Harmonie teploty a vzduchu: Co je vnitřní klima a jaký význam má optimální prostředí?


7 prosince, 2022 in Know How

Příjemné teploty v kombinaci s ideálním vzduchem – známé jako vnitřní klima – mají významný dopad na naše pohodlí. Zejména v uzavřených prostorách. V tomto článku vám vysvětlíme, jak zajistit ideální klima v budově a co vše si pod tímto tématem představit.

Vnitřní klima? Co to je?

Když se řekne „vnitřní klima“, většinou se nám vybaví vnitřní teplota. To ovšem není zcela správné, jelikož vnitřní klima zahrnuje všechny faktory, které ovlivňují náš pobyt v uzavřených prostorách. Těmi hlavními jsou teplota, vlhkost a kvalita vzduchu (obsah CO2). Nejsou-li vzduch a teplota v harmonii, bude to mít pravděpodobně vliv na naši náladu, produktivitu i zdraví.

Ikony znázorňující kvalitu vzduchu ve vnitřním klimatu
Vzhledem k tomu, že dnes trávíme většinu času v kancelářích a dalších uzavřených prostorách, je optimální vnitřní klima stále důležitějším aspektem, jenž ovlivňuje kvalitu našeho života. Jako výrobci Real Smart Home považujeme schopnost řešení této problematiky za stěžejní. Naším cílem je zajistit všem obyvatelům chytrých domů optimální vnitřní klima tak, aby se cítili pohodlně. A to vše bez nutnosti jejich zásahu.

Jak vypadá optimální vnitřní klima?

Podívejme se, jak se automatizace budov postará o správnou teplotu, vlhkost a kvalitu vzduchu. Níže popsaná řešení lze použít jak v domě a bytě, tak ve velkých kancelářských budovách, továrnách a komerčních objektech. Většina úkonů se provádí automaticky, bez zásahu člověka, což vede k mnohem větší přesnosti a efektivitě. Uživatel však může kdykoli provést změny ručně: pomocí tlačítka nebo aplikace. Vnitřní klima je, jak již bylo uvedeno výše, složeno z následujících tří oblastí.

Optimální teplota

Příliš vysoká nebo příliš nízká teplota způsobuje nepohodlí. Optimální teplota je ale navzdory různým orientačním hodnotám velmi individuální. Zónová regulace dosáhne správných podmínek v každé místnosti zvlášť a přizpůsobí se venkovním podmínkám. Výběrem inteligentního řídicího systému si můžete být jisti, že topení, klimatizace nebo větrání nebudou v nepřítomnosti členů domácnosti nebo zaměstnanců pracovat zbytečně. A nemusíte se bát – inteligentní systém bere v úvahu i svátky a dovolené.

Optimální vlhkost

Optimální vlhkost je důležitá jak pro lidské zdraví, tak i stav budov. Nadměrná vlhkost podporuje vznik plísní a příliš nízká vlhkost může vést k podráždění pokožky a sliznice. Výhodou chytré instalace je, že nemusíte řešit samostatný senzor vlhkosti a montovat ho na stěny. Tlačítka Loxone Touch a Touch Pure, která se denně používají k ovládání osvětlení, hudby a stínění, mají zabudované senzory teploty a vlhkosti. Hodnoty jsou automaticky přenášeny do řídicí jednotky, která rozhoduje například o tom, zda se má spustit větrání. Nemusíte dělat nic.

Optimální kvalita vzduchu

Čerstvý vzduch zabraňuje bolestem hlavy, únavě a přenosu onemocnění. Řeší to náš nový produkt Touch Pure CO₂ – tlačítko se zabudovaným senzorem oxidu uhličitého, teploty i vlhkosti. Shromážděné údaje ze senzorů slouží k automatické regulaci teploty a větrání. Vy si můžete užívat čerstvého vzduchu po celý den. Navíc, pokud se v důsledku požáru zvýší koncentrace CO₂, systém vás na nebezpečí okamžitě upozorní.

Produkty pro regulaci vnitřního klimatu

Loxone nabízí řadu produktů pro udržování ideální teploty, vlhkosti a kvality vzduchu v každé budově. Naši řídicí jednotku Miniserver (kabelová i bezdrátová technologie) můžete doplnit následujícími produkty:

Optimální vnitřní klima v různých místnostech

Každá místnost slouží k jinému účelu. Z těchto důvodů doporučujeme nastavit různé teploty a úrovně vlhkosti pro každou místnost zvlášť. Pravidelná výměna vzduchu pro perfektní vnitřní klima v každé místnosti by měla být samozřejmostí.

Pokoj Optimální teplota Optimální vlhkost
 Koupelna 23 °C
50 – 70 %
 Kuchyně 22,5 °C
50 – 60 %
Pracovna 22,5 °C
40 – 60 %
 Obývací pokoj 21,5 °C
40 – 60 %
Chodba 20 °C
40 – 60 %
WC
20 °C
40 – 60 %
Ložnice 18 °C
40 – 60 %

* Toto jsou pouze doporučení na základě našich zkušeností.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách