Správne plánovanie a výpočet napájacích jednotiek

Lucia Pavkova
06/03/2024 in Know How

V technickom srdci každej budovy – rozvádzači – je pre bezproblémovú prevádzku automatizácie rozhodujúce starostlivé rozmiestnenie napájacích zdrojov s ohľadom na potrebný výkon.

Správne navrhnutie napájania pre 24 V v rozvodnej skrini je úloha, ktorá vyžaduje ako technické znalosti, tak prezieravé plánovanie.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré dôležité aspekty, ktoré treba vziať do úvahy pri plánovaní napájacích jednotiek pre systémy automatizácie budov, a na problémy, ktoré môžu nastať.

1. Výpočet celkového výkonu

Prvým a najdôležitejším krokom je výpočet celkového výkonu potrebného pre všetky 24 V zariadenia. Tento výpočet musí zohľadňovať nielen súčasné požiadavky, ale tiež počítať s budúcim rozšírením. Ak sú napájacie jednotky poddimenzované, môže to viesť k preťaženiu a poruchám. Na druhej strane sa pri predimenzovaní často nesprávne predpokladá maximálny celkový výkon všetkých zariadení, čo vedie k inštalácii zbytočne veľkého počtu napájacích jednotiek, ktoré zaberajú miesto v rozvádzači a stoja peniaze. Tu je obzvlášť dôležitá jedna veličina – tzv. faktor súbežnosti.

Plánovanie zdrojov v Configu

Nástroj Plánovanie projektu v Loxone Configu vypočíta potrebný výkon úplne automaticky na základe plánovaných komponentov.

2. Faktor súbežnosti

Používa sa pre komponenty, ako je osvetlenie a zvuk, a odráža pravdepodobnosť, koľko z týchto komponentov je súčasne na 100 % aktívnych. V súkromných budovách sa jedná o koeficient približne 0,3, t. j. 30 % celkového výkonu (pri centrálnom napájaní).
 
Pre distribučné komponenty, ako je Miniserver a Extensiony, a tiež pre všetky periférne zariadenia, ako sú detektory prítomnosti alebo Touche, sa počíta 100 % požadovaného výkonu.

 

Príklad výpočtu svetla:

Maximálny príkon Loxone RGBW LED pásu s dĺžkou 5 m je 86 W. V konfigurácii Loxone Config je však zapnutie rozdeleného medzi tromi kanálmi RGB a kanál W. To znamená, že pri použití tohto 5m farebného LED pásu je možné aktivovať maximálne 64 W (2,66 A namiesto 3,58 A).

Spotreba energie na kanál (RGBW LED pás 5m):

Červená: 20 W
Zelená: 23 W
Modrá: 21 W
Teplá biela: 22 W
Max.: 86 W

 

Graf osvetlenia

Namerané hodnoty z praxe:
Spoty s pulzne šírkovou moduláciou (PWM), ako sú napríklad RGBW Spot Tree, vyžadujú iba 60 % nominálneho príkonu pri 80% jase.

80 % jasu – 4,92 W
100 % jasu – 7,5 W

Graf osvětlení

Príklad výpočtu audia:

Jeden výstup Loxone Audioservera je počítaný s efektívnym výkonom 18 W (pri frekvencii 1 kHz). Tento výkon by bol potrebný pri maximálnej zapnutej hlasitosti. Samozrejme iba pre hudbu s veľmi nízkymi frekvenciami.

Frekvencia audia
Graf audio

Namerané hodnoty z praxe:
Pri tichej hudbe je pri 100% hlasitosti potrebných iba 40 %* celkového výkonu.

Welcome to My World – Depeche Mode
25 % hlasitosti – 3,2 W
100 % hlasitosti – 9,6 W

Animals – Martin Garrix
25 % hlasitosti – 3,4 W
100 % hlasitosti – 14,4 W

Graf audio

Merané na Install Speaker 7 Passive.
*Hodnoty sa vzťahujú k efektívnym hodnotám nameraného prúdu, pretože ten je s hudbou veľmi dynamický.

3. Plánovanie rezervy výkonu

Odporúča sa zabezpečiť rezervu výkonu aspoň o 20 % vyššiu, než je vypočítaný faktor súbežnosti, ktorý sme už zmienili v predchádzajúcom bode. Táto rezerva pomáha absorbovať neočakávané záťažové špičky a poskytuje priestor na neskoršie rozšírenie systému.

Power Supply & Backup môže po dobu až 10 sekúnd dodávať 60 A namiesto maximálne prípustných 40 A, uvedených v technickej dokumentácii.

4. Kvalita a spoľahlivosť

Napájacie jednotky by sa nemali vyberať iba na základe ich výkonu. Kvalitné napájacie zdroje s dobrou účinnosťou a ochrannými funkciami, ako je ochrana proti skratu, ochrana proti preťaženiu a tepelná ochrana, sú rozhodujúce pre životnosť a bezpečnosť celého systému.
 
Elektromagnetická kompatibilita (EMC):
Inštalácia niekoľkých napájacích jednotiek v rozvádzači môže viesť k elektromagnetickému rušeniu. Je dôležité vybrať napájacie zdroje, ktoré majú dobré vlastnosti z hľadiska elektromagnetickej kompatibility, a v prípade potreby vykonať dodatočné tieniace opatrenia.

5. Pozor na tvorbu tepla

Komponenty by mali byť v rozvádzači umiestnené strategicky, aby sa zabránilo ich prehriatiu:

Napájacie jednotky: Pretože napájacie zdroje sú jedným z najväčších zdrojov tepla, mali by byť umiestnené v priestoroch s dobrou ventiláciou. Odporúča sa neumiestňovať ich priamo vedľa iných zdrojov tepla alebo doprostred rozvádzača, aby sa minimalizovala akumulácia tepla. Pokiaľ je to možné, mali by byť inštalované v blízkosti vetracích otvorov alebo na miestach s prirodzeným prúdením vzduchu.

Ističe: Pokiaľ je to možné, mali by byť umiestnené na začiatku rozvádzača, kde sú ľahko prístupné. Teplo generované ističmi je všeobecne nižšie ako pri napájacích jednotkách alebo riadiacej jednotke, preto je ich umiestnenie flexibilnejšie.

6. Kabeláž a pripojenie

Viac napájacích jednotiek znamená tiež viac práce s kabelážou. Každá svorka, každý spoj a každá skrutka znamená ďalší zdroj chýb. V prípade rozvádzača počítajte s približne 2-5 % chýb vo všetkých zapojeniach. Pokiaľ sa podarí minimalizovať celkový počet spojov, skráti sa tým nielen doba inštalácie, ale aj prípadné odstraňovanie problémov. Príjemným doplnkovým efektom je úspora miesta v rozvádzači.
 
Pre spoľahlivosť napájania je preto zásadné správne vedenie kabeláže a bezpečné pripojenie. Dbajte na to, aby boli prierezy káblov dostatočne dimenzované, a aby boli všetky spoje bezpečne pripojené.
Rozvádzač bez Power Supply & Backup
Rozvádzač s Power Supply & Backup

7. Údržba a monitorovanie

V prípade skratu alebo preťaženia vedenia by mal byť každý vyvedený obvod samostatne istený. Aby ste sa vyhli zdĺhavému riešeniu problémov, je dobré tieto poistky monitorovať, aby ste boli upozornení na ich vypnutie. Rovnako má zmysel merať spotrebu energie, aby ste zistili potenciálne úspory a vyhli sa plytvaniu energiou. Naše odporúčanie: Power Supply & Backup ako riešenie „všetko v jednom“.

Power Supply & Backup popis
Toky energie
Power Supply & Backup vizualizácia
Power Supply & Backup vizualizácia

Najväčšou výzvou je často dynamická povaha projektu. Zmeny vo fáze plánovania alebo neočakávané predĺženie. Súhrnne možno povedať, že plánovanie napájacích jednotiek pre automatizáciu budov je úloha, ktorá zďaleka presahuje obyčajné sčítanie výkonových hodnôt. Vyžaduje komplexné porozumenie technickým požiadavkám, výhľadové plánovanie a schopnosť flexibilne reagovať na nepredvídateľné problémy.

Andreas Falkinger

Produkt Marketing Energie, Loxone

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách