Ako si vybrať medzi klasickým a smart kúrením?


02/02/2022 in Know How
V tomto článku vás v rýchlosti prevedieme ovládaním vodných vykurovacích sústav. Nájdete tu porovnanie 3 cenových ponúk a tiež radu na konci, aby ste si svojimi krokmi mohli byť istí.

Čím viac prvkov, tým viac potenciálnych problémov

Vodné vykurovacie sústavy v domácnostiach, dnes veľmi časté riešenie vykurovania. Či ide o podlahové kúrenie alebo radiátory, sústava nie je jednoduchá na prevádzku ani inštaláciu. Dnes najčastejšie uvidíme ekvitermický regulátor, ktorý spúšťa obehové čerpadlo. A na základe vonkajšej teploty ovláda zmiešavací ventil, teda riadi teplotu vody. Sústava sa ďalej môže skladať zo zásobníka TÚV a tiež musí mať nejaký tepelný zdroj, tieto technológie opäť majú svoje vlastné ovládanie. Ďalej sú potrebné hlavice, používajú sa manuálne, termostatické a elektrické dvojpolohové či el. proporcionálne. Vzniká tak niekoľko jednotlivých systémov, každý s vlastným ovládaním, bez akejkoľvek spolupráce. Ale pritom pracujú na jednej sústave! Iste si dokážete predstaviť, že to nie je optimálne. V ideálnom svete každá z týchto súčiastok spolupracuje, kúri sa len, pokiaľ to miestnosti požadujú. Dodávaný je len taký tepelný výkon, ktorý aktuálne miestnosti dohromady potrebujú atď.

Teraz čísla

Porovnávame varianty regulácie vykurovania v 5 miestnostiach rodinného domu pomocou radiátorov. Iné systémy na porovnanie s Loxone sme zvolili podľa recenzií a pomeru cena/výkon.

Základné riešenie

Toto riešenie sa riadi podľa tzv. referenčnej miestnosti, teda v jednej miestnosti sa nastaví teplota a podľa nej sa kúri. Pokiaľ je v ref. miestnosti správna teplota, prestáva sa kúriť bez ohľadu na teplotu inde. Pre individuálne zmeny je potrebné využiť manuálne termostatické hlavice tak, ako to poznáme z domov s ústredným kúrením. Toto riešenie neovláda zdroj teplej vody, rozšírenie je možné po príplatku.

Typ Produkt Cena
Ekvitermický regulátor ESBE CS-I-1 146,83 €
Ovládanie zmiešavacieho ventilu Lufberg ZV3A-20-8 230V 72,19 €
Priestorový termostat Tech RI-1 62,18 €
Termostatická hlavica TC TRV22 4 × 6,96 €
Hlavica ATN4 0,50 €
Celkom bez DPH   316 €
+ 20 % DPH   380 €

 

Funkcie:
✔ Týždenný program.
✔ Ekvitermická regulácia.
✔ Riadenie podľa teploty v referenčnej miestnosti.

Nevýhody:
❌ Vyžaduje profesionálnu inštaláciu.
❌ Správna teplota bude iba v referenčnej miestnosti, v ostatných miestnostiach nie je možné teplotu presne regulovať.
❌ Prepojenie s FVE, tieniacou technikou a energetickým manažmentom budovy iba za príplatok a komplexnejšiu inštaláciu.
❌ Nie je možné voľne programovať.
❌ Obmedzené ovládanie pomocou aplikácie, iba po príplatku 238 eur (s DPH).

Pokročilé riešenie

Toto riešenie umožňuje individuálnu zónovú reguláciu, ovládanie pomocou telefónu ďalšie. Toto riešenie neovláda zdroj teplej vody, rozšírenie je možné po príplatku.

Typ Produkt Cena
Riadiaca jednotka QAX913 590 €
Ovládanie okruhov RRV918 529 €
Ovládanie zmiešavacieho ventilu Lufberg ZV3A-20-8 230V 72,19 €
Teplotné čidlá QAA910 5 × 75 €
Hlavica SSA955 5 × 115 €
Vizualizácia a ovládanie z app OZW772.01 290 €
Licencia aplikácie SL Remote 10 €
Celkom za komponenty   2 441 €
+ 20 % DPH   2 930 €

Funkcie:
✔ Nezávislé časové programy a prevádzkové režimy pre 12 miestností.
✔ Časovače.
✔ Funkcia neprítomnosti.
✔ Univerzálne vstupy a výstupy.
✔ Príplatková aplikácia umožňujúca obmedzené ovládanie sústavy.

Funkcie vyžadujúce ďalšie komponenty:
Možné prepojenie do KNX inštalácie.

Nevýhody:
❌ Vyžaduje profesionálnu inštaláciu.

Smart riešenie Loxone

Toto riešenie umožňuje individuálnu zónovú reguláciu, spoluprácu s FVE, ovládanie pomocou telefónu odkiaľkoľvek na svete a ďalšie. Toto riešenie môže (bez príplatku) ovládať zdroj teplej vody pomocou LAN a digitálnych vstupov a výstupov.

Typ Produkt Cena
Riadiaca jednotka Miniserver 620,84 €
Ovládanie zmiešavacieho ventilu Lufberg ZV3A-20-8 230V 72,19 €
Teplotné čidlá v miestnostiach 1-Wire teplotní senzor set 49,74 €
Hlavica Hlavica Tree 5 × 80,25 €  400
1-Wire rozhranie 1-Wire Extension 175,59 €
Vonkajšia sonda 1-Wire teplotný čip v púzdre 13,97 €
Celkom za komponenty   1 332 €
+ 20% DPH   1 600 €

Funkcie:

✔ Individuálna teplota v každej miestnosti.
✔ Ovládanie a kontrola pomocou aplikácie (zadarmo) odkiaľkoľvek na svete.
✔ Ekvitermická regulácia.
✔ Automatická diagnostika a monitoring celej sústavy.
✔ Upozornenie na neštandardné správanie sústavy a iné problémy.
✔ Režim ochrana budovy pri dlhodobej neprítomnosti.
✔ Riadenie a spolupráca s FVE, tieniacou technikou a energetickým manažmentom budovy.
✔ Prediktívna logika a fuzzy logika v miestnostiach (ak chcete mať napríklad presne o 8:00 v kúpeľni 23 °C, môžete sa úplne spoľahnúť).
✔ Monitoring spotreby energií (podmienené informáciami o zdroji TÚV).
✔ Časovače.
✔ Vypnutie pri požiari.
✔ Univerzálne vstupy a výstupy.
✔ Neobmedzený počet funkcií a prepojení, voľne programovateľné.

Funkcie vyžadujúce ďalšie komponenty:
💚 Loxone je systém automatizácie budov a domácností umožňuje teda riadenie prakticky všetkého od klimatizácie po robotický vysávač. Všetko je zjednotené do jednej bezplatnej aplikácie a pod jeden systém.
💚 Možné sledovanie okenných a dverných kontaktov.
💚 Možné riadenie na základe prítomnosti osôb v miestnosti.

Nevýhody:
❌ Vyžaduje profesionálnu inštaláciu.

O inteligentnom riešení

Loxone ovláda vykurovaciu sústavu vo všetkých úrovniach: Tepelný zdroj, zmiešavací ventil, zónové a obehové čerpadlá, ekvitermická regulácia i zónová regulácia jednotlivých miestností. Všetko je potom zjednotené do jednej bezplatnej aplikácie a pod jeden systém, ktorý môže mať na starosti všetku technológiu vo vašej budove. Vzniká tak synergia kúrenia, chladenia, FVE, energetického manažmentu a tienenia

Loxone je pripravený ovládať napríklad osvetlenie, saunu, alebo robotický vysávač. Loxone Miniserver sa dnes stáva mozgom stále viac domácností a budov. Ide totiž o úžasný životný komfort, kontrolu energií, zábavu atď. Odporúčame sa prísť pozrieť na osobnú alebo online prehliadku vzorovej domácnosti.

Mnohé možnosti použitia Miniserveru

Čo si vziať z týchto troch riešení?

Pokúsime sa vám teraz nestranne poradiť, ako si vybrať. Najviac záleží na vašom využití. Pokiaľ hľadáte riešenie iba pre vykurovanie a chceli by ste obyčajné manuálne hlavice, je najlepšie nechať sústavu čo najjednoduchšie a vyhnúť sa šikovným systémom. Pokiaľ uvažujete nad efektívnejším a prepojenejším systémom, potom je na trhu obrovská škála firiem, ktorá vám ponúkne podobné riešenia. Veľmi často z nich vychádza Loxone v pomere cena výkon ako jedno z najlacnejších. Čo je ale zásadné, ide o univerzálny systém, ktorý môžete rovno využiť na ovládanie ďalších technológií. To je vôbec najvýhodnejšia situácia, pretože mnoho komponentov plní viac funkcií a nie je potrebné ich zhotovovať samostatne. Jedno tlačidlo ovláda tienenie, osvetlenie aj audio a zároveň meria teplotu a vlhkosť v miestnosti. Loxone pre kúrenie môže využívať meteostanicu, senzory prítomnosti, dverné a okenné kontakty a ďalšie (ktoré tiež slúžia na osvetlenie a zabezpečenie). Pokiaľ chcete riešenie celej vykurovacej sústavy odporúčame nechať si urobiť ponuku od inej firmy a tiež od Loxone Partnera. Môžete sa tak presvedčiť o našich slovách. Poďme teraz spoločne prebrať vaše konkrétne záujmy a potreby pre váš projekt.

Zaujal vás inteligentný systém?

Ikona elektrikrára – spolupráca s Loxone
Chcete robiť elektroinštaláciu inteligentne?
Príďte sa pozrieť na webinár o systéme Loxone. Už stovky elektrikárov v Česku s nami nadviazali spoluprácu. Dopyt po inteligentných domácnostiach stále stúpa a my vám veľmi radi ponúkneme spoluprácu, z ktorej ťažia obe strany.
Ikona lopaty – vlastný projekt
Konzultácia vášho riešenia Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu všetkých druhov projektov, či už ide o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt.

Chcem byť informovaný o novinkách