Ako ušetriť za klimatizáciu? Možno ju vôbec nepotrebujete!


04/10/2022 in Know How

Veľké okná dokážu premeniť domácnosť na skleník počas jedného popoludnia. Pretože interiér teplo akumuluje, často je ťažké sa ho zbaviť aj večer. Nejako interiér chladiť musíme, ale náklady na prevádzku klimatizácie ročne sa pohybujú v tisícoch! Oproti tomu na tienenie len v stovkách.

Náklady na prevádzku klimatizácie

Ak by sme chceli klimatizáciu využívať každý deň v roku po dobu jednej hodiny, jej prevádzka sa vyšplhá cca na 148 eur. Len hodina prevádzky klimatizácie v horúcich a slnečných dňoch pravdepodobne stačiť nebude, niekedy ju zase nevyužijeme vôbec. Napríklad v kancelárii, kde sedí autor tohto článku, už začiatkom mája beží klimatizácia bežne aj 6 hodín denne. Čím väčšie okná a čím efektívnejšia izolácia, tým dlhšie bude nutné používať klimatizáciu.

Koľko ušetrí vonkajšie tienenie

Zatiaľ čo jazda jednej vonkajšej žalúzie stojí cca 0,00092 eur (Príkon: 200 W, cena el.: 0,14 eur / kWh, jazda: 1 min). Cena celoročnej prevádzky jednej žalúzie (ráno dole, večer hore) vychádza na 0,73 eur. Zrejme bude nutné použiť viac ako jednu žalúziu, ale rovnako tak nebude stačiť iba jedna klimatizačná jednotka. Aj keď budeme mať 20 žalúzií, ich celoročná prevádzka by v tomto prípade stála iba 14 eur. V prípade 5 klimatizačných jednotiek (pre každú miestnosť jedna) vychádza celoročná prevádzka na 744 eur!
Áno inteligentné žalúzie sa ešte naklápajú. Tieto mikro pohyby sú už ťažko merateľné, rádovo ide o desatiny sekundy behu motora. Naklápanie žalúzií bude zanedbateľnou čiastkou. Ale aj v prípade, že by sa náklady na prevádzku žalúzií zdvojnásobili, stále vychádza na smiešnych 28 eur za prevádzku 20 takýchto žalúzií ročne.

Obstarávacie náklady

Náklady na obstaranie oboch riešení sú s prižmúreným okom porovnateľné. Klimatizácia však vyžaduje pravidelnú údržbu. Tieto náklady je tiež potrebné pridať do rozpočtu. Výsledok je jasný až pri niekoľkoročnej prevádzke. Ak by sme sa zaobišli bez klimatizácie, ušetrili by sme za prevádzku nemalé peniaze.

Stačia mi iba žalúzie/rolety?

Žalúzie alebo rolety samy ťažko niečo zmôžu, preto treba tienenie ovládať. Máme pritom v zásade 3 možnosti:

ikona s číslom 01

Všetko robiť manuálne. Ráno si tienenie vytiahneme pre príjemné slniečko a pri odchode do práce musíme zatiahnuť, aby popoludní nebola doma sauna. Večer všetko opäť vytiahneme aby sme sa necítili ako v jaskyni a na noc zase všetko zatiahneme. Lenže to asi ani my, ani naše rastliny alebo zvieratá nechceme.

Ikona s číslom 02

Automatizácia na základe času alebo jasu. Tie lepšie žalúzie si nastavíme podobne ako termostat (kedy zatiahnuť a kedy vytiahnuť). Problém je, že sa časy východu a západu slnka sa neustále menia. Nastavovať ich každý týždeň sa nechce nikomu, a tak vás žalúzie budia ešte za tmy, a naopak sa zaťahujú, keď to nie je potrebné. Automatizácia na základe jasu tiež nie je optimálna, pretože nie je nič otravnejšie ako neustále sa pohybujúce žalúzie, keď sa na nebi naháňajú mraky. Túto automatiku potom často ľudia utratia zbytočné peniaze a časom ju prestanú používať.

ikona s číslom 03

Inteligentná automatizácia. Tienenie samo robí presne to, čo má, 24 hodín denne / 7 dní v týždni efektívnejšie, než by to robil človek. Východ a západ slnka si nastavuje samo. Podľa súradníc presne vie, kde je slnko po celý deň, každý deň v roku. A tak proti nemu nastavuje žalúzie tak, aby sa miestnosť neohrievala, ale pritom bolo vo vnútri dostatok svetla. Akonáhle kúrite, tienenie zostane vytiahnuté, aby nebránilo teplu zo slniečka, ktoré je zadarmo.

Čo hovoria odborné štúdie

Podľa štúdie českej organizácie SVST (dnes SPST) manuálne tienenie zníži maximálnu teplotu o 5,8 °C (bez automatizácie).

Technická univerzita v Graz vykonala štúdiu a testovanie efektivity inteligentného ovládania žalúzií. Výsledkom je, že kombinácia inteligentného tienenia a ventilácie udrží teplotu v miestnosti nižšiu až o 9 °C a to aj v auguste!

Inteligentná ventilácia? Nevyjde to nakoniec narovnako?

Podľa štúdie z Graz je najlepšou kombináciou inteligentné tienenie a vetranie. Poďme sa teraz pozrieť na náklady prevádzky ventilácie. Vyberieme si priemerný ventilátor s príkonom 25 W. Ventilácia pobeží hodinu denne, to sa rovná 0,01 eur/h (cena el.: 0,14 eur/kWh). Za rok každodennej prevádzky po jednu hodinu denne je to 2,65 eur. Ak ventilátorov použijeme napríklad 5 (pre každú miestnosť jeden) jedná sa o 13 eur ročne.

 

5 ventilátorov, každodenná prevádzka na jednu hodinu 13 Eur
20 žalúzií, každodenná prevádzka (jazda hore a dole, naklápanie) 28 Eur
5 klimatizačných jednotiek, každodenná prevádzka na jednu hodinu 744 Eur

 

Klimatizácia sa môže zdať ako efektívne riešenie. Ale rozdiel prostriedkov vynaložených na elektrinu je na zváženie. Ako TU Graz dokazuje, tienenie je viac než dostačujúce riešenie pre efektívne chladenie budov.

Inteligentné tienenie zachraňuje planétu

Aj nezisková organizácia ES-SO (european solar shading organisation) lobuje za inteligentné tienenie, a to na globálnom meradle. Podala odporúčanie k európskej smernici o energetickej náročnosti budov. ES-SO podľa výsledkov štúdie Guidehouse uvádza, že pokiaľ sa inteligentná tieniaca technika stane povinnou, bude možné do roku 2050 ušetriť až 100 Mt emisií CO2 a 50 TWh elektrickej energie ročne. Tie sú inak potrebné na výrobu a prevádzku klimatizácií. 50 TWh je cca polovica ročnej spotreby energie celej SR.

Ako sa teda rozhodnúť?

Energeticky najvýhodnejším riešením je využívať automatickú ventiláciu a tienenie. Ventilácia miestnosť ochladí v noci a tienenie teplotu udržuje cez deň. Pokiaľ by ste radi využili na udržanie teploty aj klimatizáciu, odporúčame ju kombinovať s tienením, pretože klimatizácia by inak musela bojovať so slnkom, ktoré naplno svieti do okien. Tepelné zisky cez okná sú kritické a bez tieniacej techniky zaplatíte za elektrinu majland.

Teda finálne rozuzlenie: Odporúčame kombinovať tienenie s ventiláciou alebo klimatizáciou ak tomu staviť na inteligentnú automatizáciu. Vďaka nej sa nebudete musieť o nič starať, v aplikácii si len vyberiete požadované teploty a systém už ich bude udržiavať sám.

Zaujímalo by vás, ako to vyzerá v praxi priamo u vás doma? Poďme spoločne prebrať váš projekt! Radi vám nezáväzne pomôžeme s plánovaním.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s námi váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A
Konzultácia projektu zdarma
Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A
Stať sa partnerom
Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách