Inteligentní dům 2014: Všechno je jinak! Co si svět myslí o inteligentním bydlení.


15 února, 2014 in Know How

Začátek roku přinesl pojmu inteligentní bydlení dvě následující události.

Událost 1: Veletrh Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas
Událost 2: Před nedávnem Google koupil společnost Nest

Z chladničky až k zubnímu kartáčku

Na veletrhu CES v Las Vegas, největší technologické show, jsou vždy na začátku roku přestavovány vývojové novinky z odvětví technologie. Je překvapující (samozřejmě myšleno ironicky), že největší důraz byl kladen na téma “Bydlení budoucnosti”.

My Loxonauti opravdu nemůžeme pochopit, proč je naše pole působnosti stále zobrazováno jako “hudba budoucnosti”. Chytré bydlení je již realitou, přesvědčte se na  www.loxone.com – prohlédněte si naše referenční projekty.

Středem zájmu byla myšlenka, že Smartphone bude používán jako nástroj pro řízení inteligentní domácnosti, s čímž samozřejmě zcela nesouhlasíme. Dle našeho názoru je Smartphone jednou z možností řízení inteligentní domácnosti, vedle starých dobrých tlačítek, webinterfacu & Co.

V inteligentním domě běží procesy zcela automaticky (stínění, osvětlení, topení,…). Dům ví, co má dělat. Ruční ovládání je opravdu výjimkou.

Nápady vs. zbytečnosti

Mnoho velkých a malých výrobců má odvahu prezentovat některé spotřebiče jakož to domácí inteligentní spotřebiče – od ledničky, přes pračku, až k inteligentním hygienickým potřebám, jako jsou zubní kartáčky.

Ano, kartáčky na zuby. Můžete sledovat, zda si naše děti skutečně pravidelně čistí zoubky (občas je to opravdu překvapující). Skutečně toto potřebujeme? Nebylo by lepší, kdybychom tyto základní lidské potřeby plnili dle svého nejlepšího vědomí? Nejsme pedagogové, nýbrž odborníci přes inteligentní bydlení. A z hlediska inteligentního bydlení, můžeme s čistým svědomím říct, že toto opravdu nemá nic společného s inteligentním domem.

Je pravda, že některé individuální vynálezy jsou považovány za příjemné nápady. Pro inteligentní dům, který je považován jako velký celek, jsou dle našeho názoru naprosto nevhodné a tyto funkce mu rozhodně nejsou hodny a tak trošku mimo mísu.

Společné ovládání pro vše, nikoli samostatné řídící jednotky

Bohužel momentálně ve světe elektroniky chybí společný standard, který by umožňoval vše integrovat do jednoho celku. To znamená, že v současné době, musíme vše ovládat prostřednictvím samostatných aplikací. To umožňuje dohled nad ovládáním.

Řešení Miniserveru je jiné – všestranné. Jednotlivé funkce v domě zastřešuje jedna řídící jednotka. Náš Miniserver mluví mnoha jazyky. DMX. IR. Enocean – pro zmínku alespoň některé. Ovládání probíhá v Loxone inteligentním domě na základě pouhé jedné jediné aplikace – bezplatné.

Novinky, které byly na CES prezentovány, bohužel povedou v budoucnosti k tomu, že je nebude možné ovládat jedním integrovaným systémem, např. Loxone Miniserverem, a tudíž bude nevyhnutelné vše ovládat pomocí oddělených aplikací, které budou pravděpodobně zpoplatněny. Každý z dodavatelů si už mne ruce.

Inteligentní zařízení jsou drahá, jde o hlavní poznatek CES 2014, s čímž se zcela neztotožňujeme. Pod heslem „co nic nestojí, je bezcenné “ se snaží výrobci distribuovat své výmysly mezi lidi. Naší snahou je, aby bylo inteligentní bydlení dostupné a otevřené všem zájemcům.

Co jsou zbytečnosti, o tom by se dalo sáhodlouze diskutovat. Co však můžeme s jistou říct, je to, že se každý den snažíme: Rozvíjet nápady týkající se inteligentního bydlení, získat více zkušenosti z této oblasti, vytvářet nové produkty pro ještě chytřejší domov a sdílet všechny své znalosti s Vámi.

Sdílení znalostí nás přivádí k dalšímu tolik diskutovanému tématu: Google-Nest-Deal .

“Google vsází na uzavřený Nest”

Zřejmě je to velmi nepravděpodobné, ale možná jste si někdo nevšiml nedávné informace: Google překvapil minulý týden nákupem americké společnosti Nest (Nest je se svým chytrým termostatem a detektorem kouře , typickým příkladem výrobce uzavřeného řešení v domácnosti) za tři miliardy dvě stě tisíc (3,2 miliardy) dolarů.

Dohoda zahýbala celým “online“ světem. Vzhledem k tomu, že je Nest považován za „Smart Home poskytovatele řešení“, obchod se také z velké části dotkl průmyslu, zabývajícího se inteligentními domy. Tuto dohodu považujeme opravdu za vzrušující a jsme napnuti, jak se k tomu Google postaví a jak se bude toto odvětví dále rozvíjet. Faktem je, že Google žije z dat a přinese mu tak na trhu velký zisk.

„Google pochopil, že trh zabývající se inteligentním bydlením je velkou budoucností. Dohoda Google/Nest bude zaměřovat svou pozornost především k tématu inteligentního bydlení. Z toho by mohli profitovat všichni prodejci.“

Byli jsme zpovídáni Online-Magazínem t3n, co si o této dohodě myslíme…Naše stanovisko a další odpovědi naleznete zde.

Jaký máte názor na tento vývoj, jak se stavíte k aktuálnímu dění?

 

Chci být informován o novinkách