Co byste měli zvážit při budování Vaší inteligentní domácnosti – Část 3: Tlačítka & domácí síť


5 června, 2014 in Know How

Při plánování inteligentní domácnosti by se mělo zvážit mnoho faktorů. V předchozích dvou dílech na našem blogu jsme se zabývali obecnými tipy při plánování a tomu, jak správně naplánovat kabeláž pro inteligentní dům. V poslední 3. části Vám přineseme tipy pro plánování tlačítek & domácí síť.

Plánování tlačítek

Tip: Plánování tlačítek v místnostech

V inteligentní domácnosti můžete ovládat vše, na co si vzpomete. Od ovládání žaluzií, osvětlení až po vytápění. Pro nás je nejdůležitějším ovládacím prvkem klasické tlačítko. Ve fázi plánování tlačítek ještě nemusíte vědět, jaký budou mít vzhled, ale hlavně k čemu budou sloužit. Tlačítka v inteligentním domě dokážou více, než jen zapnout nebo vypnout světlo. Na co byste měli myslet:

  • Kolik tlačítek budete potřebovat v jednotlivých místnostech?
  • Kde budou tlačítka umístěna?

Otázka č. 1: Počet tlačítek?

Naše doporučení: Někdy je lepší méně, než více! V inteligentní domácnosti bude nastaveno mnoho funkcí, které se budou provádět automaticky v závislosti na tom, jakým způsobem budou tlačítka nastavena (automatické stínění na přímém slunci, teplota a ohřev vody, …). Všechny funkce u tlačítek budou vykonávat úkoly denní potřeby.

Můžeme doporučit standardní tlačítka jako jsou obyčejná tlačítka, dvoj-tlačítka, troj-tlačítka, pro které můžete přiřadit různé funkce ve Vaší domácnosti.

Pomocí standardního tlačítka máte možnost ovládat osvětlení, stínění * a hudbu tak, jak budete ve Vašem domě potřebovat. Jaké funkce budete chtít k tlačítku nastavit, záleží pouze na Vás.

*Doporučujeme: Ovládání stínění nastavené centrálně přes tlačítko. To znamená, že buď pojedou žaluzie ve skupině dolů nebo všechny žaluzie ve skupině nahoru . Pokud budete chtít ovládat žaluzie jednotlivě, můžete použít naši Loxone aplikaci pro chytrý telefon nebo tablet. 

Co potřebujete vědět při plánování počtu tlačítek? Pro použití v místnostech doporučujeme tlačítka s několika tlačítky v jednom provedení (viz obrázek):                     tlačítka

 

Otázka č. 2: Umístění tlačítek?

Pozice tlačítek by měla být na vysoce frekventovaných místech. Nemusí platit pravidlo, že tlačítko musí být umístěno hned vedle dveří nebo oken. Například s tlačítkem v kuchyni, vedle pracovní plochy, můžete ovládat žaluzie a nemusíte chodit ke dveřím nebo oknu. Na každém záleží, jestli tlačítka umístí vedle okna nebo někde jinde. Podle našeho názoru je umístění tlačítek pro ovládání žaluzií vedle oken zbytečné a trochu staromódní.

Doposud jsme se v našem seriálu zabývali jak velkou rozvodnou skříň použít, jak plánovat kabeláž, jaké aktory a tlačítka použít, ale přesto nám ještě něco chybí:

Domácí sít

Domácí síť

Tip: Umístění přístupových bodů

Přístupový bod (Access point)? Jak? Co to znamená? Pro ty, kteří se zabývají sítěmi, mohou tuto část přeskočit.

Domácí síť je v dnešní době běžně nastavena a označena jako WLAN (Wireless Local Area Network). Díky této technologii mohou zařízení, nebo prvky v síti, komunikovat mezi sebou navzájem bezdrátově. Pokud budete chtít nastavit WLAN síťovou strukturu, musíte jako základ vytvořit přístupový bod. Přístupový bod má řadu funkcí jako je například zvětšení rozsahu sítě!

Přístupové body se umísťují tam, kde chcete posílit a rozšířit rozsah Vaší místní sítě. Proto je rozložení přístupových bodů velmi důležité. Při plánování inteligentních budov je nutné myslet i na síťové prvky.

Naše doporučení: Naplánujte si přístupové body na každém patře, zahradě. Umístěte síťové zařízení v blízkosti rozvodné skříně nebo na nějakém centrálním místě.

Díky přístupovému bodu a také spínatelné zásuvce můžete zařízení vypnout kdykoliv se Vám bude hodit. Například vypnutí zařízení, když už jste v posteli nebo daleko od domova. Tato funkce šetří nejen energii, ale také snižuje záření. (Ujistěte se však, že Miniserver je připojen k místní síti).

Pro bezdrátovou komunikaci nestojí už nic v cestě!


Máte ještě nějaké otázky k plánování inteligentní domácnosti? Rádi Vám je zodpoví naši projektoví pracovníci! Společně s našimi Loxone partnery Vás rádi podpoříme na Vaší cestě k inteligentnímu bydlení!

Chci být informován o novinkách