Pod hradem postavili inteligentní dům pro 2 rodiny


10 května, 2021 in Reference

Investor postavil v podhradí Kunětické hory rodinný dvojdům. Architekti ho do prostředí s původní zástavbou citlivě zasadili. Výsledkem je decentní, ale zároveň moderní bydlení blízko přírody. Nadčasový projekt podtrhlo inteligentní řešení od Loxone. Podívejte se, s čím jsou obyvatelé nejvíce spokojení.

Předtím stálo na pozemku uprostřed obce Ráby staré venkovské stavení. Investor měl vlastní představu – velký rodinný dvojdům. Území spadá do historické lokality. Na nedalekém vrchu se tyčí hrad Kunětická hora – říká se mu také Rumburakův hrad podle známé pohádkové postavy.

Úkol byl jasný. Postavit dům tak, aby mezi dalšími nepůsobil nepřiměřeně a zapadl do původního rázu. Nyní drží výškovou linii s okolní zástavbou a přebral její charakteristické prvky. Z ulice vypadá dům nenápadně, o to více se z druhé strany otevírá svým obyvatelům. Na prostorné zahradě mají terasu, bazén i altánek.

Majitelé si přáli jednoduchý vzhled nejen zvenku, proto i interiér působí decentně a nadčasově – bez nadbytečných dekorací a detailů. Právě jednoduchost byla pro investora klíčová. Proto do projektu systém automatizace Loxone skvěle zapadl.

„Instalace Loxone nám pomohla na všech frontách. Velmi příjemné je třeba využití Intercomu, který využíváme na volání s pošťákem nebo kurýrem. Na dálku mu otevřeme branku nebo garáž, aby mohl zásilku nechat na místě, přestože nejsme doma,“ těší investora Aleše Kubína, že vsadil na Miniserver.

Pohled na garáž
Pohled ze zahrady
Pohled z ulice
Pohled na garáž
Pohled ze zahrady
Pohled z ulice

Pro Loxone jsme se rozhodli kvůli jednoduchosti instalace a nastavení ovládání systému. Z toho, co jsem měl možnost vidět, je Loxone v tomto ohledu nejjednodušší a nejintuitivnější. Je to zkrátka velmi uživatelsky přívětivé.

Aleš Kubín

investor

Průhled dovnitř

Fakta

Lokace:
Ráby (severní okraj Pardubic),
podhradí Kunětické hory



Realizace:
2018–2020



Plocha:
Užitková 476 m², zastavěná 441 m²



Autoři:
Vítězslav Táborský, Aleš Jeřábek (architekti)
Pavel Hrdý
(interiér)



Nafotil:
Jiří Alexander Bednář

zvonek

Tip:
Chcete také poznat náš interkom? Loxone v úvodu května představilo nový Intercom, jehož nadčasový design a funkce přinášejí revoluci v oblasti videozvonků. Čistý a elegantní vzhled s nebývalou tloušťkou 1,6 cm, instalace za pár minut a dlouhá životnost. To je pouze zlomek toho, co nový Intercom nabízí. Zjistěte o něm všechno na našem webu!

S čím dalším systém Loxone pomohl?

K inteligentnímu řízení od Loxone je v obou domácnostech připojena řada technologií. Jak říká majitel: „Chtěli jsme maximálně využít potenciál systému Loxone.“ Na automatizaci se v jeho chytrém domě může spolehnout i bazén či audiosystém (díky Audioserveru). Obyvatelům dělá radost také:

1. Inteligentní přístupový systém

Možnosti přístupu, jako je využití NFC přívěsku či zmíněného interkomu, nekončí u vchodových dveří. Dvojdům v Rábech má kódovou klávesnici i u technických vstupů a pracovny. Obyvatelé mohou nastavovat číselné kódy pro jednotlivé dveře i omezit jejich platnost. Chytrý přístup vpustí třeba zahradníka či uklízečku přesně tam, kam potřebují.

2. Stínění

Dvojdům má kompletně automatizované stínění, které se perfektně přizpůsobilo orientaci budovy na jih. Na oknech jsou instalované rolety i žaluzie. Podle obyvatel fungují skvěle samy, manuálně už je skoro vůbec neovládají. Stínění ví, jak se má chovat, i díky napojení na Loxone Meteostanici.

3. Barevné osvětlení

„Neméně praktické je automatické osvětlení jak v interiéru tak exteriéru,“ tvrdí Aleš Kubín. Ve svém domě využívá i barevného světla. Dotykovým tlačítkem si jednoduše může přepínat světelné nálady. To se hodí například při relaxu v koupelně ve stylu wellness. Ale i jinde v domácnosti může barvu a intenzitu osvětlení snadno nastavit. S tím pomůže mobilní aplikace Loxone.

Nahlédněte dovnitř:

Zaujalo vás to?

Elektrikář

Jste elektrikář? Chcete svým zákazníkům nabídnout jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru? Kontaktujte nás a využijte silné spolupráce se společností Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Ikona lopaty

Máte vlastní projekt? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci všech druhů projektů, ať už se jedná o inteligentní dům, komerční nemovitost nebo speciální projekt.

Chci být informován o novinkách