Perfektní spojení tepelných čerpadel AC Heating a Loxone


27 října, 2021 in Know How

AC Heating je výrobce a vývojář tepelných čerpadel a řídicího softwaru. Propracované technologie společnosti je možné bez problému integrovat do systému automatizace Loxone jen pomocí UTP kabelu. O zbytek se postará Miniserver s protokolem Modbus. A inteligentní řízení vytápění je na světě.

Společnost AC Heating už od roku 2009 vyvíjí a vylepšuje svůj vlastní řídicí software Cascade Control (xCC). Základem xCC je ekvitermní řízení, pomocí něhož se řídicí systém snaží o maximální efektivitu vytápění i chlazení budov. Systém si sám zpracovává informace o vnitřní i venkovní teplotě a počítá, jak moc je nutné topit.

Produkty AC Heating vytápí už desítky bytových komplexů a komerčních prostor a stovky rodinných domů po celé ČR. Jejich odborníci vám pomohou s kotlíkovými dotacemi, a dokonce i s Novou zelenou úsporám. Celkově se firma profiluje jako velmi zajímavý dodavatel řešení pro tepelná čerpadla.

Společná komunikace

Tepelné čerpadlo zásadně ovlivňuje provozní náklady domu. Proto je klíčové, aby systém vytápění či chlazení fungoval úsporně a ekologicky. Na to se musí chytře!

Loxone si předává informace s tepelným čerpadlem. Zná požadavky na vytápění a díky čidlům i reálnou teplotu v místnosti a venku. Čerpadlo díky informacím od Loxone hned ví, jak topit. Systém potom teplotu v místnostech reguluje sám, uživatele ovládáním nezatěžuje. To je skutečná inteligentní automatizace, které společně dosahují Loxone a tepelná čerpadla AC Heating.

Uživatel v mobilní aplikaci nastaví svá přání – kdy chce dosáhnout jaké teploty. Stačí to udělat jednou, dům už se pak stará za něj. Není potřeba denně točit kolečky termostatů ani klikat v aplikaci. Teplota se reguluje podle přednastavených režimů.

Systém se sám naučí, jak dlouho trvá natopit / vychladit danou místnost. Například: Když chcete mít v 8 ráno v koupelně příjemných 24 °C systém si podle vnitřní teploty a předešlých zkušeností spočítá, kdy musí začít topit, aby to přesně stihl.

inteligentní regulace pokojové teploty
Nastavení různých teplot

Ovládání topení je v tomto případě jednoduché. Většinu času ho uživatel sám vůbec neřeší. Přesto má nástroj, kterým kdykoli může zasáhnout. Tím je mobilní aplikace (se vzdáleným přístupem), kde je možné měnit režimy vytápění a zároveň sledovat statistiky spotřeby energií.

Jakmile se naskytne v systému jakákoli potíž, na mobil přijde ihned notifikace. Dá se tak předejít škodám. S integrací AC Heating do Loxone zůstává i možnost služby dálkové diagnostiky tepelného čerpadla.

Propojenější je šikovnější

Loxone navíc umožňuje i zónovou regulaci. Co si takhle nechat koupelnu vyhřát ráno, když ji využívají členové domácnosti před odchodem do práce a školy? A co když jim je příjemné mít v obýváku o něco vyšší teplotu než v ložnici? Stačí využít hlavice pro automatické ovládání teploty v jednotlivých okruzích. V aplikaci lze potom pro každou místnost nastavit ideální teplotu.

Ale ten pravý bonus teprve přichází. Loxone není pouze jednoúčelovým řešením pro ovládání topení, ale univerzální a dále rozšiřitelný systém. Lze na něj napojit osvětlení, stínění, klimatizaci, zvonek, zabezpečení, fotovoltaiku, audiosystém a další technologie. Zákazník investuje do možnosti inteligentní automatizované domácnosti, kde spolu veškeré technologie spolupracují a usnadňují každodenní fungování.

Mnohé možnosti použití Miniserveru

I díky tomu se dá regulace teploty ještě zefektivnit. S vytápěním a klimatizací totiž začne spolupracovat i stínění, případně i ventilace. Vzájemně se dokáží sehrát tak, aby ideální teploty dosáhly tím nejúspornějším a nejefektivnějším způsobem. Protože stínění může v létě dobře pomoci s vychlazením interiérů. V zimě stínění nesjede dolů a podpoří topení, tedy pokud by se místnost i v zimě samovolně nepřehřívala (vnější vlivy), pak by stínění zasáhlo a samozřejmě by se v dané místnosti netopilo.

Jak integrovat tepelná čerpadla AC Heating do Loxone?

Propojení obou systémů je řešeno ethernetovým kabelem přes místní síť LAN. Komunikace potom probíhá pomocí protokolu Modbus. Systém Loxone dostane informace o provozních stavech TČ a zpět předává požadované a aktuální teploty jednotlivých místností. Podrobný návod k integraci najdete zde.

Schéma integrace AC heating do Loxone
Tip

Náš tip:

Doporučujeme využít tlačítka Loxone Touch v nich najdete teplotní a vlhkostní senzory. Z těchto čidel se odesílají informace do systému Loxone, který zpracovává aktuální uživatelské nastavení a podmínky. A výsledek posílá tepelnému čerpadlu. Tlačítka se využívají k ovládání osvětlení, stínění a hudby v chytré domácnosti, zatímco se díky nim Loxone stará o topení, popř. rekuperaci. Samozřejmě pokud zmíněné technologie nechceme ovládat, Touch pozbyde svoje využití.

Loxone má režimy komfort, úspora a ochrana budovy. Ty určují povolené odchylky teplot v budově. Spouští se na základě přítomnosti v místnosti, dle kalendáře či vlastní logiky. Dále systém zpracovává údaje o počasí a venkovní teplotě, které využije při práci s otopnou soustavou. O topení řízeném Loxone tak ve výsledku ani nevíte, špičková technologie od AC Heating zajistí dostatečný výkon v pravý čas za co nejmenší peníze, aby se regulace vůbec mohla uskutečnit.

Pojďme do toho spolu…

Ikona domu

Chcete si užívat produkty Loxone?

Rádi vám jako výrobci zdarma představíme možnosti inteligentní elektroinstalace i možnosti řešení konkrétních potřeb v rámci individuální konzultace. Připravíme i kalkulaci potřebných produktů. V případě zájmu vám také najdeme ideální realizační firmu.

Ikona elektrikáře

Chcete realizovat inteligentní elektroinstalace?

Využijte bohatý sortiment produktů včetně koncových prvků od jednoho výrobce. K dispozici budete mít unikátní software bez licencí, s nímž zvládnete špičkové funkce i bez znalosti programování. Váš úspěch podpoříme špičkovou individuální podporou.

Chci být informován o novinkách