flexibilní a umožňuje integraci různých zařízení. Dlouhodobá spolupráce a důvěra v partnera poté vdechla tomuto projektu život.

„Díky použití Loxone se nám podařilo spojit všechny technologie do jednoho celku. Naše společnost denně realizuje množství projektů souvisejících se zdravotní péčí. Toto však byl první projekt pro moderní operační sál.“
Krzysztof Hyrczak

Silver Partner, TEL-BUD

Podívejte se, jak vypadá operační sál v CDT Medicus:

Ovládací panely – CDT Medicus
Osvětlení a Loxone Speaker
Záběr na všechny řídicí panely
Ovládací panel Loxone – CDT Medicus
Inteligentní operační sál

© Fotografie: TEL-BUD

Pojďme do toho spolu…

Ikona domu

Chcete si užívat produkty Loxone?

Rádi vám jako výrobci zdarma představíme možnosti inteligentní elektroinstalace i možnosti řešení konkrétních potřeb v rámci individuální konzultace. Připravíme i kalkulaci potřebných produktů. V případě zájmu vám také najdeme ideální realizační firmu.

Ikona elektrikáře

Chcete realizovat inteligentní elektroinstalace?

Využijte bohatý sortiment produktů včetně koncových prvků od jednoho výrobce. K dispozici budete mít unikátní software bez licencí, s nímž zvládnete špičkové funkce i bez znalosti programování. Váš úspěch podpoříme špičkovou individuální podporou.

Chci být informován o novinkách