Co byste měli zvážit při budování Vaší inteligentní domácnosti – Část 1: Plánování


25 března, 2014 in Know How

Při výstavbě domu existuje mnoho věcí a faktorů, které se nejprve musí pečlivě zvážit. Obecně platí, že je třeba zodpovědět mnoho základních informací, které se týkají elektroinstalace: Jakou použít kabeláž a jak instalovat? Kam umístit tlačítka? Jak velká má být rozvodná skříň? Jak se obecně vypořádat s projektem pro inteligentní dům? Pokud jde o inteligentní domácnost, snažíme se, aby nebylo na nic opomenuto.

6 fází výstavby inteligentního domu

Do okamžiku, kdy se budete stěhovat do Vašeho hotového domu, musíte nejdříve projít a dokončit několik kroků. Pro výstavbu inteligentního domu jsme pro Vás definovali 6 důležitých kroků:

  1. Plánování
  2. Hrubá stavba a instalace
  3. Závěrečná fáze instalace & testování periférií
  4. Konfigurace
  5. Přestěhování do inteligentního domu
  6. Optimalizace v praxi

Naši certifikovaní Loxone partneři stojí při stavbě inteligentního domu na Vaší straně a jsou Vám schopni zajistit vše od poradenství při plánování projektu až po realizaci. Nebudeme ale předbíhat a vše si společně projedeme, protože než se člověk nastěhuje, musí proběhnout celá řada činností.

Krok 1: Plánování Vašeho inteligentního domu

Plánování výstavby s architektem nebo bez něj …, kde budou osazena okna? Bude zde nějaká stínící technika? Jakou použít rozvodnou skříň? Jaký systém vytápění má pro náš dům smysl?

Poskládali jsme pro Vás dohromady 6 cenných tipů pro fázi plánování. Zde jsou první tři:

Tip č. 1: Zvolte si toho pravého Loxone partnera

Ve fázi plánování je každá rada nad zlato. Promluvte si o plánování s našimi projektovými poradci (vše o naší bezplatné konzultaci se podrobně dozvíte na našich webových stránkách: http://loxone.com/projekt) nebo můžete vyhledat Loxone partnera ve Vaší blízkosti. Naši partneři jsou patřičně vyškoleni a dobře znají Loxone know-how. Mohou Vám tedy pomoci a poradit s projektem Vaší inteligentní domácnosti

Tip č. 2: Na velikosti rozvaděče nešetřete

Doby, kdy stačil malý rozvaděč na chodbě, jsou dávno pryč. V dnešní době je nutné vytvořit speciální místnost v domě (technickou místnost), kde bude veškerá technologie jednoduše přístupná. Budete potřebovat místo například na systém vytápění, elektrorozvaděč, veškerou síťovou techniku, EZS, …

Na rozvaděči nešetřete a myslete na budoucnost! Rezerva pro distribuční prvky: Jako rezervu pro dokončení domů se počítá většinou 20% rozvodu navíc, které v budoucnosti jako když najdete. Zeptejte se sami sebe: Budu potřebovat 20% rezervy na dokončení domu? Nebraňte se budoucnosti! Kdo ví, co budete chtít za 5 let do Vašeho domu ještě nainstalovat. Například se rozhodnete na střeše namontovat FVE a efektivně tak začít využívat vlastní elektrickou energii. Pro tyto případy budete potřebovat další místo, které budete mít k dispozici z Vašich rezerv.

Důležité: Také pamatujte na rozvaděč do garáže nebo na zahradu! Kdo ví, jestli za pár let nebudete chtít na zahradě postavit bazén s možnosti ovládání, zapnutí zahradního osvětlení při otevření dveří na terasu. V garáži se můžete rozhodnout postavit zařízení k nabíjení Vašeho elektro-automobilu, …

Tip č. 3: Dostatečné množství chrániček – “husích krků”

Dalším důležitým bodem ve fázi plánování jsou chráničky – tzv. “husí krky”. Dostatečné množství potrubí na správných místech přináší do budoucna velkou flexibilitu a sníží budoucí náklady.

Chráničky ve stropě, stěnách nebo v podlaze

Velmi důležité: Pamatujte na dostatečné zasíťování ve stropě. Proč? Například pro:

  • Vaše osvětlení,
  • Senzor přítomnosti,
  • Stropní reproduktory a
  • požární hlásič

Mějte prosím na paměti jedinou věc – systém musí být otevřen všem inteligentním funkcím a možnostem! Pokud je instalace ve stropě již hotová, je velice obtížné zrealizovat dodatečné úpravy. Ano je to možné, ale kolikrát na úkor vzhledu.

Kromě klasického potrubí nebo husích krků ve stropě lze stejně plánovat instalaci v podlaze nebo stěnách pro spínače, tlačítka, zásuvky, … a síťové kabely. Neplánujte jen typická místa jako například pro PC a TV, ale také uvažujte s možností napojení zařízení v kuchyni nebo pračky v prádelně. Pokoje jsou v budoucnu dimenzovány i pro jiné účely, takže by zde měl zůstat také flexibilní prostor.

Propojení rozvaděčů

Pro komunikaci mezi Miniserverem a rozvaděčem, kotlem, routerem,… jsou chráničky životně důležité! A to nejen pouze mezi rozvaděči.

Husí krky pro budoucí možnosti

Chystáte se v budoucnosti instalovat zařízení, která nejsou z dnešního pohledu pro Vás aktuální? Přesně to je okamžik, kdy byste měli přemýšlet na pověstné “co kdyby”. Chránička je minimální náklad, který Vám v budoucnosti otevře možnost automatizace – například možnost nabíjení elektro-automobilu.

Uvažovali jste někdy, že si v budoucnu pořídíte eletro-automobil? Je to reálné? Pak je třeba pro nabíjení auta přemýšlet o dodatečné instalaci z rozvodné skříně. Když budete mít připravené potrubí pro dodatečnou instalaci, budete mít z části vyhráno.

Pro dobíjení elektro-automobilu můžete v budoucnu využít i systém FVE. Byla by škoda vše dodělávat a sekat do zdi, když můžete mít již dnes vše, co potřebujete…

S našimi prvními 3 tipy máte dobrý základ pro plánování inteligentního domu . Naše další tipy se budou zabývat správným zapojením kabeláže!

 

Chci být informován o novinkách