Tipy, ako perfektne plánovať osvetlenie budovy

Lucia Pavkova
06/03/2024 in Know How

Len málo vecí dokáže premeniť miestnosť tak, ako jej osvetlenie. Atraktívny dizajn osvetlenia je kľúčový na vytvorenie výnimočnej atmosféry, ktorá pozdvihne každú budovu. V tomto článku nájdete dôležité základné pravidlá pre správne plánovanie osvetlenia.

Vrhnite na budovu to najlepšie svetlo

Osvetlenie je jedným z rozhodujúcich faktorov pre dobrú náladu a produktivitu. Na dosiahnutie takéhoto výsledku je potrebné riadiť sa pri plánovaní základným pravidlom: S tromi rôznymi svetlenými zdrojmi vytvoríte tie správne kontrasty pre skvelú atmosféru.

Spoty

Pracovné a ambientné osvetlenie

Pre dokonalé pracovné a ambientné osvetlenie odporúčame svetelné zdroje, ktorých jas je možné meniť a plynule stmievať. Využite napríklad LED spoty alebo LED Stropné svetlo.

LED pásy

Nepriame osvetlenie

Podsvietenie osvetľuje miestnosť nepriamo. Elegantným riešením sú LED pásy, ktoré je možné inštalovať za nábytok alebo do podhľadu a vytvoriť tak vytúžený wow efekt.

Závesné svetlá

Akcentné osvetlenie

Na dotvorenie dizajnu osvetlenia odporúčame akcentné Závesné svetlá. Zvýrazňujú určené miesta, vytvárajú tzv. svetelné ostrovy a priťahujú k nim pozornosť – a samé o sebe skvele podčiarknu dizajn miestnosti.

Plánovanie a navrhovanie je jednoduché

Prvá otázka väčšinou znie: v akej vzdialenosti mám umiestniť LED spoty na strope? Na určenie optimálnych rozostupov je potrebné najprv zohľadniť výšku miestnosti. Pri štandardnej výške stropu 2,6 metra odporúčame približne dva LED spoty Loxone na päť metrov štvorcových stropu. To zaistí rovnomerné a dostatočné osvetlenie celého priestoru.

Tip: Ako kombinovať so senzormi prítomnosti?

Správne rozmiestnenie LED svietidiel a senzorov prítomnosti zohráva rozhodujúcu úlohu pri vytváraní atraktívneho osvetleného dizajnu. Odporúčame umiestniť senzor prítomnosti na stred medzi dva LED spoty (s tým, že LED spoty budú rozmiestnené formou popísanou vyššie). Pokiaľ napríklad LED spot vynecháte a na jeho miesto umiestnite senzor, vyvolá to dojem nefunkčného svietidla a osvetlenie nebude tak rovnomerné. 

Spoty a senzor prítomnosti

Pre podrobný návrh osvetlenia budovy môžete použiť zadarmo dostupný nástroj na plánovanie DIALux. Tu môžete pracovať so svietidlami Loxone a s nimi plánovať, vypočítavať a vaše riešenie vizualizovať. K tomu potrebujete EULUM dáta svietidiel, ktoré si môžete zadarmo stiahnuť z e-shopu pri príslušnom type osvetlenia.

Pôsobivé osvetlenie – doma aj v práci

Osvetlenie vily
Osvetlenie jedálne
Osvetlenie konferenčných priestorov
Osvetlenie chát
Osvetlenie štadióna
Osvetlenie kuchyne

Plánovanie osvetlenia: Dôležité pojmy

Intenzita svetla (Lux)

Intenzita svetla v luxoch sa používa na určenie, koľko svetla zo zdroja dopadá do určitého bodu.

Svetelný tok (Lumen)

Svetelný tok vyjadruje, ako jasne zdroj svetla svieti. To, čo sa predtým u žiaroviek označovalo počtom wattov, je teraz hodnota svetelného toku.

Stmievanie

Tlmené svetlo zútulňuje miestnosť, je príjemnejšie pre oči a pomáha šetriť energiu. Uistite sa, že je váš zdroj svetla stmievateľný – túto informáciu nájdete spravidla na obale.

Teplota farieb (Kelvin)

Farebné svetlo má svoju teplotu. Teplota farieb do 3 300 K sa považuje za teplú bielu, od 3 300 K do 5 300 K za dennú bielu a od 5 300 K za studenú bielu.

Podanie farieb (Ra)

Index podania farieb udáva, ako prirodzene sú farby reprodukované. Čím vyššia je táto hodnota, tým sú farby prirodzenejšie. Na vnútorné osvetlenie odporúčame svetelné zdroje s indexom podania farieb aspoň 80 Ra.

Svetelný kužeľ

Svetlený kužeľ určuje, ktorá oblasť je osvetlená. Napríklad pre teplé biele svetlo stačí uhol vyžarovania približne 35°. Pre farebné svetlo odporúčame aspoň 100°, pretože sa svetlo prepojí a farebné svetlo je možné lepšie reprodukovať.

Energetický štítok

Energetický štítok vám pomôže posúdiť spotrebu energie svetelného zdroja. Odporúčame aspoň úroveň D. Súčasná stupnica tried energetickej účinnosti sa pohybuje v 7 stupňoch od A do G.

Jednoduché ovládanie osvetlenia

Touch Pure

Menej tlačidiel, lepší prehľad

Loxone zariaďuje mnoho vecí sám. Zasiahnuť ručne môžete vtedy, keď je to potrebné. Napriek širokej škále možností by ovládanie malo zostať čo najjednoduchšie. Z tohto dôvodu sme vyvinuli tlačidlový štandard Loxone.

touch pure
Aplikácia Loxone

Jedna aplikácia na všetko

Vďaka bezplatnej aplikácii Loxone máte všetky funkcie budovy pevne v rukách. Ovládajte svoje osvetlenie kedykoľvek a odkiaľkoľvek. Ľahko nastavíte svetelné scény, jas alebo farbu osvetlenia iba niekoľkými kliknutiami.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách