Video: Loxone řídí technologie Fragmentu, karlínského unikátu skupiny Trigema

David Nebor
17 května, 2023 in Reference

V Praze roste Fragment, unikátní projekt skupiny Trigema. Budoucí chlouba Karlína nabídne jedinečný koncept nájemního bydlení ve 140 bytech. První obyvatelé se nastěhují již letos. Bydlení jim zjednoduší chytré řízení technologií s Loxone.

Aktualizováno o nové video:

Čtvrť Karlín již zdobí právě dokončovaný skvost moderní pražské architektury. Projekt svým propojením exteriéru s interiérem a celkovou koncepcí nastaví novou laťku v oblasti nájemního bydlení. Fragment vychází z kreativního souznění investora, architekta i umělce.

Projekt naproti budově historické invalidovny navrhl ateliér Qarta. Ráz celého objektu utvoří velkoformátové plastiky od uznávaného sochaře a umělce Davida Černého, které budou s moderním projektem akcentovat symbiózu samotného domu a umění.

Fakta

Lokalita:
Sokolovská ulice, Praha 8 – Karlín


Developer:
skupina Trigema


Investice:
1,3 mld. Kč


Zahájení stavby:
2020


Plánované nastěhování:
1Q/2023


Obytná/zastavěná plocha:
10 500 m² / 4 500 m²


Byty:
1+kk až 4+kk a mezonety v nejvyšších patrech


Loxone bude řídit:
Vytápění, Stínění, Osvětlení, Energie a statistiky, Přístup, MaR systém

Celek je vždy tvořen jednotlivými detaily/fragmenty. To se odráží i ve fasádě budovy, kterou tvoří „rozpixelované“ plochy bloků – fragmentů – které dávají dohromady kompaktní celek.

„Stejně jako fragmenty lidského života reprezentují útržky zkušeností, vzpomínek, zážitků z minulosti a přítomnosti, aby se pak všechny spojily v jedno – bohatý a jedinečný lidský život. Krása života tak pochází ze spojení nekonečného množství menších částí, fragmentů, od nepatrných zážitků až po ty formující. Projekt tak odráží ‚fragmenty‘ času a spojení přítomnosti, minulosti a budoucnosti, ‚fragmenty životů‘ jejich obyvatel i ‚fragmenty umění‘,“ uvádí k projektu Fragment skupina Trigema.

Moderní bydlení obstarává spousta technologií

Fragment přinese unikátní koncept prémiového nájemního bydlení. Do plně vybavených bytů se nájemci nastěhují koncem letošního roku. Budova své ambice naplní i díky technologiím, které odpovídají její velikosti a prémiovému bydlení. Pojme tepelná čerpadla, vzduchotechniku s rekuperací, filtrací a úpravou teploty a vlhkosti vzduchu či vytápění a chlazení bytů. Provozní spotřebu vody, jako splachování či zálivku zeleně, pokryje studniční a dešťová voda.

Život ve Fragmentu znamená především pohodlí bez starostí, technologiím se tak dostane chytrého ovládání. Automatizace s Loxone usnadní fungování domácností. Technologie propojí do jednoho celku, který bude fungovat maximálně nezávisle na ručním ovládání, zároveň dá obyvateli možnost kdykoli zasáhnout – tlačítkem nebo v mobilní aplikaci (i na dálku). Inteligentní řízení obstará i technologie v pozadí budovy.

S Loxone podpoříme komfort klientů a ekonomiku provozu. V bytech je umístěné pohybové čidlo, které pokud nezaznamená po stanovenou dobu 18 hodin pohyb, byt přejde do režimu nepřítomnosti. Ten utlumí topný či chladicí systém i větrání a poloha stínicích screenů se bude regulovat automaticky. Co se týče bezpečnosti, ani čidlo kouře není autonomní a je propojeno s Loxone. V případě detekce kouře pošle alarm na recepci.

Trigema

projektový tým

Detail vizualizace projektu Fragment
Projekt Fragment

Chytrá domácnost ve Fragmentu

S čím se setkají obyvatelé v nových domovech? Chytré vytápění zajistí zónovou regulaci teploty bez starostí. Vždy s včasnou ideální teplotou ve zvolené místnosti. Nejsou potřeba žádné termostaty a jejich ruční ladění. Aplikace přináší neustálý přehled o domácnosti a možnost nastavení, ať je člověk kdekoli.

Inteligentní osvětlení zajistí, že před odchodem z bytu nemusí nájemce nakukovat z chodby do pokojů, jestli se někde nesvítí. Centrální odchodové tlačítko zhasne všechna světla. Tlačítka Touch Tree pak rozsvítí světla jedním dotykem.

Vizualizace projektu Fragment

Tím stejným tlačítkem mohou obyvatelé ovládat i žaluzie. Tedy pokud to bude potřeba. Stínění se totiž bude samo přizpůsobovat aktuálnímu počasí a pozná, kdy stínit. To vše ve spolupráci s vytápěním. Když s teplotou interiéru může pomoci slunce v oknech, proč topit naplno a plýtvat energií? Napojení bytu na Loxone pomůže i s plánováním úspor. Aplikace ukazuje statistiky o spotřebě. Výdaje za teplou a studenou vodu ani teplo nájemce nepřekvapí.

K funkcím, ovládání a nastavení se obyvatelé dostanou z mobilu, každou domácnost však vybaví i tablet s aplikací Loxone přichycený na stěně. Chytrý systém obstará i domovního vrátného. Díky němu ihned na tabletu či v mobilu uvidí, kdo zvoní, a budou moci hostovi otevřít nebo s ním komunikovat – i na dálku, třeba z dovolené. Návštěvu prostě nezmeškají. Nájemci si navíc budou moci chytrou domácnost rozšířit o další funkce zabezpečení a dohledu.

Další benefity Loxone spatřujeme například ve vyhodnocení poměru ceny a výkonu pro naše řešení. Mohli jsme se spolehnout i na technickou a obchodní podporu – měli jsme přesnou představu o konečné ceně.

Trigema

projektový tým

Loxone řídí i MaR systém

Chytré řízení se zapojí i do chodu celé budovy a společných prostor. Postará se o MaR (měření a regulace). Systém bude vědět o potřebách natápění domácností a kolik energie je potřeba, technologické vybavení v pozadí tak bude vždy ideálně připraveno na dodávky. Se vším budou pomáhat i meteostanice, které budou předávat data o aktuálních podmínkách do bytů například pro účely automatického vytápění.

Tip

Koncem roku 2021 otevřela skupina Trigema ve svém prodejním centru v pražské Bucharově ulici nový showroom. Pojatý je jako běžný byt, který mimo jiné představuje i technické řešení inteligentního ovládání Loxone přímo v praxi. Prostředí „budoucího“ bytu nabízí integrované funkce a standard ovládání.

(c) Autor vizualizací: Trigema

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikář

Jste elektrikář?
Chcete svým zákazníkům také nabízet jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru, který se hodí do projektů všeho druhu? Kontaktujte nás a využijte silnou spolupráci s Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Ikona lopata

Máte vlastní projekt?
Chcete také využít Loxone ve vašem specifickém projektu? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci domů, komerčních nemovitostí nebo speciálních projektů.

Chci být informován o novinkách