Automatizace zubní kliniky Somadent


23 března, 2022 in Reference

Čas ukázal a prověřil, že Loxone Miniserver je jako centrální jednotka inteligentní automatizace ideálním řešením nejen pro domácnosti, ale i komerční budovy i speciální aplikace. Příkladem je třeba zubní klinika Somadent ve Staré Ture, kde investora zaujala možnost zjednodušení ovládání a kontroly nad celou budovou. Systém Loxone se stará například o ovládání osvětlení, stínění, topení a dalších technologií. Mnohé funkce vytvořily nejlepší podmínky pro zaměstnance a maximální komfort pro pacienty.

Čas ukázal a prověřil, že Loxone Miniserver je jako centrální jednotka inteligentní automatizace ideálním řešením nejen pro domácnosti, ale i komerční budovy i speciální aplikace. Příkladem je třeba zubní klinika Somadent ve Staré Ture, kde investora zaujala možnost zjednodušení ovládání a kontroly nad celou budovou. Systém Loxone se stará například o ovládání osvětlení, stínění, topení a dalších technologií. Mnohé funkce vytvořily nejlepší podmínky pro zaměstnance a maximální komfort pro pacienty.

Co řídí Loxone?

Mozek instalace – Miniserver – ovládá všechny funkce od osvětlení, přes stínění, vytápění, větrání, alarm, přístupový systém až po zavlažování zelených ploch. Klinika pojímá 8 zubních ambulancí s recepcí, RTG a příslušenstvím. V budově se nachází i 2 samostatné byty propojené s klinikou a samostatná garáž.

Projekt představuje řízení celé budovy. Přístup do kliniky i garáže je řešený kódovou klávesnicí NFC Code Touch. Využité bylo převážně osvětlení LED pásy osazené v sádrokartonových stropech a výhradně 24V napájení, které je kompletně zálohované akumulátory. Ve zdravotnických zařízeních je totiž předpisy nařízené zálohované napájení na minimálně 30 minut.

Systém Loxone integruje ovládání téměř všech součástí budovy. Správně nastavená automatika se za nás postará o úkony, na které bychom jinak museli neustále myslet. Ulehčuje nám tím život i šetří čas. Nemusíme manuálně nastavovat ventily radiátorů ani pamatovat na zavření ventilů vody v práci a také na konci týdne kontrolovat každou místnost, jestli jsme nenechali svítit.

MUDr. Martin Lisý

Odborný zástupce

Fakta

Lokalita: Slovensko, Stará Turá (Trenčínský kraj)


Loxone Partner: MMS servis; web: www.dohlad.info


Realizace: 2020-2021


Název projektu: Somadent, mikroskopická stomatológia


Komponenty Loxone:
Miniserver
• Audioserver
• Relay Extension
DI Extension
• 1-Wire Extension
• Modbus Extension
Tree Extension
• Hlavice Tree
• RGBW 24V Compact Dimmer Tree
• Senzor přítomnosti
Touch Tree
Nano 2 Relay
Nano DI Tree
NFC Code Touch

Zálohování zubních elektrických křesel a sterilizace

V zubních ambulancích je důležité i zálohování zubních křesel, aby byly v případě výpadku elektřiny vyšetření či zákrok dokončené. Je proto důležité zajistit distribuci zálohovaného napájení z UPSky, a to jen tam, kde je potřeba. Proto se Loxone stará o spuštění napájení těch křesel, která jsou reálně právě využita.

S tím je úzce spojené i zajištění sterilizace ambulance germicidními lampami po ukončení provozu. V praxi to znamená, že lampy sterilizují jen ty ambulance, na kterých se v ten den pracovalo, což zvyšuje životnost lamp.

Zavlažování zahrady

Z bytové a ambulantní části je možnost vstupu na terasu s markýzou, která je ovládaná systémem Loxone. Ten se stará i o správné zavlažování travnatých ploch. „Závlaha přesně ví, kdy a kde má zavlažovat v součinnosti s automatickou sekačkou. Meteostanice dá pokyn na vytáhnutí markýz a žaluzií v případě silného větru, pochvaluje si MUDr. Martin Lisý,“ odborný zástupce zubní kliniky Sodament.

Pohled na kliniku z venku

Zabezpečení a přístupový systém

O bezpečnost je v klinice dobře postaráno. Poplašný systém se automaticky aktivuje při odchodu poslední osoby, stačí použít odchodové tlačítko. Ráno první zaměstnanec odemkne pomocí zadání číselného kódu na klávesnici a tím alarm deaktivuje. Loxone dává zaměstnancům možnost jednoduchého ovládání v aplikaci odkudkoli a zároveň mají kontrolu nad situací v budově (např. otevřená/zavřená okna či dveře, aktivování alarmu apod.).

Bezpečnostní systém se aktivuje automaticky a sleduje jakýkoli pohyb v budově. Díky Loxone se už více nemusíte bát, že bychom si neotevřeli v případě zapomenutých klíčů, protože žádné klíče nepotřebujeme. Systém má obrovské možnosti, ale je jen tak dobrý, jak dobře je nastavený a vyladěný.

MUDr. Martin Lisý

Odborný zástupce

Kódová klávesnice NFC Code Touch na stěně
Kamerový systém umístěný na venkovní fasádě budovy

Loxone Partner: MMS servis

Instalaci systému Loxone v zubní klinice Sodament realizovala společnost MMS servis, které je Loxone Partnerem od roku 2017. Více než 25 let se věnují bezpečnostním systémům, od roku 2003 rozšířili činnost o kamerové a přístupové systémy, které v dnešní době tvoří více než 50 % celkové činnosti společnosti. V rámci inteligentních elektroinstalací se zaměřují převážně na rodinné domy, ale i průmyslové projekty.

Nahlédněte, jak to vypadá v prostorách kliniky

Pohled na halu kliniky Sodament
Senzor přítomnosti
Recepce kliniky Somadent
ambulance s křeslem
Tlačítko Touch Tree na stěně
LED osvětlení osazené v sádrokartonovém stropu

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikář

Jste elektrikář?
Chcete svým zákazníkům také nabízet jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru, který se hodí do projektů všeho druhu? Kontaktujte nás a využijte silnou spolupráci s Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Ikona lopata

Máte vlastní projekt?
Chcete také využít Loxone ve vašem specifickém projektu? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci domů, komerčních nemovitostí nebo speciálních projektů.

Chci být informován o novinkách