Vlna horúčav? Nie s inteligentnou klimatizáciou

Lucia Pavkova
02/08/2023 in Know How

Súčasná vlna horúčav nám dáva zabrať a naznačuje, čo nás čaká v nasledujúcich desaťročiach. Aby sme aspoň na pár hodín unikli horúčave, zostáva nám často jediná možnosť: klimatizácia. To nemusí nevyhnutne znamenať veľké výdavky – automatizácia sa o to postará.

Rastie teplo, rastú náklady

V čase rastúcich teplôt a pretrvávajúcich horúčav je zníženie nákladov na chladenie dôležité (rovnako ako keď v zime chcete znížiť náklady na vykurovanie). Klimatické zmeny spôsobujú, že aj v tradične chladnejších oblastiach môžu náklady na klimatizáciu čoskoro prevýšiť náklady práve na vykurovanie.

Ale nejde iba o peniaze za energiu. Zjednodušenie ovládania a udržiavanie správnej teploty môže ruka v ruke s úsporami skvalitniť náš život.

Priemerná ročná teplota vzduchu na Slovensku od roku 1931

Priebeh priemernej ročnej teploty vzduchu na Slovensku v rokoch 1931-2021.
Zdroj: Slovenský hydrometeorologický ústav

Vnútri zima, vonku teplo

Mať klimatizáciu v prevádzke zároveň s otvorenými oknami alebo dverami, to nejde dohromady. Teplý vzduch vstupuje dovnútra, naopak ochladený vzduch uniká, a klimatizácia musí pracovať intenzívnejšie na udržanie požadovanej teploty. Takto funguje plytvanie a vyššia spotreba energie. Tento pálčivý problém rieši nielen domácnosti, ale sú k nemu náchylné aj komerčné budovy, hotely alebo školy. Môžete malým žiakom alebo zamestnancom haly nariadiť, aby neotvárali okná.

Dodržiavanie týchto opatrení je ale ťažko kontrolovateľný boj. A netrpí tým iba rozpočet domácnosti či firmy, vysoká spotreba je neprívetivá aj k životnému prostrediu.

So zatvorenými oknami a dverami vzduch lepšie cirkuluje a ochladzuje účinnejšie, čo vedie k príjemnej vnútornej klíme.

Ukazateľ komfortnej teploty na nástennom tablete

Ako to vyriešiť? Automatizovať riadenie klimatizácie! Stačí umiestniť okenné a dverové kontakty a inteligentne prepojiť s klimatizáciou. Senzory rozpoznajú otvorené okná či dvere a na základe toho klimatizáciu vypnú. Môžete tiež dostať notifikáciu do mobilnej aplikácie (prípadne cez audio systém), aby ste vedeli, že máte okná a dvere zavrieť. Keď to urobíte, aktívne chladenie bude pokračovať.

Pokiaľ dáte inteligentné ovládanie aj napríklad žalúziám, chladenie bude ešte efektívnejšie. Súhra s tienením zaistí nielen rýchlejšie ochladenie – hlavné je, že aktívne chladenie (klimatizácia) pobeží iba tak dlho, ako to bude potrebné. Akonáhle dosiahnete cieľovú teplotu, jednotka sa sama vypne dovtedy, kým bude znovu potrebná.

Úspora energie závisí na prítomnosti

V aplikácii Loxone ľahko nastavíte požadované teploty (stačí raz, na začiatku), ktoré sa majú dosiahnuť v určitú dennú dobu. Tak optimalizujete spotrebu energie a maximalizujete účinnosť klimatizácie. Okrem toho potom systém berie do úvahy vašu prítomnosť. Keď ste doma, systém udržuje príjemnú teplotu. Ale keď odídete, prepne sa do eko režimu, čím šetrí energiu.

Zvýšením úspor sa zrýchľuje aj návratnosť investície do inteligentného riadenia. Systém sa môže zaplatiť aj v priebehu niekoľkých mesiacov.

AC Control Air

Pripravte sa na dnešok aj budúcnosť

S AC Control Air je manuálne ovládanie klimatizácie minulosťou. Táto nenápadná krabička ľahko, rýchlo a bez problémov integruje klimatizácie popredných značiek ako GREE, Toshiba Daikin, Mitsubishi a Fujitsu do automatizácie domácností a budov Loxone. Vďaka jednoduchej inštalácii a intuitívnemu ovládaniu v aplikácii je teraz inteligentná klimatizácia výrazne dostupnejšia než kedykoľvek predtým.

Šetrite nielen s inteligentnou klimatizáciou

Loxone spája všetky komponenty v inteligentnej budove. Množstvo otvorených rozhraní robí z Loxone nekonečne flexibilný systém riadenia energie. Vytvára jedinečný energetický management pre úspory.

Náš inteligentný energetický management má tri kroky:

  1. Spoznanie vašej energetickej potreby
  2. Zníženie základnej spotreby elektriny
  3. Optimalizácia spotreby

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách