Sklady a kancelárie v Štetíne znížili spotrebu energie o 90 % vďaka Loxone

Lucia Pavkova
20/09/2023 in Referencie

Keď v skladovom a kancelárskom centre WUTEH v poľskom Štetíne inštalovali systém Loxone, netušili, aký výrazný efekt to bude mať. Investor predpokladal úspory 10 až 15 %. Realita? O 90 % nižšia spotreba! Projekt je skvelý príklad, ako moderné technológie a inteligentný systém prispieva k udržateľnosti a efektivite budov.

Objekt P.P.U.T. WUTEH Sp. viac ako 8 000 m² skladových, výrobných a kancelárskych priestorov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti centra Štetína. Automatizácia Loxone z neho urobila majstrovské dielo energetického managementu.

Inteligentní distribuce tepla

Distribúcia tepla

Jedným z hlavných aspektov projektu je efektívne hospodárenie s teplom. Rozsiahly objekt sa skladá z 1 200 m² kancelárií a 5 500 m² skladov, kde je udržovaná potrebná teplota (18 stupňov v skladoch a 21 stupňov v kanceláriách). Predtým bolo tepelné čerpadlo zapnuté neustále a spotrebovávalo 17–18 kW nonstop. V prípade veľkých mrazov sa musel ponáhľať zamestnanec, ktorý ručne nastavoval množstvo dodávaného tepla.

Vďaka systému Loxone teraz niekoľko zariadení automaticky riadi a upravuje prevádzku tepelných čerpadiel. Fyzická prítomnosť personálu už nie je potrebná a čerpadlá spotrebúvajú oveľa menej energie, často pracujú na 10–30 % svojho výkonu. Systém zohľadňuje dokonca aj predpoveď počasia a umožňuje automaticky upravovať množstvo tepla dodávaného do centrálneho tepelného zdroja.

Řešení zabraňující únikům vody

Hospodárenie s vodou

Súčasťou projektu sú aj inteligentné riešenia v oblasti vody. Senzory vody a inteligentné merače detekujú prietoky vody, takže prípadné úniky je možné rýchlo identifikovať a opraviť. To nielen šetrí vodu, ale aj chráni pred drahými škodami.

Instalace FVE v objektu WUTEH

Slnečná energia

Na streche objektu bola taktiež inštalovaná fotovoltaika s výkonom 45 kWp. Vďaka systému Loxone je množstvo vyrobenej energie inteligentne prispôsobené aktuálnej spotrebe. Systém Loxone tiež pomáha s riadením energie z FVE a následným vyúčtovaním.

Řízení tepelných čerpadel v aplikaci Loxone

Prevádzka elektromotorov

Kľúčom k úspechu tohto projektu je aj špeciálne riadenie elektromotorov. Motory, ktoré bežia na plný výkon, spotrebujú viac energie ako tie, ktoré bežia na nižšie otáčky. Vďaka systému Loxone sú motory inteligentne riadené podľa potreby, čo vedie k obrovským úsporám energie a oveľa menšiemu opotrebovaniu mechanických súčastí.

Projekt P.P.U.T. WUTEH Sp. je skvelým dôkazom toho, že inovatívne riešenia môžu nielen zvýšiť efektivitu energie, ale aj znížiť dopad prevádzky podniku na životné prostredie. Firma Grazzo (Loxone Gold Partner) dokázala, že budúcnosť budov je ekologickejšia a úspornejšia.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách