Houstone, penze volá? Miniserver převzal kontrolu nad odpalištěm!


31 července, 2013 in Know How

Takto jednoduše uděláte z Loxone Demokufříku mobilní odpalovací stanici!

1. srpna se ve Švýcarsku pořádně slavilo. Důvod byl pořádný – založení Švýcarské konfederace a to si zaslouží oslavu se vším všudy. Při této příležitosti nesmělo chybět ani švýcarské Loxone GmbH a jejich oslava. Kromě skvělé grilovačky nesměl chybět ani ohňostroj. A protože děláme věci jinak než ostatní, pojali jsme i ohňostroj trošku netradičně. S kompletním odřízením ohňostroje nám pomohl náš Loxone Miniserver.

NÁPAD:

Samotný ohňostroj je možné zapálit na dálku přes mobilní telefon. K tomu stačí připojit elektrický zapalovač na výstup Loxone Miniserveru. Jakmile dá Miniserver povel, začne vláknem (filamentem) proudit proud, který zahřeje cívku a zažehne (pozor dojde ke zničení vlákna :-). Každý ohňostroj je připojený na samostatné vlákno, který ovládají digitální výstupy Miniserveru.

Aby se jednalo skutečně o Smart ohňostroj, musí samozřejmě splňovat i další kritéria. Protože u každého ohňostroje hrozí jisté riziko úrazu, je třeba, aby byl na prvním místě bezpečný. Aby jej bylo možné odstartovat, je nutné splnit následující podmínky:

  • Datum-/časové omezení: Aby byl ohňostroj odpálen ve správný datum, použili jsme nastavení data z Miniserveru. A aby nedošlo k předčasnému odpálení, dodali jsme ještě podmínku, že musí být venku již tma.

  • Omezení na rychlost větru: Při silném větru je pyrotechnika neovladatelná. Z toho důvodu Miniserver nepovolí odpal v případě, že fouká vítr nad rychlost 39 km/h.

  • Odpálení přes iButton: Odpálení ohňostroje je možné pouze přes elektronický klíč (iButton), který zvyšuje bezpečnost. Ten má v sobě světově unikátní ID a není možné jej zaměnit.

  • Odpálení pouze po zadání hesla: Jakmile jsou všechny podmínky splněny, nezbývá nic jiného než zadat dodatečné heslo do vizualizace a odpálit ohňostroj.

Ohňostroj je rozdělen do různých sekcí – scén. Po stisknutí tlačítka příslušné scény se ohňostroj spustí. Dojde k odpálení zvolené “raketové” scény a to znamená, že následujících 5 sekund bude odpáleno několik raket.  Pokud je aktivní některé scéna, není možné odpálit další.

TAKTO TO FUNGUJE:

Abyste mohli nápad kdykoliv zreprodukovat, připravili jsme pro Vás krátký návod společně s Know-how, jak z Loxone Demokufříku udělat mobilní odpaliště pro Váš ohňostroj.

Budete potřebovat:

Takto pak vypadá vizualizace:

* * *

 

* * *

Zde je k dispozici naše programování. Originální ohňostroj vypadal samozřejmě větší.

Jak jednoduché, nemyslíte? Díky tomuto systému je možné i relativně nebezpečnou aktivitu jako je odpalování pyrotechniky nechat “profesionálům” a držet se s prsty dále 🙂

Vytvořili jste pomocí Loxone Miniserveru něco podobného? Pochlubte se!

Chci být informován o novinkách