Vlastné zásoby pokryjú až 93 % spotrebovanej energie rodinného domu v Belgicku


13/05/2021 in Referencie

Jeden z Loxone partnerov postavil dom pre svoju päťčlennú rodinu. Využíva hlavne elektrinu z fotovoltickej siete. Ich sebestačný domov si dokáže zaistiť až 93 % zo všetkej potrebnej energie. Obyvatelia vysvetľujú, ako dosiahli takto skvelé hodnoty.

Takmer sebestačný dom vďaka využitiu energie vyrobenej pomocou fotovoltiky

Využívanie elektriny z fotovoltického (FV) systému je nákladovo veľmi efektívne a ekologické. Slnko poskytuje energiu šetrnú k životnému prostrediu a bez oxidu uhličitého. tu aj ďalšie výhody, budova je napríklad energeticky takmer nezávislá. Kombinácia 6 solárnych panelov a 4 gélových batérií (4 × 12V 240Ah) dramaticky znižuje potrebu dodávok elektriny zo siete.

Vďaka zariadeniu Victron a riešenia od Loxone dokázal náš partner pri dome docieliť 93 % energetickej sebestačnosti. Môže to dokázať mesačným účtom za elektrinu. Päťčlenná rodina priemerne zaplatí 31 Eur.

Inteligentné riadenie energie vyrobenej FV sieťou zaisťuje Loxone Miniserver.

FV sieť spolu s Loxone poskytujú skvelé vnútorné osvetlenie
Rodina má prehľad o automatizovanej FV sieti na iPade

Spolupráca zariadenia so systémom

Obyvatelia môžu sledovať spotrebu energie. Zariadenie Victron riadi Miniserver cez protokol Modbus TCP. K premene slnečnej energie na elektrinu slúži striedač Victron MultiPlusII. Komunikačné centrum Cerbo GX umožňuje sledovať stav nabitia batérií, produkciu energie aj mieru jej spotreby. Zariadenie BMV702 zabezpečuje správu batérií a výpočty spotreby energie. W.E.S. 2 Server uloží celú históriu merania a analyzuje ju prostredníctvom aplikácie Loxone.

Dom postavalila spoločnosť Itinéraires Bois v roku 2018. Loxone Partner sa s touto spoločnosťou dokonca dohodol na dodávkách systému Loxone do všetkých jej ďalších projektov.

Dokonalé riadenie fotovoltiky vytvára sebestačný domov

Loxone Partner investoval do vybavenia na dokončenie inštalácie 6 500 Eur. A výsledok? Optimálne, inteligentné a intuitívne riadenie fotovoltiky, ktoré zaisťuje maximálne využitie solárnej energie:

Optimálne, pretože vďaka riešeniu Loxone a vhodnému nastaveniu  päť členná rodina dom s 93% sebestačnosťou.

Inteligentné, pretože FV inštalácia sa prispôsobuje poveternostným podmienkam. Systém Loxone mení konfiguráciu energiou v závislosti od počasia a vzhľadom na umiestnenie domu. Toto Miniserver vie. Vďaka absencii cloudu zároveň všetky dáta v bezpečí. Zostávajú doma a nikto iný ako rodina s nimi nemôže nakladať. 

Intuitívne, pretože Miniserver automaticky ovláda technológie s pomocou údajov o počasí a zvykov členov domácnosti. Ak to chce, môže rodina kedykoľvek prevziať nad systémom kontrolu. S tým pomôže bezplatná aplikácia alebo dotykové tlačidlá Touch Pure a Touch Surface.

 

Soběstačný dřevěný dům

Jednoduchosť a úspora času

Victron MultiPlusII, Cerbo GX, BMV 702 a W.E.S. 2 Server majú vlastné riadiace systémy. Tajomstvo efektivity Loxone sa ukrýva v tom, že používateľ môže ovládať všetky prvky systému cez jedno rozhranie. Obyvatelia sa nemusia učiť ovládať niekoľko zariadení a tým ušetria čas, ktorý môžu venovať príjemnejším činnostiam. Aplikácia Loxone je navyše vždy pripravená pomôcť.

iPad s aplikací Loxone
Prohlížení na iPadu
Dobré osvětlení pokojů

Pre správu používam iba jedno rozhranie. Systém sa riadi prakticky sám, ale kedykoľvek môžem všetko skontrolovať. Miniserver umožňuje mojej rodine optimálne riadiť energiu. V prípade potreby prevezme inteligentný energetický systém kontroly, ja sa tak nemusím obávať, že dôjde napríklad k poškodeniu batérie.

Mickaël Pallares Morel

Loxone Partner, DMPM

Ďalšie 3 príklady využitia:

1. Riadenie ventilácie (DCV)

Systém DCV (z anglického Demand Controlled Ventilation) funguje automaticky na základe informácií o kvalite ovzdušia a hodnotách CO2 v miestnosti. Tieto dáta získava Komfortný senzor. Prietok vzduchu závisí na skutočných potrebách domácnosti, aby nedochádzalo k stratám energie.

2. Inteligentné osvetlenie

Domové osvetlenie má napätie 24 V, ale nie 24 V napájanie, aby počas užívania nedochádzalo k stratám. Vďaka nášmu riešeniu umožňuje fotovoltická inštalácia nebývalej úspory v spotrebe energie. Je to vďaka priamej premene energie z batérií 48 V na 24 V.

3. Hudba

Napájanie Audioservera sa automaticky zapína podľa potrieb členov domácnosti. Pokiaľ je nevyužitý, napájanie zostáva vypnuté. To prináša ďalšie energetické úspory.

Izba s dreveným nábytkom
Strecha s fotovoltaikou
Aplikácia Loxone s nastavením osvetlenia
Jasne osvetlená kuchyňa

Chcete vedieť viac o Loxone?

Ikona elektrikár

Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom ponúknuť jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu so spoločnosťou Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Ikona lopata

Máte vlastný projekt?

Či už sa jedná o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt, radi vám poradíme, ako vyťažiť potenciál technológií na maximum.

Chcem byť informovaný o novinkách