Obchodné centrum v Lubline využíva obnoviteľné zdroje. Energiu riadi inteligentné


20/12/2022 in Referencie

Nestabilné ceny elektriny a plynu majú zásadný vplyv na náklady na údržbu servisných a komerčných budov. Investori hľadajú komplexné riešenia, ktoré budú schopné zabezpečiť ekonomickú prevádzku. Ako sa minigaléria v poľskom Lubline vysporiadala so súčasnou situáciou? Vďaka obnoviteľným zdrojom energie a inteligentnému riadeniu sa podarilo vytvoriť konkurencieschopný objekt, ktorý znižuje prevádzkové náklady pre nájomcov a zaisťuje dostupné ceny pre zákazníkov.

Kombinácia obnoviteľných
a emisných zdrojov tepla

V obchodnom centre je niekoľko zdrojov tepla. Základom sú dva plynové kogenerátory (50 kW a 30 kW), ktoré po privedení plynu mení tento plyn na elektrinu a teplo. Okrem toho v kotolni nájdete kaskádu plynových kotlov a kaskádu tepelných čerpadiel. Celková inštalovaná kapacita výrazne prevyšuje potreby objektu. To však bol zámer majiteľa, ktorý chcel zostať nezávislý od zmien cien energií.

Kondenzátory chladiaceho zariadenia odoberajú teplo z chladničiek v supermarkete. Celý systém je rovnako zásobovaný vodou o teplote 45 až 70 °C.

Na streche galérie je inštalovaná fotovoltika s výkonom 50 kW a solárne kolektory.

Srdcom systému je vyrovnávacia nádrž s objemom 4 m³. Pojme štyri tony vody. Každý zo spomínaných zdrojov energie (kolektory, čerpadlá, kotly, rekuperácia tepla, kogenerátory) sa privádzajú do zásobníka. Teplo zo všetkých systémov sa mieša a dodáva:

  • vykurovacieho systému pre celý objekt rozdelený do troch zón,
  • zásobník TÚV (500 l),
  • autoumyváreň.

Fakty

Lokalita:
Lublin, Poľsko


Názov objektu:
Centrum handlowe „Stokrotka”


Loxone Partner:
Arbor Energia Sp. z o.o.


Loxone riadi:
Automatické riadenie energie,
Fotovoltika,
Kúrenie,
Osvetlenie.

Inteligentný energetický management

Takto rozsiahly systém si vyžaduje účinnú kontrolu. Práve tu vstupuje do hry inteligentná automatizácia od Loxone. Jej úlohou je merať (merače tepla, elektromer pre čerpadlá) a vybrať v danom momente najlacnejší zdroj tepla.

Od budúceho roka budú nákupy elektriny a plynu v zariadení prebiehať na dennom trhu. Na spotovom trhu sa ceny menia každú hodinu.

Miniserver samostatne určí, ktorý spôsob pokrytia potreby energie a tepla je v danú hodinu najoptimálnejší.

50 kW fotovoltaická inštalácia na streche galérie
Invertory Fronius v hlavnom rozvádzači

Od marca do polovice novembra 2022 zatiaľ nebol spustený ani jeden doplnkový emisný zdroj (kogeneračné jednotky, tepelné čerpadlá, plynové kotly,…). Všetka tepelná energia, ktorá sa v súčasnosti spotrebuje, sa vyrába rekuperáciou tepla a solárnymi kolektormi.

Michał Jarosiński

Arbor Energia Sp. z o.o.

Treba brať do úvahy, že spotreba energie v lete nie je vôbec malá. Kotolňa napája aj autoumyváreň umiestnenú pred budovou. Autoumyváreň potrebuje teplo po celý rok, takže ani počas letných mesiacov nie je využívaná málo. Napriek tomu je po väčšinu roka autoumyváreň poháňaná najmä obnoviteľnými zdrojmi energie (rekuperácia klimatizácie a chladenia či solárne kolektory).

Autoumyváreň

Z úspor profitujú všetci: investor, nájomcovia aj zákazníci obchodného centra

V centre obchodu a služieb je viac nájomcov. Tí rovnako profitujú z úspor a zavedených riešení. Naučili sa efektívnejšie využívať spotrebu energie, majú nižšie prevádzkové náklady, z čoho vyplývajú lepšie ceny pre zákazníkov. Vďaka tomu je budova konkurencieschopnejšia voči ostatným obchodným centrám.

V hlavnom rozvádzači je druhý Miniserver, ktorý podporuje elektromery. Loxone poskytuje jednoduchý spôsob fakturácie nájomcom za energie. Každý z nich si môže skontrolovať, v ktorú časť dňa spotrebuje najviac energie a ako. Všetky štatistiky sú nájomníkom dostupné v aplikácii Loxone.

Hlavice riadia distribúciu tepla v miestnostiach
Osvetlenie je riadené senzormi pohybu a prítomnosti

Malé senzory, veľké výhody

V poľskej Stokrotce je tiež nainštalované:

  • niekoľko desiatok hlavíc na radiátory,
  • 25 senzorov pohybu a prítomnosti,
  • 20 komfortných senzorov

Hlavice riadia distribúciu tepla do miestností. Osvetlenie je riadené prítomnostnými senzormi. Aktivuje sa len v zónach, kde sa niekto skutočne nachádza. Takáto jednoduchá funkcia môže priniesť rad úspor a navyše poskytuje množstvo cenných informácií, napríklad medzi ktorými regálmi v predajni sa zákazníci najčastejšie nachádzajú. Vďaka teplotným senzorom je známe, odkiaľ teplo prúdi a aké teploty sú vo vyrovnávacej nádrži.

Loxone sme si vybrali, pretože ponúka komplexné riešenie. Na trhu nie je toľko systémov, ktoré zvládnu tak komplikovaný energetický management, ako má naša budova. Zariadenia ako kotle, tepelné čerpadlá, solárne panely, kogenerátory či rekuperácia sú skutočne komplikovanou sústavou, ktorú musí systém riadiť efektívne a bez porúch, aby zariadenie mohlo fungovať bez fyzického dohľadu. Po prvých testoch a vyhodnotení Loxone splnil naše očakávania. Je možné, že ak budeme v budúcnosti do budovy investovať, rozšírime aj systém Loxone..

Paweł Bryłowski

Investor

Fakt: Automatizácia Loxone v nákupnom centre znížila mesačné náklady na energiu o 15 %. Ide o úsporu cca 12 000 eur ročne. Investícia do inteligentného systému sa do roka vrátila.

Nahliadnite do supermarketu zvnútra

Práce na systéme trvali 2-3 mesiace a neustále pribúdajú nové funkcie. V súčasnosti sa Loxone Partner, spoločnosť Arbor Energia, snaží zabezpečiť nezávislosť chodu systému od vonkajších faktorov, ako je napríklad výpadok elektriny. Odporúčame vám pozrieť si niekoľko fotografií z kotolne, hlavného rozvádzača a iných súčastí.

(c) Autor fotografií: Anielso Photo & Movie

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách