Developer NOHO dbá na zdravie a pohodu obyvateľov. Volí tak inteligentné technológie

Lucia Pavkova
15/12/2023 in Referencie

„Miesto, kam sa budete vždy tešiť, kde sa vám bude dobre dýchať, krásne spať, snívať aj pracovať.“ Týmto heslom sa riadi firma NOHO vo svojich projektoch rezidenčnej výstavby. Vďaka tomu skvele ladí s Loxone a volí inteligentnú automatizáciu do unikátnych stavieb, ako je Cihlovka 2 v Hradci Králové.

Rodinná developerská firma NOHO stavia byty s efektívnymi energiami, ktoré tým pádom spĺňajú ekologické nároky. K tomu pomáha inteligentné ovládanie využitých technológií. „Inteligentná domácnosť je skvelým nástrojom, ako čo najviac zefektívniť nakladanie s energiami a zároveň zabrániť ich zbytočnému plytvaniu. V prípade Cihlovky ide teda o maličkosti, ako automatické zaťahovanie žalúzií, kedy nebude zbytočne dochádzať k prehrievaniu miestností,“ vysvetľuje Tomáš Vrbický, zakladateľ NOHO, expert na udržateľnú výstavbu.

Cihlovka 2 zvonku – Vizualizácia: (c)NOHO
Ukážka interiéru Cihlovky 2 – Vizualizácia: (c)NOHO

Developer zájde ešte ďalej v projekte Susedství v Kuklenách, kde sa snaží vytvoriť uhlíkovo neutrálne bytové domy. Inteligentný systém tu dovolí obyvateľom plánovať automatické zapínanie spotrebičov (napr. umývačky) v čase, keď bude fotovoltika vyrábať dostatok vlastnej elektriny.

Inteligentné byty ako štandard pre ďalšie projekty

Pre spomínané funkcie využíva developer systém inteligentnej automatizácie Loxone, ktorý riadi technológie ako v bytoch, tak na pozadí budovy. V Cihlovke 2 je Loxone nainštalovaný, nájdete ho každopádne aj v plánoch Susedství a chystanej Zelenej budovy.

NOHO využíva Loxone na riadenie dnes už bežných moderných technológií, ako sú ventilácia s rekuperáciou tepla. Práve zdravý vzduch je ďalší kľúčový aspekt bývania a automatizácia technológií zaisťuje výmenu vzduchu vždy v pravý čas bez toho, aby obyvatelia museli čokoľvek ručne nastavovať.

Medzi ďalšie riadené technológie patria predokenné žalúzie, podlahové vykurovanie aj ovládanie hlavných vchodových dverí a garážovej brány, a to aj s pomocou integrovaných čidiel. Obyvatelia aj správca objektu vidia v rovnakom systéme aktuálne aj historické hodnoty spotreby energie. Správca SVJ má navyše práva prístupu ku kamerovému systému.

Chystaný projekt Sousedství v Kuklenách – Vizualizácia: (c)NOHO

Jednoducho sa cítiť dobre

Súčasťou tzv. wellbeingu pre obyvateľov je aj komfort v každodennom živote. Loxone tomu ide v ústrety elimináciou úkonov, ktorých by inak robili desaťtisíce stále dookola. Ide na prvý pohľad o banality ako rozsvecovanie svetiel tlačidlami, nastavovanie teploty na termostate, ručné zaťahovanie a vyťahovanie žalúzií…

Ale práve automatizácia týchto procesov je za prvé výrazne pohodlnejšia. A za druhé, či chceme alebo nie, technológia to vďaka dátam z čidiel zvládne presnejšie, efektívnejšie a tým pádom jednoducho lepšie. Dôležité je, že užívatelia majú o svojom domove perfektný prehľad v jednej aplikácii, a to aj z práce alebo dovolenky.

Príkladom je výpočet rosného bodu. „Ak chladíme podlahou, musíme mať systém, ktorý nám zariadi, že v byte nekondenzuje rosa na podlahe. Ide o výpočet závislosti medzi vlhkosťou a teplotou,“ spomína Vrbický.

Otec a dcéra si čítajú rozprávky v posteli

Prečo Loxone?

Ide o systém, ktorý po rozsiahlych rešeršoch, ponúka najväčšiu otvorenosť, a tak umožňuje zakomponovať takmer akékoľvek technológie. Ďalej je jeho užívateľské rozhranie veľmi intuitívne, čo je pre našich klientov veľmi dôležité.

Tomáš Vrbický

zakladateľ, NOHO

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách