Inteligentní dům – není server jako server


4 října, 2011 in Know How

Inteligentní domy jsou v současné době na vzstupu a není se čemu divit. Zvyšují životní komfort, přináší nesporné úspory, dělají naše čtyři stěny bezpečnější a rozmazlují si nás. Co je však to nejdůležitější, co od inteligentního domu očekáváme? Lidé jsou různí a záleží na každém, v čem vidí hlavní přínos.

Někdo dává přednost možnosti nastavení a přenastavení inteligentního domu kdykoliv, protože se pro něho stala jeho inteligentní domácnost koníčkem. Mezi uživateli jsou však i lidé, kteří chtějí pravý opak – vůbec se o chod domácnosti nestarat a hlavně nic nepřenastavovat. Dále jsou lidé, kteří chtějí žít ekologicky a také chtějí prostřednictvím inteligentního domu šetřit.

Ano, úspory jsou jedním z hlavních atributů, které vedou spotřebitele k pořizování inteligentních domů. K úsporám neodmyslitelně patří regulace vytápění, stále častěji inteligentní ovládání žaluzií v závislosti na slunečním světle, odpojování elektrospotřebičů ve stanby režimu, možnost stmívání osvětlení, využívání levnějšího tarifu, …

Ale napadlo Vás někdy přemýšlet nad úsporou z globálního hlediska – úplně od začátku? Pokud se na inteligentní dům podíváme z energetického hlediska, musíme projít celý systém. Řetězec vypadá následovně:

  1. Spotřebič/systém (topení, světlo, žaluzie, televize…)
  2. Řídící systém
  3. Napojení do sítě

Vyloučíme článek napojení do sítě, který ovlivníme jen ztěží, dále můžeme vyloučit i článek spotřebič/systém, protože je spotřebitel velice často upozorňován na energetickou spotřebu daného spotřebiče nebo systému. Logicky nám tedy zbývá řidící systém. Přemýšleli jste někdy o jeho reálném odběru? Tento údaj je velice často zatajován a přitom má na úspory jeden z nejzásadnějšich vlivů.

image image

Server:

  • Odběr cca. 500W
  • Rozměry několik m2

Miniserver:

  • Odběr: cca. 3W
  • Rozměry 155 x 85 x 49 mm
  • Výpočetní výkon jakon Server na levém obrázku

 

Potenciál poruchovosti? Náklady na údržbu? Každé řešení je jiné, ale pokud před sebe dáme řešení, které je ohromné, složité a přetechnizované a porovnáme ho s jednoduchým a kompaktním rozměrem… Na tuto otázku nechám odpovědět každého čtenáře samostatně Smile

Chci být informován o novinkách