Automatizovaná zelená fasáda


19 července, 2022 in Reference
Takzvané zelené stěny, zelené fasády nebo vertikální zahrady do měst dokonale vnášejí více zeleně. Ta nejenže přináší ekologické výhody. Zeleň na fasádě slouží také jako izolační materiál, podporuje biologickou rozmanitost, čistí vzduch, zlepšuje mikroklima a tím zvyšuje kvalitu života. Španělský partner Loxone, společnost Verdtical Ecosistema, se specializuje na automatizaci vertikálních zahrad. Miniserver se tak podílí na zkvalitňování životního prostředí.

Co zelená fasáda přináší lidem a životnímu prostředí?

Vertikální fasáda má bránit ztrátě biologické rozmanitosti. Naopak ji zvětšuje a při tom absorbuje látky znečišťující ovzduší. Jsou tady i další výhody ekologizace fasády:

  • Snižuje efekt tepelného ostrova. Zeleň v létě sníží vnitřní teplotu budovy až o 5 °C, v zimě teplotu udržuje. To může znamenat úsporu až 500 eur (skoro 13 tisíc korun) na 1 m² za rok.
  • Nižší riziko povodní. Zadržuje většinu dešťové vody.
  • Nízká spotřeba vody díky uzavřenému oběhu.
  • Jeden metr čtvereční rostlinného porostu zachytí 130 gramů prachu za rok.
  • Filtruje škodlivé plyny a těžké kovy.
  • Zelená vegetace na pracovišti zvyšuje lidský výkon a pohodlí pracovníků.
  • Krytí rostlinami funguje jako izolační materiál, navíc snižuje hluk až od 10 decibelů.
  • Vertikální zahrady slouží ve městě jako stanoviště zvířat.
Podpora ozelenění fasády Zelené fasády nejen dobře vypadají, ale mají svůj smysl v ekologii. V některých městech je již ozeleňování fasád při stavbách povinné, proto se mu dostává finanční podpory. Platí to například ve Vídni, Hamburku nebo Frankfurtu nad Mohanem.
Zelená střecha na městské budově

Snadnější údržba zelených fasád

V městské džungli můžeme vidět krásné zelené fasády. Ty vyžadují náročnou údržbu. Proto nabízí partner Loxone, společnost Verdtical Ecosistema, inteligentní ovládání vertikálních zahrad. Miniserver umožňuje spojení řady automatismů, ať už jde o osvětlení, zavlažování, monitorování nebo energetickou účinnost. Snížení počtu manuálních úkolů ušetří práci.

Vertikální zahrada na kancelářské budově v Barceloně

Společnost Verdtical Ecosistema vytvořila v Barceloně vertikální zahradu pro budovu s kancelářemi. Technologie Loxone zjednodušila údržbu rostlin a ekologický systém.

Bylo pro nás výzvou nabídnout komplexní řešení automatizace složené z monitorovacích, bezpečnostních a preventivních protokolů pro živý ekosystém. Rostliny mají různé potřeby, proto je nutné vzít v úvahu řadu faktorů. Ty znamenají včasná opatření a zároveň snížení nákladů a počtu úkolů, které souvisejí se systémem ekologizace. Díky Loxone jsme tyto úlohy snadno naplnili.
Antonio Guzman

projektový manažer, Verdtical Ecosistema

Fakta

Lokace:
Polígono industrial Potosí (Barcelona).
Edificio Urbaser



Rok výstavby:
2020



Velikost:
250 m² vertikální zahrady a 350 m² zelené střechy



Loxone Partner:
Verdtical Ecosistema



Komponenty Loxone:
Miniserver
Tree Extension
Nano DI Tree
5 AI Extension
Modbus Extension
Relay Extension

Zelený mozek zelených stěn: Co automatizoval systém Loxone?

Vertikální zahrada administrativní budovy se skládá z 20 panelů s různými zónami. Virtualizační platforma Enmotic se napojuje na Loxone Miniserver a sbírá data z několika skupin instalací současně.

1. Regulace vlhkosti

Regulace vlhkosti panelů je individuální, protože každá rostlina má jiné potřeby. Pokud dojde k překročení požadované vlhkosti, na mobil přijde varování. Když je vody nedostatek, zavlažování se automaticky spustí.

2. Kontrola slanosti

I slanost v substrátu je důležitý faktor, který musíte znát, abyste mohli použít potřebné hnojivo. V případě překročení limitu soli systém odešle varování na mobilní zařízení.

3. Monitorování spotřeby vody

Průtokoměry řídí spotřebu vody, litry zaznamenávají za hodinu, den, měsíc i rok. Tyto informace odesílají do Loxone Miniserveru a vytvářejí diagramy pro řízení spotřeby. O tom, zda je potřeba nepřetržité zavlažování či nikoli, rozhodnou senzory teploty a vlhkosti. Tento přístup předchází i chorobám rostlin, například napadení šedými plísněmi.

4. Výstražný systém

Loxone pozná, pokud by došlo ke ztrátě vody ze zavlažovacího potrubí, zablokování elektromagnetického ventilu, technickému problému nebo nedostatku světla. Každou poruchu nebo jinou událost systém nahlásí. Následná údržba tak může být velmi rychlá. Včasná reakce ušetří spoustu času a zelenou fasádu ochrání. Na střeše se dále nachází malá vodní nádrž s rostlinami a živočichy. Hladina vody je neustále pod kontrolou. Pokud překročí nebo naopak nedosáhne na hraniční hodnoty, systém opět odešle varování.

Úspora energie s ekologickou fasádou

Zelená fasáda má nejen inteligentní řízení a výstražný systém, ale nabízí i potenciální úsporu energie. Tam, kde budova dříve vytvářela tepelný ostrov, je nyní teplota udržovaná. A k jednoduchému zábradlí přibyly fotovoltaické panely a větrné turbíny, které pro vertikální zahrady vyrábějí elektřinu.

Vertikální zeleň na snímcích:

Zaujalo vás to?

Elektrikář
Jste elektrikář? Chcete svým zákazníkům nabídnout jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru? Kontaktujte nás a využijte silné spolupráce se společností Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.
Ikona lopaty
Máte vlastní projekt? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci všech druhů projektů, ať už se jedná o inteligentní dům, komerční nemovitost nebo speciální projekt.

Chci být informován o novinkách