7 hloupých mýtů o chytrých domech


9 dubna, 2013 in Know How

Chytrý dům je něco, co si nemůžu dovolit… Inteligentní dům? Nechci, aby můj život ovládal dům… Domácí automatizace? Nic pro mě… To jsou slova, fráze, motta a příspěvky, které kolují nejenom internetem. Je ale vše toto pravdivé?

Rozhodli jsme se sepsat několik zásadních mýtů, se kterými se setkáváme, slýcháme nebo jsme je někde četli a týkají se chytrého bydlení. S těmito mýty se můžete setkat na jakémkoliv místě a od jakéhokoliv člověka. Uvidíme, zda jsou pravdivé:


1) Chytrý dům si nemůžu dovolit!

CenaVíte, proč vznikla společnost Loxone? Vznikla právě proto, aby se tento mýtus vymazal. Vyvinuli jsme cenově dostupné řešení, které si může dovolit skutečně každý, kdo právě staví rodinný dům nebo prochází rekonstrukcí. Chytrý dům již není otázkou miliónů ani statisíců, ale u nás se bavíme o desetitisících. Nevěříte? Podívejte se na naší vzorovou kalkulaci. Pokud si člověk spočítá veškerou řídící techniku v domácnosti – žaluzie, závlaha, topení, … vyjde mnohdy výrazně levněji se systémem Loxone než v “klasice”.


2) Inteligentní dům není pro mě…

Inteligentní dům není pro měTento mýtus je spíš dílem nevědomosti a možná i trošku předchozího bodu. Často se totiž člověk setká v médiích s velmi nešťastným pohledem na chytré domy, které jsou spíše úryvky z posledního bestselleru Sci-Fi literatury. Inteligentní systém šetří lidem drahocenný čas, dbá na jejich bezpečnost, udržuje stále klima a výrazně zvyšuje komfort bydlení. Nelíbila by se Vám nějaká funkce z našich referenčních projektů?


3) Nechci se spoléhat na jeden centrální prvek

Centr¨ální prvekMiniserver je ve své podstatě malé PLC, které řídí Vaší domácnost. Zařízení typu PLC řídí daleko komplexnější věci kolem nás – teplárny, výměníky, … Ano, PLC pochází z průmyslu, kde je chybovost absolutně nežádoucí. Miniserver vychází právě z tohoto standardu, ale na rozdíl od jiných PLC má svůj vlastní OS, který je optimalizovaný pro chod domácnosti, nikoliv továrny. Pokud bychom srovnali možnost výskytu chyby s automobilem (ve kterém je daleko více elektroniky než v domě), dostaneme se na stejnou pravděpodobnost. Kde jde o život? V automobilu nebo v domácnosti?


4) Nechci, abych musel ovládat dům pouze mobilem

Ovládání mobilemMobilní telefony, tablety, přístup přes web chápeme jako doplňkovou službu a v žádném případě nenahrazuje ovládání přes vypínače. Svůj dům ovládáte úplně běžnými tlačítky (v ceně od 100 Kč – nikoliv v ceně několika tisíců) jak jste doposud zvyklí – zapomeňte na drahá sběrnicová tlačítka. Díky systému Loxone však radikálně zredukujeme počty tlačítek a nejčastěji používané funkce zautomatizujeme – nelíbilo by se Vám takové odchodové tlačítko? Mobilní telefon pak vytahujete pouze při činnostech, které provádíte například jednou za měsíc a nebo třeba když si zapomenuté klíče 🙂


5) Můj dům je lehko zranitelný

Bezpečnost a kompatibilitaSoučasný trh s automatizační technikou je zaplněn mnoha ovládacími prvky od různých výrobců. Není úplně zdravé instalovat odlišné systémy v jednom domě. Nejen že každý samostatný systém má vlastní rozhraní, ale v kombinaci s dalším se může v domácí instalaci pěkně prodražit. Když vezmeme v potaz, že spojit dva různé ovládací prvky je občas nad lidský úkol. Dalším faktorem se může stát, že obzvláště bezpečnostní systémy napojené na jiný systém nemusí správně pracovat. Pokud chcete mít opravdu chytrý dům, věřte jednomu centrálnímu systému, který Vás určitě nenechá na holičkách. Kompatibilita, nastavení a pro uživatele hlavně ovládání musí být naprosto spolehlivé!


6) Jedná se řešení pouze pro novostavby

Čas s instalací šetří penízePokud nechcete sekat do zdi a opravovat díry po právě protažených kabelech, tak to není důvod se chytrého řešení vzdát! Existuje i jiná, jednodušší, cesta – bezdrátové řešení. Společnost Loxone vsadila na protokol EnOcean, který sdružuje více než 150 výrobců na celém světě. S bezdrátovým řešením můžete zapomenout na uklízení nepořádku. Bezdrátová instalace pak nabízí stejné možnosti, jako ta drátová.


7) Chytré domy nejsou tak rozšířené

Budoucnost chytrých domůJe možná pravdou, že technologie chytrých domů v České republice není zatím tak rozšířena. Ale neznamená to, že se domácí automatizace nevyvíjí a netestuje právě pro naše budoucí, pohodlné, bezpečné bydlení. Inteligentní elektroinstalace se za posledních pár desítek let dostává v hojném počtu i k nám. Proč myslíte? Jednoduchá technologie, která byla vyvinuta pro domácnosti v celé Evropě a je dostupná pro každého


Doufáme, že se nám podařilo vysvětlit pár věcí, mýtů nebo myšlenek, které se kolem chytrých domů nebo inteligentních instalací točí. Pokud stále přemýšlíte o domácí automatizaci, proč se na to nepodívat s Loxone společně? Podívejte se, jaké možností a řešení se pro Vás nabízejí!

Chci být informován o novinkách