Národná kultúrna pamiatka Jurkovičova Tepláreň: Stavba roka vsádza na technológie Loxone


10/08/2022 in Referencie

Každý nadšenec kultúry a umenia isto zbadá na Jurkovičovej Teplárni niečo hodnotné. V názve totiž nesie meno legendárneho slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Síce na prvý pohľad vyzerá jednoducho, spája prvky rôznych architektonických štýlov. Okrem iného sa môže pýšiť významným ocenením Stavba roka 2021. Výraznú atmosféru celých priestorov dotvára osvetlenie, o ktoré sa stará Loxone.

Zo starej industriálnej zóny, nové moderné miesto

Jurkovičova tepláreň je súčasťou novo vybudovaného projektu Sky Park, ktorý bol navrhnutý v spolupráci s najrenomovanejšími architekmi, urbanistami a dizajnérmi. Samotná konštrukcia Jurkovičovej Teplárne začala v roku 2018 a dnes je prístupná aj pre verejnosť. Ide o jeden z posledných zachovaných zvyškov rozsiahlej industriálnej štvrte, ktorá sa tu donedávna nachádzala. Je však chránená ako Národná kultúrna pamiatka, čo ju pred zánikom zachránilo. Minulý rok totiž získala prestížne ocenenie hlavnej ceny Stavba roka 2021 v kategórii Budovy.

Fakty

Lokalita:
Bratislava, Slovensko


Loxone Partner
THE LIGHT, s. r. o.
Web: www.thelight.sk


Developer
Penta Real Estate
Web: www.pentarealestate.com


Loxonie riadi:
Osvetlenie

 

Dnes je väčšia časť budovy obsadená konceptom flexibilných kancelárií, ktoré sú navrhnuté tak, aby vytvorili dynamické pracovné prostredie, ktoré ponúka možnosti socializácie pre širokú škálu návštevníkov od korporátnych klientov, startupy až po freelancerov. Verejnosť môže v budove navštíviť reštauráciu, kaviareň a galériu.

Konferenčná miestnosť
Pohľad na strop a osvetlenie

S čím pomáha inteligentná automatizácia?

Inteligentná automatizácia od Loxone umožňuje automaticky riadiť osvetlenie v celých priestoroch bez nutnosti manuálneho ovládania. Vďaka funkcionalite Tunable white sa mení atmosféra počas celého dňa. Cez deň Loxone upraví ideálne svetelné podmienky pre prácu a po zotmení navodí relaxačnú atmosféru pre celé priestory. Dynamické svetelné scény ponoria tepláreň po zotmení do príjemnej nočnej atmosféry. Spolu s reštauráciou Werk a kaviarňou tak vytvára plnohodnotný koncept.

Systém tiež v prípade porúch pošle okamžite notifikáciu a správca budovy je o tom včas informovaný, aby mohol zasiahnuť. Prevádzka celej budovy je tým jednoduchšia a menej náročná. 

Na základe požiadaviek klienta sme sa rozhodli odporučiť systém LOXONE na ovládanie osvetlenia. Budova sa automaticky adaptuje podľa vonkajšieho prostredia a komunikuje aj s prevádzkami v spodných priestorov, ktoré sú tiež vybavené systémom LOXONE.

Michal Jančuška

THE LIGHT, s. r. o.

Developer: Penta Real Estate

Penta Real Estate sa zameriava na stavanie budov, ktoré prispievajú k urbanistickému rozvoju danej lokality. Na realitnom trhu sa pohybuje od roku 2005 a odvtedy sa vypracovala na lídra na realitnom trhu (Slovensko, Česko, Poľsko). 

V prípade Jurkovičovej Teplárne bolo cieľom projektu jej rekonštrukcie uchovať vo vnútri čo najviac cenných originálnych artefaktov. Preto sa k rekonštrukcii pristupovalo s úctou a precíznosťou.

Vizualizácia priestorov Jurkovičovej teplárne

Samotná rekonštrukcia bola koncipovaná tak, aby časti, ktoré sú pôvodné, ostali viditeľné a jedinečnosť a rukopis Dušana Jurkoviča ostala zachovaná vo svojej podstate.

Erik Páleš

Business Development Manager, Penta Real Estate, s. r. o.

Galéria

Stavba Jurkovičovej teplárne
Jurkovičová tepláreň zvonku
Osvetlená Jurkovičová tepláreň v noci

(c) Vizualizácia: Penta Real Estate

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s námi váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A
Konzultácia projektu zdarma
Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A
Stať sa partnerom
Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách