Inteligentní dům v době nepřítomnosti: Jaké jsou možnosti zabezpečení?


1 června, 2021 in Know How

Mnohé rodiny vyrážejí na cesty v průběhu celého roku. Ať už míří na letní dovolenou k moři nebo zimní relax a lyžování v horách, svoje byty nebo domy nechávají v tu dobu opuštěné. Zatímco si užívají zaslouženého odpočinku, jejich domov může být v ohrožení. Není žádnou velkou novinkou, že řada domácností disponuje funkcemi tzv. inteligentní domácnosti. Co to ale znamená a jaké výhody může mít využití inteligentních technologií pro zabezpečení?

Bílý moderní dům

Když nejste doma, inteligentní dům se stará o bezpečnost

Dovolená je především o pohodě a užívání si volného času. Takže poslední věc, kterou potřebujete, jsou starosti. Na mysl vám může přijít například to, jestli je doma všechno v pořádku. Co by se stalo, kdyby váš dům mohl v podstatě dávat pozor sám na sebe? Sám by se postaral o své bezpečí a vás by upozornil jen na události, které by vám neměly uniknout.

Instalace inteligentního systému do vaší domácnosti by vám okamžitě poskytla úplnou kontrolu nad vaším domovem. Na to, abyste dovolenou strávili v klidu a pohodě, je potřeba myslet na tyto důležité věci a dobře svůj dům zabezpečit.

Hloupý vs inteligentní dům

Aktivování
požárního hlásiče

Domu bez obyvatel se může stát spousta věcí. Jsou tu takové, které jsou sice banální, ale pokud budou ponechané bez kontroly, mohou vést k velkým problémům. Třeba únik vody v kuchyni.

Rychlá reakce je v kritických situacích nejdůležitější. Detektory vody a dýmu vám pomohou předejít těmto nehodám, upozorní vás a umožní okamžitě zasáhnout. Například automaticky vypnout přívod vody nebo zavolat pomoc.

Ikona dveří

Zavření všech oken a dveří

Na kolik věcí nesmíme zapomenout, když odcházíme z domu? Jsou zavřená všechna okna a dveře, zhasnutá světla, vypnutá televize, topení zapnuté na úsporný režim?

Inteligentní systémy dnes nabízí řešení podobných situací. Jednoduchou instalací okenních nebo dveřních kontaktů tak můžete včas zjistit, že jste zapomněli zavřít a tím předejít případným škodám. Jakmile odejdete z domu a senzory zaznamenají, že jste zapomněli zavřít okna nebo dveře, telefon vás upozorní a vy můžete reagovat. Stejné to je i se spotřebiči, které navíc inteligentní systém může sám vypnout. Záleží na konfiguraci.

Ikona člověka opouštějícího dům

Pomoc od sousedů

Základem většiny opatření proti případnému vyloupení je vytvoření dojmu, že v domě stále někdo je. Jednou z možností je požádat o pomoc sousedy, přičemž nemusí jít o nic náročného. Nemusí vám uklízet, zalívat květiny ani nic podobného. Stačí, když odstraní znaky nepřítomnosti majitelů v domě. Výhodou inteligentních domů je, že můžete vašim sousedům umožnit dočasný přístup do domu (pomocí kódu nebo elektronického klíče).

Přes Intercom budete mít také možnost v telefonu vidět, kdo zvoní a umožnit mu tak přístup do domu bez toho, abyste mu museli nechat na starosti klíče. Budete tak mít pod kontrolou, kdy a kdo do vašeho domu vešel.

Intercom
Ikona alarm

Zapnutí alarmu

Celkový plán ochrany domu bude kompletní, pokud bude vybavený bezpečnostním systémem. Senzory pohybu nainstalované uvnitř domu, stejně jako venkovní bezpečnostní systémy (například videovrátný), dokáží poskytnout další systém ochrany.

Pokud někdo vnikne do vašeho zabezpečeného prostoru, spustí se automaticky řetězec poplachu, který má několik fází. Inteligentní systém včas dokáže reagovat, spustit alarm a okamžitě odeslat upozornění na váš telefon. Můžete tak adekvátně zareagovat.

Ikona zloděj

Prevence vloupání

Ochraně svého bytu nebo domu před odjezdem na dovolenou byste měli věnovat zvýšenou pozornost a udělat několik praktických opatření, které riziko vloupání výrazně sníží.

Propojená domácnost vám umožňuje vytvářet inteligentní scénáře. Můžete například nastavit, aby se vaše světla automaticky zapínala v konkrétních časech nebo je můžete nastavit tak, aby se večer řídila náhodným vzorem. To bude simulovat, že jsou doma lidé a odradí případné zloděje.

Zvonek s kamerou se v čase vaší nepřítomnosti mohou zdát jako nesmysl. Přeci jen bez něj nezvaným hostům stejně nikdo neotevře. Ale v případě, že by zloději chtěli tímto způsobem zkontrolovat, jestli jste doma, získáte představu o tváři, která se o to pokoušela.

Zloděj snažící se vypáčit dveře

Inteligentní zavlažování zahrady

Trávník nebo zahrada budou jistě vyžadovat pozornost, pokud plánujete být delší dobu pryč. Na základě pravidelného sledování vlhkosti půdy, stavu retenční nádrže a předpovědi počasí se inteligentní systém postará o zahradu za vás.

Inteligentní řešení dokáže ulehčit život nejen v domovech, ale podporuje a pomáhá s hospodařením na zahradě. A to s maximálním ohledem na efektivitu. Využijte nejprve vodu ze zásobníků a pokud to není potřeba (má pršet, vláhy je dost atd.), systém zalévat nebude. Vyprahlému trávníku je konec.

Zavlažování zahrady

Užívejte si bez starostí

Léto je jako stvořené k cestování, relaxu, hudebním festivalům, výletům do hor nebo sledování západu slunce na pláži. Ale také víme, že to je čas, kdy jsou naše domy nejzranitelnější. A v těchto měsících přibývá případů vloupání.

Propojený domov vám přináší důvěru a klid s vědomím, že váš dům a majetek je chráněný, když jste pryč. Takže si můžete naplno vychutnat pobyt mimo domov a využít dovolené na maximum. Technologie vždy vznikaly, aby nám usnadnily život. Doteď to bylo závislé na naší přítomnosti. Nyní se již dokáží domy starat samy o sebe.

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikář
Jste elektrikář?

Chcete svým zákazníkům nabídnout jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru? Kontaktujte nás a využijte silnou spolupráci se společností Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Ikona lopata
Máte vlastní projekt?

Ať už se jedná o inteligentní dům, komerční nemovitost nebo speciální projekt, rádi vám poradíme, jak vytěžit potenciál technologií na maximum.

Chci být informován o novinkách