Automatizace v Loxone kancelářích – přístupový systém


3 listopadu, 2011 in Reference

Dnes si povíme něco málo o tématu, na který řada z Vás již dlouhou dobu čeká. Tím tématem je přístupový systém a my Vám teď povíme, jak jednoduše takový přístupový systém vytvořit. Bedlivě se začtěte a čerpejte inspiraci, jak jednoduše lze pomocí Miniserveru vytvořit funkční přístupový systém za pár minut.

Přístup do budovy: výchozí stav

Pouze někteří zaměstnanci (kteří pracují od brzkých ranních hodin) mají k dispozici klíče od vchodových dveří. Pokud ale zrovna přijdou pozdě, může se stát, že ostatní stojí před budovou.

A protože má skoro každá kancelář svůj zámek, začínáme každý den nepříjemných kolečkem kolem celé budovy.

Tento stav je nyní ale passé. V kancelářích společnosti Loxone nikdo nemá žádný klíč.

Přístup přes 1-Wire Extension & iButton

Přístup do budovy a všech místností je realizován pomoci iButtonu. Tento čip má velikost knoflíku a nese v sobě světově unikátní ID, které je nezaměnitelné. Pokud jej tedy přiložíte ke čtečce, nemůže se stát, že jej nepozná nebo zamění. iButton je možná levnější, než klíč – stojí totiž kolem 70 Kč (3€).

iButton-Schluesselbund

iButton s jedinečným ID (Typ: iButton DS1990 F5 s držákem)

K přenosu dat je využíván protokol 1-Wire, který komunikuje přes naše 1-Wire Extension. Přes iButton čtečku je ID iButtonu přeneseno k 1-Wire Extensionu.

ibutton-leser

iButton čtečka se připojuje na 1-Wire Extension (Typ: iButton Probe Touch only)

Ke každým dveřím jsme nainstalovali tuto iButton čtečku, která otevírá elektronický zámek. Ten je obsluhován relátkem Miniserveru.

Každý pracovník vlastní místo svazku klíčů jeden iButton čip, který mu dovoluje vstup do místností, které souvisí s jeho zaměstnáním. iButtony byly naučeny v Loxone Configu (je možné zadat čipy pomocí ID i ručně).

Jakmile je iButton přiložen ke čtečce, odešle jeho ID na 1-Wire Extension. V Loxone Configu je tento iButton označen jako vstup a je možné s ním otevírat dveře, rozsvěcet, spínat zásuvky…

Více než přístupový systém

Tím, že jsme naší stařičkou budovu vybavili iButtonem, nechceme dokázat, že pomocí něj lze udělat vynikající a levný docházkový systém… Chceme od něho ještě o trošku více.

Zde jsou 3 příklady, které ukazují, že pokud se použije trocha fantazie, lze z obyčejného iButtonu a jednoduché domácí automatizace dostat daleko více:

Sledování příchodů

Jednotlivé příchody jsou Miniserverem zaznamenávány. Díky unikátnímu ID každého iButton lze určit, kdo otevřel dveře a kdy. Dodatečně je ve vizualizaci použit Tracker a můžeme vidět veškeré časy a přístupy.

Aktivace osvětlení a PC při otevření dveří

Protože iButton funguje jako vstup a může být libovolně použit v programování, lze s ním realizovat mnoho funkcí. Když ráno otevřu dveře, provedou se následující funkce:

  • Alarm v budově se deaktivuje
  • Vstupní hala se rozsvítí
  • Rozsvítí se světlo v mé kanceláři (pokud je venku ještě tma a není světlo)
  • Nastartuje se kávovar (sepnutí přes zásuvku)
  • Nastartuje se počítat (úřes Wake-on-LAN)

Monitoring oken

iButton čtečka má v sobě zabudované zelené a červené LED světlo. To lze také velice prakticky využít:

  • Standardně svítí iButton čtečka zeleně – v Loxone stylu Winking smile
  • Pokud je nějaké okno v budově otevřeno, svítí LED čtečky červeně – tak poznáme, že bychom měli před opuštěním budovy okna zavřít

Okenní senzory jsme dodatečně osadili EnOcean okenními senzory – jedná se přeci o starou budovu bez možnosti dodatečné kabeláže.

Obě LED čtečky jsou napájeny pomocí analogového výstupu Miniserveru (popřípadě Extensionu) – potřebují ke svému napájení pouze 2V při 20mA a s analogovým výstupem si skvěle vystačíme.

Jednoduchá realizace: Všechny funkce na jedné stránce

Kdo si myslí, že programování bude složité a ještě navíc bude na mnoho stránkách s použitím skriptovacích jazyků, ten se šeredně mýlí! Popsaná funkcionalita se dá s trochou cviku zvládnout během několika minut. Veškeré programování a logika se vejde na jednu stránku programu!

Můžete si také program stáhnout a otestovat. Těšíme se na Vaše komentáře a příspěvky. Ke komunikaci můžete využít jak blog, tak samozřejmě i naše fórum.

Chci být informován o novinkách