Co je energetický management a co má společného s inteligentním domem?


26 srpna, 2011 in Know How

Dnešní příspěvek bych rád věnoval poslední dobou hodně skloňovanému pojmu Energetický management (Energy Management).

Ačkoliv je toto téma hodně diskutované a tento pojem jistě každý z nás zná, málokdo ví, co přesně znamená. Pokud vlastníte dům, byt, firmu… měli byste nastražit uši, protože energetický management se týká každého z nás, ať již si to uvědomuje, či nikoliv.

Z praxe: “Ano, to zní zajímavě”

V mém posledním článku jsem psal o tom, že každý z nás má jiné potřeby a nároky. Někdo chce automaticky ovládat žaluzie, jiný topení, další zase klade důraz hlavně na ovládání domu přes iPhone.

Je úplně jedno, jaká přání máte, s Loxone máte jistotu, že všechna přání budou vyslyšena.

Všechny mé poslední rozhovory se zákazníky jasně ukazují veliký zájem o inteligentní dům. Jakmile zákazník pochopí, co může nabídnout, následuje veliký “AHAefekt a enormní zájem.

Pračka s LAN konektorem (do dnes byste si mysleli, že je to největší nesmysl a klepali byste si na čelo) začíná mít v dnešní domě smysl, a pokud se rozhodujete v současné době o koupi, doporučujeme Vám jednoznačně pračku s LAN. LAN konektor se totiž bude dostávat do stále více a více (i malých) zařízení.

Netechnické vysvětlení

Předtím, než jsem začal ťukat do klávesnice, poprosil jsem o radu pana Googla a paní Wikipédii, abych Vám správně vysvětlil, co vlastně energetický management znamená.

Výsledek bych formuloval takto: Pokud se již někdo z vás s tímto pojmem seznamoval, jistě bude probíranou problematiku znát. Ale pokud je někdo v tomto ohledu laik, bude to pro něho velice zajímavé čtení, bez kterého by dále nerozuměl článku.

V tomto článku vám chci skutečně netechnicky vysvětlit, co vlastně energetický management je a co se pod ním skrývá. Pro ty, kteří hledají další informace, doporučuji použít Wikipedii.

Zde je odpověď

Energetický management je hospodaření s energií v domácnosti tak, aby byla energie v domácnosti rozdělována a spotřebovávána optimálně.

A zde pár příkladů

Předpokládejme, že máte fotovoltaický systém (FVE). Nejlepší by bylo, kdybyste veškerý proud, který FVE vyrobí, spotřebovali sami.

Důvod je poměrně jednoduchý (Rakousko): 1 kW stojí v nákupu asi 25 centů, ale pokud prodáváte přebytečnou energii do sítě, dostanete pouze 4-6 centrů.

Problém je v tom, že se v domácnosti energie vyrábí nejvíce v době, kdy nejsme doma a spotřeba je tedy nejnižší. To znázorňuji na náčrtku, který jsem namaloval na svém iPadu při poslední schůzce:

Osa X = čas, osa Y = Watty. Červená linie je reálná spotřeba energie s klasickou špičkou kolem poledne a typickým standby režimem pro moderní domy.

Zelená linie je výstup z fotovoltaické elektrárny se špičkou při optimálních slunečních podmínkách. Ideální by bylo, jak jsem říkal, kdybyste zeleně vyšrafovaný přesah spotřebovali sami.

Pochopeno! A jak zapojit inteligentní dům do energetického managementu?

Pro připomenutí: Toto je modelová situace! V praxi můžou hrát velice důležitou roli další zdroje – voda, atd.

Inteligentní řídicí systémy (například Loxone Miniserver) může převzít kontrolu nad vaším energetickým managementem a zajistit optimální konzumaci elektřiny.

V praxi to vypadá následovně

  • Právě jste naplnili vaši inteligentní pračku (samozřejmě vybavenou LAN konektorem, aby zařízení mohla komunikovat) a stiskli jste tlačítko, že je pračka připravena.
  • Inteligentní dům monitoruje situaci na FVE.
  • Systém čeká až do chvíle, kdy se blíží vyšší výkonnost FVE a v případě, že se kříží červená linie se zelenou, sepne.

Doufám, že mi všichni technici a další zasvěcení prominou mou obecnost a snahu vysvětlení, jak může inteligentní systém pomoci s energetickým managementem.

Loxone Miniserver může výrazně přispět svou flexibilní architekturou a poskytnout vynikající základ do budoucnosti.

Pro všechny, kteří chtějí vědět více, můžete nás kontaktovat.

Chci být informován o novinkách