Chytré podlahové topení – dobrý byznys

David Nebor
15 července, 2021 in Pro partnery

Inteligentní regulace podlahového topení může být skvělou převahou nad konkurencí. Má funkce, o kterých se obyčejným termostatům jenom zdá, a přitom může být i levnější. Nabídněte ji zákazníkům i vy.

V dnešní době se stále více rozmáhá využití elektrického podlahového vytápění. U pasivních domů nejsou náklady na vytápění příliš vysoké, a proto je zde elektrické podlahové vytápění často vhodným řešením. Společnosti jako Fenixgroup, Devi nebo náš partner CarbonHeated umožňují cenově dostupná řešení prakticky pro každého. Loxone potom dodává množství chytrých funkcí, které zařídí centrální jednotka. Rohože, fólie a další spíná pomocí relátek a termostat už není třeba.

Ovládání je zrádné

Pokud chceme dosáhnout v místnosti přesné teploty a optimálních nákladů na vytápění, vzniká první obtíž. Prahová regulace, kterou dnes využívá drtivá většina termostatů, zde silně pokulhává.

Termostat prakticky není možné nastavit tak, aby se teplota v místnosti udržovala efektivně a příliš nekolísala. Chytré termostaty, které si s tímto problémem už umí poradit, se cenou blíží horní polovině 10 tisíc korun. Pokud jde o možnost ovládat je skrze aplikaci, často vidíme cloudové řešení a tedy možnost, že jsou data vašich zákazníků v ohrožení. S Loxone zůstávají veškerá data přesně tam, kde mají být: uložená u zákazníka doma (bez cloudu). Přitom skrze aplikaci je možné řídit budovu odkudkoli na světě.

Inteligentní regulace pokojové teploty v aplikaci
Nastavení režimů v kalendáři

Vítězství nad úsporami

Pokud se zeptáte nás, byli bychom nejraději, kdyby termostaty úplně zmizely ze zdí. V našem systému vám k ovládání stačí jen relátko a teplotní čidla, o zbytek už se postará naše řídicí jednotka – Miniserver. Ten se naučí, jak dlouho trvá natopit danou místnost na požadovanou teplotu a podle toho topí. Tak je možné kolísání teploty v místnosti téměř úplně eliminovat v každé budově.

Samozřejmostí je individuální zónová regulace a další funkce, které ocení každý. Jsou to: Nastavení vytápění dle kalendáře a možnost různých režimů. Také nesmíme zapomenout na to, že je možné spínat vytápění na základě přítomnosti člověka v místnosti.

Nastavení režimů v kalendáři

Klíčem k efektivní úspoře pomocí systému Loxone je to, jaké mu dáte možnosti. Už samotné vytápění má mnoho funkcí a vlastností, které zákazníci i partneři Loxone milují. Ale synergie s ostatními technologiemi dává budovám nový level. Krásným příkladem je inteligentní ovládání energie. Loxone může spínat ohřev vody, vytápění a další energeticky náročné úkony právě v době nejvyššího výkonu FVE. Tím se ohřeje voda i vytopí domácnost zadarmo.

Stínění se nezatáhne, pokud se má topit. Naopak, pokud je budova v režimu chlazení, Miniserver předvídá přílišný nárůst teploty a včas zatáhne stínicí techniku (dle počasí a naučených dat). Stejně tak inteligentní ventilace neplýtvá penězi vynaloženými na vytápění. Účelem je využít potenciál každé technologie na maximum, ať je ve výrobní hale, nebo v garsonce.

Nastavení různých teplot pomocí aplikace

Co nabízí inteligentní regulace podlahového topení s Loxone?

Se samotným Miniserverem a 1-Wire extensionem můžete ovládat až 8 zón elektrické podlahovky (8x bezpotenciálové relé 230 V AC, 10 A).

Zároveň automaticky získáte všechny tyto funkce:

  • Individuální zónová regulace v aplikaci
  • Možnost integrace 12 okenních kontaktů
  • Jednorázové úpravy teploty pomocí časovače
  • Režim komfort (doba kdy má být vytopeno)
  • Režim úspory (úsporný režim)
  • Režim ochrany budovy (temperování budovy)
  • Uživatelské režimy (individuální nastavení pro svátky, návštěvu, party atd., možné pro každou místnost)
  • Ovládání odkudkoli na světě z App
  • Vytápění na základě venkovní teploty
  • Reset automatiky pro uvedení místnosti do původního nastavení
  • Ochrana proti přetopení podlahy
  • Notifikace: Případné potíže nebo jiné důležité informace dostane uživatel / technik formou e-mailu nebo push oznámení na telefonu
  • Inteligentní učení a regulace teploty dle získaných dat
  • Diagnostika topné soupravy
  • Statistiky
  • Ochrana dat a soukromí, žádný cloud
  • Ovládání centrálně i jednotlivě
  • Prakticky neomezená rozšiřitelnost
  • Pozáruční podpora a konfigurace
  • Správa uživatelů: Každý uživatel může mít individuální práva pro ovládání topení např. jen ve své kanceláři nebo pokoji
  • Vlastní automatická pravidla: Uživatel si přímo v aplikaci nastaví vlastní možnosti automatizace (např. minutu před začátkem zpráv zatáhnout žaluzie)
  • Ovládání pomocí QR kódů a NFC nálepek
  • Podpora služby Zkratky Apple včetně hlasového ovládání Siri
  • Aktualizace zdarma: Systém již 11 let pravidelně dostává aktualizace, které přinášejí nové funkce a zlepšují výkon (pro hardware i aplikaci)
  • Žádné termostaty na zdi
  • A mnoho dalších libovolných funkcí a nastavení

Jak přesně funguje vytápění s Loxone?

Systém může sloužit i k ovládání složitých otopných soustav a MaR systémů. Je možné proporcionálně regulovat hlavice a směšovací ventily. Také ovládat různá tepelná čerpadla, kotle, ohřívače a vzduchotechniku. Systém Loxone pro vytápění využívá tzv. fuzzy logiku, strojové učení a predikce, které slouží k přesném udržování nastavené teploty. Dle nastaveného kalendáře se aktivují různé režimy vytápění, ty je možné spínat i vlastní logikou, přítomností člověka v místnosti nebo dokonce na základě aktuálního výkonu FVE.

Kolik stojí?

8 zón vytápění řešených pomocí relátek na Miniserveru:

 

Schéma podlahového vytápění
Loxone Hardware: Cena:
Miniserver 1 ks 13 558 Kč
1-Wire Extension 1 ks 3 841 Kč
1-Wire senzor set 10 ks 2 295 Kč
1-Wire teplotní čidlo 8 ks 2 497 Kč
Cena celkem 22 191 Kč
Cena za 1 zónu 2 774 Kč

Se všemi těmito funkcemi se jako instalační partner Loxone můžete stát prakticky bezkonkurenční. Ve vašem oboru není nikdo, kdo by dokázal podlahové topení vyřešit takto rychle, s takovými funkcemi a za takovou cenu. Navíc, s Loxone se vám otevírá obrovské množství možností, nemusíte řešit pouze topení. Jde o systém, který slouží k automatizaci budov. Můžete s ním řešit vše od osvětlení a stínění, přes funkce multiroom audia a zábavy, až po fotovoltaiku, komplexní otopné soustavy a energeticky úsporná řešení.

Konzultace

Zaujalo vás to?


Pokud ještě nejste Loxone Partnerem a rádi byste svým zákazníkům nabídli podobné řešení inteligentní regulace vytápění, kontaktujte nás a rádi vás informujeme ohledně možnosti spolupráce, samozřejmě jsou zde možnosti i pro teplovodní vytápění a další. Případně se nejdříve přihlaste na náš Intro webinář, kde vám představíme možnosti systému a odpovíme i všechny technické dotazy.

Konzultace

Zaujalo vás to?

Pokud ještě nejste Loxone Partnerem a rádi byste svým zákazníkům nabídli podobné řešení inteligentní regulace vytápění, kontaktujte nás a rádi vás informujeme ohledně možnosti spolupráce, samozřejmě jsou zde možnosti i pro teplovodní vytápění a další. Případně se nejdříve přihlaste na náš Intro webinář, kde vám představíme možnosti systému a odpovíme i všechny technické dotazy.

Chci být informován o novinkách